Nedskräpning
Vi kan alla bidra till att motverka nedskräpning genom att ta ansvar för våra handlingar och genom att uppmuntra andra att göra detsamma. Här hittar du några olika sätt vi kan hjälpas åt på.
Nedbrytningstider i naturen
Om skräpet hamnar på marken istället för att sorteras och återvinnas tar det lång tid innan det bryts ner, om det gör det alls. Plast som hamnar i naturen delar sig till mindre och mindre bitar och blir till slut till mikroplast. Ingen vet exakt hur länge mikroplast stannar kvar i naturen – men det är en lång, lång tid.

Så lång tid finns skräpet kvar
Hjälp till att hålla Ystad rent
Vill du göra en felanmälan eller lämna dina synpunkter gällande nedskräpning?
Tillsammans kan vi minska nedskräpning
- Minska användningen av engångsprodukter. Genom att välja flergångsalternativ istället för engångsartiklar minskar vi mängden skräp som produceras och riskerar att hamna i naturen.
- Återvinn på rätt sätt. Sortera och återvinn material som papper, plast, glas och metall. Detta minskar mängden avfall som hamnar i förbränning eller i naturen.
- Plocka upp skräp. Delta i skräpplockaraktiviteter i ditt område. Att ta bort skräp från gator, parker och stränder förbättrar miljön och trivseln.
- Utbilda och sprida medvetenhet. Informera andra om problem med nedskräpning och hur viktigt det är att hantera avfall och skräp på ett ansvarsfullt sätt.
Skräpplockaraktiviteter
Vill du engagera dig och hjälpa till att plocka skräp? Håll koll på de här skräpplockaraktiviteterna!

Skräpplockardagarna
Varje vår plockar förskolor, skolor, föreningar, privatpersoner och företag runt om i landet skräp i samband med Håll Sverige Rents Skräpplockardagar. Ystads kommun brukar ordna aktiviteter i samband med detta.

Kusträddarna
Var med och rädda havet från skräp genom att anmäla dig till Kusträddarna. En gång om året arrangeras Kusträddardagen och Ystads kommun brukar vara med och ordna aktiviteter.

Hela Sverige plockar skräp
Hela Sverige plockar skräp återkommer i september varje år, då hela landet uppmanas att plocka skräp. Även i Ystads kommun ordnas aktiviteter i samband med detta.
Var kommer allt skräp ifrån?
I Sverige tycker nästan alla att det är helt fel att skräpa ner. 95 % tycker att det är viktigt att minska nedskräpningen och 8 av 10 upplever nedskräpning som ett stort problem – detta enligt Skräprapporten 2020 från Håll Sverige Rent.
De flesta tycker alltså att nedskräpning är fel och en stor majoritet säger att de inte skräpar ner. Ändå ser vi att det skräpas ner. Varför är det så?
En anledningar är bekvämlighet – man skräpar ner för att man inte ser någon papperskorg i närheten. Det kan också vara så att vi tänker att någon annan kommer att städa upp efter oss. Vad vi vet är att skräp föder skräp – om det redan är skräpigt på en plats så är det större risk att fler skräpar ner där.
73 % av svenskarna anser att den egna individen har det största ansvaret att minska nedskräpningen. Unga människor upplever sig ha låg kunskap om nedskräpning. De som själva skräpar ner tycker i större utsträckning att det är någon annans ansvar – inte deras eget.
.jpg)
Plast är det vanligaste skräpet i våra hav, och det mesta kommer från land.
Användbara länkar
Kontakt
Tekniska avdelningens kundservice
Telefon: 0411-57 77 77
(måndag–fredag kl. 9–12)
E-post: tekniska@ystad.se
Frågor om fyrfack
Telefon: 0411-57 77 74
(måndag–fredag kl. 9–12)
E-post: fyrfack@ystad.se
Avfallsenhetens Facebook
På Facebook-sidan Hållbart i Ystad hittar du tips, nyheter och information kring miljö och avfall. Gå in och gilla!
Driftinformation från Avfallsenheten
Här publicerar vi aktuell information om driftstörningar i avfallshanteringen: Driftinformation från Avfallsenheten