Nedskräpning

Vi kan alla bidra till att motverka nedskräpning genom att ta ansvar för våra handlingar och genom att uppmuntra andra att göra detsamma. Här hittar du några olika sätt vi kan hjälpas åt på.

Nedbrytningstider i naturen

Om skräpet hamnar på marken istället för att sorteras och återvinnas tar det lång tid innan det bryts ner, om det gör det alls. Plast som hamnar i naturen delar sig till mindre och mindre bitar och blir till slut till mikroplast. Ingen vet exakt hur länge mikroplast stannar kvar i naturen – men det är en lång, lång tid.

Nedbrytningstider för olika skräp i naturen.

Så lång tid finns skräpet kvar

Fimp

Det tar ungefär 1–5 år för en slängd cigarettfimp att sönderdelas till mikroplast. Fimpens filter innehåller en sorts plast som sönderdelas till mikroplast. Mikroplast kan ta 100 år innan den försvinner, om den ens gör det.

Snus

Snus utgörs av organiskt material och är biologiskt nedbrytbart, men innehåller även gifter och efterlämnar restprodukter i form av exempelvis tungmetallen kadmium.

För den påse som omsluter snuset finns inga studier på hur det bryts ned. Materialet i påsen är i princip samma som i tepåsar och består i huvudsak av cellulosafibrer. Fibrerna hålls ihop av ett bindemedel som innehåller en liten mängd plast. Därför är påsarna inte helt biologiskt nedbrytbara.

Tuggummi

Det tar ungefär 20–25 år för ett tuggummi att sönderdelas och för ögat brytas ned. Tuggummi tillhör även en av de svåraste och kostsammaste typerna av skräp att städa bort, då det lämnar fläckar efter sig och den kladdiga konsistensen gör att de kan fastna. Tuggummi är tillverkat av syntetiskt gummi, latex eller vax samt elastomerer som ger materialet gummiegenskaper och gör det resistent.

Papperspåse

Det tar ungefär 1 månad för en papperspåse att brytas ned.

Plastpåse

Det tar ungefär 10–20 år för plastpåsar att sönderdelas till mikroplast, som i sin tur tar hundratals år innan de bryts ner, om de ens gör det.

Aluminiumburk

Nedbrytningstiden för metall i form av aluminiumburkar är 200–500 år. Genom en korrosionsprocess bryts metallen långsamt ned i naturen.

Glas

Glas är ett så pass beständigt material att den ungefärliga uppskattningen av dess nedbrytningstid är 1 miljon år.

Ballong i latex

I dagsläget finns det väldigt få vetenskapliga studier kring nedbrytningstider för latexballonger, men enligt de studier som undersökt latexballongernas uppehållstid i naturen fanns det synliga ballongrester kvar i uppemot 5 år på platser där de hamnat som skräp. Dock tar det hundratals år för en ballong att brytas ned, om den ens gör det.

Skräp i form av latex kommer ofta från stora ballongsläpp, där ballongföretag marknadsför ballongerna som biologiskt nedbrytbara. Nedbrytningstiden jämförs ofta med ett eklövs nedbrytningstid på 6 månader. Faktum är att eklöv kan vara mer beständiga än så och dess nedbrytning kan ta upp emot fyra år och på så sätt kan informationen om biologiskt nedbrytbara ballonger bli missvisande.

Forskning visar att naturligt framställt latexgummi, trots sitt naturliga ursprung, inte bryts ned tillräckligt snabbt för att undvika exempelvis marina djurs intag och efterföljande skador på deras matsmältningssystem.

Ett annat dilemma är de tillsatsämnen som måste till även vid tillverkning av ballonger gjorda av naturligt framställd latex. Det kan handla om härdningsmedel, acceleratorer, olja, färgämnen och alkohol som i vissa fall kan förlänga latexens nedbrytningsprocess i naturen.

Äppelskrutt, bananskal och apelsinskal

Den ungefärliga nedbrytningstiden för organiskt material såsom äppelskrutt, bananskal och apelsinskal är 1 månad.

Hjälp till att hålla Ystad rent

Vill du göra en felanmälan eller lämna dina synpunkter gällande nedskräpning?

Tillsammans kan vi minska nedskräpning

  • Minska användningen av engångsprodukter. Genom att välja flergångsalternativ istället för engångsartiklar minskar vi mängden skräp som produceras och riskerar att hamna i naturen.
  • Återvinn på rätt sätt. Sortera och återvinn material som papper, plast, glas och metall. Detta minskar mängden avfall som hamnar i förbränning eller i naturen.
  • Plocka upp skräp. Delta i skräpplockaraktiviteter i ditt område. Att ta bort skräp från gator, parker och stränder förbättrar miljön och trivseln.
  • Utbilda och sprida medvetenhet. Informera andra om problem med nedskräpning och hur viktigt det är att hantera avfall och skräp på ett ansvarsfullt sätt.

Skräpplockaraktiviteter

Vill du engagera dig och hjälpa till att plocka skräp? Håll koll på de här skräpplockaraktiviteterna!

Skräpplockardagarna

Varje vår plockar förskolor, skolor, föreningar, privatpersoner och företag runt om i landet skräp i samband med Håll Sverige Rents Skräpplockardagar. Ystads kommun brukar ordna aktiviteter i samband med detta.

Kusträddarna

Var med och rädda havet från skräp genom att anmäla dig till Kusträddarna. En gång om året arrangeras Kusträddardagen och Ystads kommun brukar vara med och ordna aktiviteter.

Hela Sverige plockar skräp

Hela Sverige plockar skräp återkommer i september varje år, då hela landet uppmanas att plocka skräp. Även i Ystads kommun ordnas aktiviteter i samband med detta.

Var kommer allt skräp ifrån?

I Sverige tycker nästan alla att det är helt fel att skräpa ner. 95 % tycker att det är viktigt att minska nedskräpningen och 8 av 10 upplever nedskräpning som ett stort problem – detta enligt Skräprapporten 2020 från Håll Sverige Rent.

De flesta tycker alltså att nedskräpning är fel och en stor majoritet säger att de inte skräpar ner. Ändå ser vi att det skräpas ner. Varför är det så?

En anledningar är bekvämlighet – man skräpar ner för att man inte ser någon papperskorg i närheten. Det kan också vara så att vi tänker att någon annan kommer att städa upp efter oss. Vad vi vet är att skräp föder skräp – om det redan är skräpigt på en plats så är det större risk att fler skräpar ner där.

73 % av svenskarna anser att den egna individen har det största ansvaret att minska nedskräpningen. Unga människor upplever sig ha låg kunskap om nedskräpning. De som själva skräpar ner tycker i större utsträckning att det är någon annans ansvar – inte deras eget.

Vanligaste skräpet i staden

  • Fimpar är det vanligaste skräpet i våra städer – i de större tätorterna står de för 65 % av allt skräp och snus för 14 %. Totalt står det tobaksrelaterade skräpet för närmare 80 % av skräpet i de större tätorterna. Även i mindre tätorter och förorter dominerar fimpen som skräp – 50 % av skräpet är fimpar.
  • Det finns även mycket förpackningar från godis, snacks och glass, men även krossat glas, mat- och dryckesförpackningar samt muggar.
  • I parker står fimparna för 43 % av skräpet. På andra plats kommer plast, som står för nästan en tredjedel av skräpet. På tredje plats kommer papper och kartongskräp.

Vanligaste skräpet i naturen

Varje år hamnar stora mängder skräp i den svenska naturen. Plastpåsar, våtservetter och engångsförpackningar är det vanligaste skräpet som lämnas kvar efter ett besök i naturen.

Vanligaste skräpet i havet

Plast är det vanligaste skräpet i havet och det mesta har färdats dit från land. Man uppskattar att det finns 150 miljoner ton plast i haven idag och att det tillförs 5–13 miljoner ton per år. Forskare varnar för att det kommer att finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050.

Plast är det vanligaste skräpet i våra hav, och det mesta kommer från land.

Användbara länkar

Kontakt

Tekniska avdelningens kundservice
Telefon: 0411-57 77 77
(måndag–fredag kl. 9–12)
E-post: tekniska@ystad.se

Frågor om fyrfack
Telefon: 0411-57 77 74
(måndag–fredag kl. 9–12)
E-post: fyrfack@ystad.se

Avfallsenhetens Facebook
På Facebook-sidan Hållbart i Ystad hittar du tips, nyheter och information kring miljö och avfall. Gå in och gilla!

Följ Ystad kommun på Facebook

Driftinformation från Avfallsenheten
Här publicerar vi aktuell information om driftstörningar i avfallshanteringen: Driftinformation från Avfallsenheten