Fettavskiljare och installation
Vem måste ha en fettavskiljare och hur fungerar den?
Alla restaurangverksamheter som är kopplade till Ystads kommuns avloppsnät måste ha en fettavskiljare för att begränsa fettutsläppet i vårt avlopp som kan orsaka stopp.
Fettavskiljaren är inte konstruerad för att ta emot större fettmängder på en gång, därför är det inte tillåtet att tömma frityrolja eller liknande oljor direkt i avskiljaren. Det är fett från matlagning och diskning som fettavskiljaren kan hantera.
Varför är det viktigt med fettavskiljare?
Fett från matlagning och diskning som sköljs ner i avloppet kan orsaka stopp och översvämningar. I det vatten som spolas ut i avloppssystemet får halten avskiljbart fett inte överstiga 50 mg/liter. Om du har en verksamhet där avloppsvatten innehåller fett måste du installera en fettavskiljare innan det rinner ut i avloppsledningsnätet.
Det bildas också illaluktande och giftigt svavelväte av fett i ledningar och pumpstationer. Svavelvätet omvandlas dessutom till svavelsyra som fräter sönder både betong- och metalledningar.
Hur fungerar en fettavskiljare?
Eftersom fett är lättare än vatten kan fettavskiljaren separera och sortera ut fettet som flyter upp till ytan, och när fettet stelnar lägger det sig som en hinna ovanpå vattnet, en så kallad fettkaka. Resterande slam och tyngre partiklar, till exempel matrester, sjunker till botten i det första facket medan fettet stiger och lägger sig på ytan i nästa fack.
Fettavskiljaren är inte konstruerad för att ta emot större fettmängder på en gång, därför är det inte tillåtet att tömma frityrolja eller liknande oljor direkt i avskiljaren, dessa avfall ska samlas upp i förslutningsbara uppsamlingskärl som hämtas upp och återvinns.
Fettavskiljaren måste kontrolleras och tömmas enligt gällande regler som finns i 20–23 §§ i Ystads kommuns avfallsföreskrifter Pdf, 1 MB., samt underhållas enligt medföljande skötselråd från installatören.
Vem måste ha fettavskiljare?
Som fastighetsägare ansvarar du för att det inte släpps ut för mycket fett i avloppet. Om du i din fastighet har en livsmedelsverksamhet, till exempel restaurang eller storkök, som genererar spillvatten innehållande fett behöver du därför ha en godkänd fettavskiljare installerad.
Då halten avskiljbart fett inte får överstiga 50 mg/liter innebär det i praktiken att alla lokaler där livsmedel hanteras behöver ha en fettavskiljare. Som fastighetsägare ansvarar du också för att se till att fettavskiljaren kontrolleras, underhålls och töms enligt gällande regler som finns i 20–23 §§ i Ystads kommuns avfallsföreskrifter Pdf, 1 MB.. Som verksamhetsutövare, som använder fettavskiljaren, ansvarar du för skötseln av denne.
Exempel på verksamheter som behöver fettavskiljare är:
- Affärer med butiksgrillning eller manuell delikatessdisk
- Bagerier
- Café/konditori
- Catering
- Charkuteriaffärer
- Friteringsanläggningar
- Hamburgerbar/gatukök som är kopplat till kommunalt avlopp
- Mottagningskök
- Pizzeria
- Restaurang
- Storkök
- Sushi
Installation av fettavskiljare
En fettavskiljare måste vara utformad, dimensionerad och placerad enligt 24 § i Ystads kommuns avfallsföreskrifter Pdf, 1 MB.. Den ska vara placerad så att den är lättåtkomlig vid tömning och får inte vara placerad i utrymmen där livsmedelshantering förekommer. Fettavskiljaren ska anslutas till vaskar, diskmaskiner och golvbrunnar samt klara vattenflödet enligt SS-EN 1825–1 (Utformning) och SS-EN 1825–2 (Dimensionering).
Om inte fettavskiljare finns enligt uppsatta regler, eller att funktionen inte uppfyller utsläppskraven kan rättsliga åtgärder följa. Med hänvisning till Ystads kommuns allmänna bestämmelser, ABVA, kan påföljderna leda till sanktionsavgifter för fastighetsägaren eller i förläningen att vatten behöver stängas av. Brister i att hantera livsmedelsverksamhet kan medföra restriktioner i verksamhetstillstånd.
Rådgör med VVS-konsult eller tillverkare som kan svara på vilken fettavskiljare som passar just för er fastighet.
Bänkavskiljare
För säsongsstyrda och mindre verksamheter som har mindre mängd fett i sitt spillvatten går det att installera en bänkavskiljare. Kraven om utformning och dimensionering av bänkavskiljaren ska uppfylla samma krav enligt svensk standard SS-EN 1825–1 och SS-EN 1825–2 samt medge provtagning av utgående vatten. Bänkavskiljaren måste kunna tömmas med slamsugningsfordon om det inte finns möjlighet att tömma själv, och ska tömmas minst en gång i månaden samt skötas enligt de skötselråd som medföljer. Om du själv tömmer bänkavskiljaren ska fettet lämnas till återvinning.
Meddela om du har en fettavskiljare via vår e-tjänst
Om du redan har en fettavskiljare ser vi helst att du meddelar kommunen detta då vi just nu kartlägger utsläpp av fetthaltigt spillvatten.
Anmäl installation av fettavskiljare via vår e-tjänst
Om du ska installera en ny fettavskiljare måste du först göra en anmälan enligt plan- och bygglagen. Tänk på att du först måste få ett startbesked innan du kan koppla in avskiljaren och ett slutbesked innan du kan börja använda den.
Kan du inte använda e-tjänsten så fyll i blanketten anmäl installation av fettavskiljare. Pdf, 723 kB.
Tömning av fettavskiljare
Tömning av fettavskiljare ska ske minst var fjärde vecka, därutöver vid behov. Om tömningen görs för sällan förlorar fettavskiljaren sin funktion och ledningarna riskerar att sättas igen.
Efter tömning ska fettavskiljaren alltid sköljas ur och sedan fyllas med vatten. Hur länge du ska spola vatten för att fylla på beror på hur stor fettavskiljaren är, om du är osäker på hur länge du ska spola bör du kontakta den som installerat den.
Avfallsentreprenörer som är auktoriserade att tömma fettavskiljare i Ystad kommun i dagsläget:
- Ohlssons AB, telefon 010-45 00 200, e-post info@ohlssons.se
- Ragn-Sells Recycling AB, telefon 010-72 30 800, e-post Kundservice.8@ragnsells.com
- VA Gruppen Film- & Spolbilar AB, 010-330 23 23 eller info@va-gruppen.se
Ansökan om förlängt tömningsintervall
Det går att ansöka om förlängt tömningsintervall av fettavskiljare. Ansökan ska innehålla fastighetsbeteckning, adress och en verksamhetsbeskrivning som beskriver vad för typ av verksamhet som finns i fastigheten, hur spillvatten hanteras från matlagning och diskning, hur många matportioner som tillagas dagligen och varför behovet av ett större tömningsintervall finns. Ett utlåtande från tömningsentreprenören behöver ni också bifoga till ansökan.
Beslut om förlängt tömningsintervall av fettavskiljare gäller i två år, därefter behöver ni ansöka på nytt om fortsatt förlängt tömningsintervall. Beslutet upphör vid ägarbyte, ändrade förhållanden samt vid eventuella stopp eller problem i avloppsystemet. Vill du bli auktoriserad avfallsentreprenör?
Vill du bli auktoriserad avfallsentreprenör?
Alla aktörer som uppfyller kraven kommer kunna ingå i Ystads kommuns auktorisationssystem för tömning av fettavskiljare hos storkök, restauranger och andra verksamheter. Ansökan sker löpande och endast fullständig ansökan beaktas.
Ansökan sker genom att bilaga 1 – Ansökningsformulär fylls i och skickas in enligt punk 2.3 i Auktorisationsföreskrifterna. Ansökan ska undertecknas av behörig företrädare.
Följande dokument ingår i auktorisationssystemet:
Kontakt
Frågor om befintlig fettavskiljare, tömning och avloppsledningar
Kundservice tekniska avdelningen
Telefon: 0411-57 77 77
Telefontid: måndag-fredag 09.00-12.00
E-post: tekniska@ystad.se
Kontakt
Frågor om hur du anmäler installation av en fettavskiljare
Bygglovsenheten
Telefon: 0411-57 72 30
Telefontid: måndag-torsdag 10.00-12.00 och 13.00-15.00. Fredag 10.00-12.00
E-post: bygglov@ystad.se