Matavfallsinsamling
Kommunen ansvarar för insamling av matavfall och det är bara kommunen eller kommunens entreprenör som får hämta detta avfall. Sedan 1 januari 2024 är det obligatoriskt för alla att sortera ut matavfall från annat avfall, vilket innebär att alla fastigheter måste ha separata kärl för insamling av matavfall.


Det här är matavfall
Matavfall är det som blir över när man har lagat mat eller ätit, och som man inte kan spara. Matavfallet ska slängas i särskilda papperspåsar som kommunen tillhandahåller, och sedan i kärlet för matavfall, för att bli biogas och biogödsel.
Exempel: oätbara matrester, frukt- och grönsaksskal, blast och kärnhus, äggskal, fiskrens och mindre köttben, kaffesump och filter, teblad och tepåsar samt små mängder hushållspapper och servetter.
Lagkrav att alla ska sortera matavfall
Sedan den 1 januari 2024 ska alla sortera ut matavfall från annat avfall, vilket innebär att alla fastigheter måste ha separata kärl för insamling av matavfall. Fastighetsägare och verksamheter kontaktar Tekniska avdelningens kundservice för att beställa matavfallsinsamling.
Under 2025 kommer avfallsenheten ställa ut matavfallskärl hos de flerbostadshus och verksamheter som inte redan har sortering av matavfall.
Kärl för matavfallsinsamling
Avfallsenheten erbjuder två kärlstorlekar för insamling av matavfall, 140 liter eller 240 liter. Dessa beställs från Tekniska avdelningens kundservice och töms av avfallsenheten.
För större flerbostadshus och verksamheter finns det möjlighet att samla in matavfall i bottentömmande behållare, till exempel underjordsbehållare och molok, eller container. Dessa töms av avfallsenhetens upphandlade entreprenör.
Läs mer om avfallsutrymmen och sopkärl här: