Förutsättningar och ritningsarkiv

Ska åtgärden utföras inom eller utanför detaljplan? Finns det strandskydd eller riksintressen inom området?

Detaljplan eller områdesbestämmelser?

Detaljplaner och områdesbestämmelser reglerar vad marken får användas till, exempelvis bostäder eller skola. De reglerar också hur marken får användas, högsta tillåtna höjd, utbredning inom området med mera. Detaljplanen består av en plankarta med planbestämmelser och en planbeskrivning.

Utanför område med detaljplan är vissa åtgärder undantagna från lov- och anmälningsplikt. Undantagen gäller dock inte inom så kallad sammanhållen bebyggelse, där bygglov eller anmälan behövs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk.

På vissa platser får attefallshus inte byggas. Om det finns en utökad lovplikt i detaljplan för attefallshus, får varken komplementbostadshus eller komplementbyggnader uppföras utan bygglov.

Detaljplaner ska tolkas efter den lagstiftning som gällde när planen antogs. Ett exempel på när det här kan få betydelse, är vid tolkning av planer som har bestämmelser om prickad mark, det vill säga mark som inte får bebyggas.

I den äldre plan- och bygglagen, ÄPBL var ordet bebygga inte definierat i lagtexten. Det innebär att om en plan är antagen före 2011 och det finns mark som inte får bebyggas, får du till exempel anordna en parkeringsplats på sådan mark.
Om planen antogs 2011 eller efter, det vill säga med stöd av nu gällande plan- och bygglag, PBL får du däremot inte anordna en parkeringsplats på sådan mark. Det beror på att ordet bebygga numera är definierat i lagtexten, och att anordna en parkeringsplats numera anses vara en form av bebyggelse.

På Boverkets webbsidor kan man läsa mer om detaljplaneroch områdesbestämmelser.

Sammanhållen bebyggelse och utanför planlagt område

Utanför områden med detaljplan finns ingen generell byggrätt, men det finns vissa undantag från lov- och anmälningsplikt. Vill du bygga helt nytt i ett område som saknar detaljplan, krävs en mer omfattande utredning med utgångspunkt från kommunens översiktsplan. Då kan det vara lämpligt att först ansöka om förhandsbesked.

Utanför områden med detaljplan är vissa områden utpekade som sammanhållen bebyggelse. Det finns två sorters sammanhållen bebyggelse:

  • Sammanhållen bebyggelse ska bestå av minst 3 byggnader placerade på minst 2 tomter och gränsa till varandra, eller skiljas åt endast av en väg, gata eller parkmark.
  • Sammanhållen bebyggelse där bygglov eller anmälan behövs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen. Denna sort ska bestå av en bebyggelsegrupp på minst 10-20 hus där de bebyggda tomterna gränsar till varandra eller åtskiljs endast av väg, parkmark och dylikt.

För att veta om vissa åtgärder kräver bygglov eller anmälan utanför detaljplan, behöver det fastställas om fastigheten ligger inom "Sammanhållen bebyggelse där bygglov eller anmälan behövs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen".

Hos Boverket kan du läsa mer om Sammanhållen bebyggelse.

Kulturmiljö och 8:13

I vissa fall går det att genom planbestämmelser återinföra lovplikten för bygglovsbefriade åtgärder. Möjligheterna att återinföra lovplikt beror på typen av åtgärd och vilken karaktär området, eller byggnadsverket som åtgärden ska utföras i eller på, har. Det kan handla om ett område eller byggnadsverk som är särskilt värdefullt ur historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt perspektiv enligt 8 kap. 13 § PBL (plan- och bygglagen). Ett så kallat 8:13-område eller en 8:13-byggnad. Det kan även handla om områden som utgör en värdefull miljö men också om områden utan utpekade värden.

På vissa platser får attefallshus inte byggas. I särskilt värdefulla områden får inga attefallshus byggas, varken komplementbostadshus eller komplementbyggnader.

Hos Boverket kan du läsa mer om Kulturvärden.

Riksintresse

Riksintressen gäller geografiska områden som har utpekats därför att de innehåller nationellt viktiga värden och kvaliteter. Områden kan vara av riksintresse för både bevarande och exploatering men också för yrkesfiske och rennäring.

Riksintressen ska behandlas och redovisas i den kommunala översiktsplaneringen så att det blir tydligt hur dessa förhåller sig till andra intressen, men också för att avvägningar mellan oförenliga riksintressen ska kunna göras. Tanken är också att riksintressena ska kunna bli föremål för diskussion och utveckling men även ifrågasättande och förändring.

Attefallshus får inte byggas på vissa platser. I områden som är av riksintresse för totalförsvaret och är flygplatser, övnings- eller skjutfält, får inte attefallshus som är komplementbostadshus byggas. Däremot går det bra att bygga komplementbyggnader.

Solceller och solfångare kräver bygglov inom eller i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret

Hos Boverket kan du läsa mer om vad ett riksintresse är.

Strandskydd

Strandskyddet är ett generellt skydd som gäller i hela landet och vid alla kuster, sjöar och vattendrag. Det skyddade området är normalt 100 meter från strandkanten, både på land och i vattenområdet. Länsstyrelsen kan utöka strandskyddet upp till 300 meter om det behövs för att säkerställa något av strandskyddets syften.

Hos Boverket kan du läsa mer om strandskydd.

Byggnadsfritt område

Ett område längs en väg där inga byggnadsverk ska uppföras, är byggnadsfritt. Det är trafikverket som tagit fram avstånden för att minska risken för svåra personskador vid avkörningsolyckor. Avståndet ändras oberoende på vilken hastighet som tillåts på vägen.

Hos Trafikverket kan du läsa mer om Säkerhetsavstånd vid byggande intill väg.

Finns det ritningar på min fastighet?

I vårt ritningsarkivetkan du söka efter ritningar. Här finns ritningar på fasader, sektioner, planlösningar och situationsplaner från slutet av 1800-talet och framåt.

Kontakt

Allmänna frågor

Bygglovsenhetens expeditionen
E-post: bygglov@ystad.se
Telefon: 0411-57 72 30
Besöks- och telefontid: måndag, tisdag och torsdag 10.00 -12.00

Bygglovsfrågor

Bygglovshandläggare
Telefon: 0411-57 72 44
Telefontid: måndag, tisdag och torsdag 10.00 -12.00

Byggtekniska frågor

Byggnadsinspektör
Telefon: 0411-57 72 45
Telefontid: tisdag och torsdag 10.00 -11.00

Tillsynsinspektör
Telefon: 0411-57 72 46
Telefontid: tisdag och torsdag 10.00 -12.00

Besöksadress

Tobaksgatan 11
271 41 Ystad