Mätningsuppdrag

Mätningsuppdrag på längden, tvären och höjden.

I vissa av våra ärenden behöver vi hämta in aktuell information om till exempel fastighetsgränser, servitut med mera, från Lantmäteriet. Av säkerhetsskäl har Lantmäteriet sedan maj 2024 ändrat sina rutiner kring åtkomst av handlingar och information. Det medför att tillgången till viss information i delar av deras digitala tjänster har begränsats eller helt stängts av. Det betyder i sin tur att vår handläggning av vissa ärenden kommer att ta längre tid än normalt och att leveranstiden för exempelvis nybyggnadskartor förlängs.

Nybyggnadskarta

Kartan visar bland annat befintliga byggnader, fastighetsgränser och planbestämmelser. Den får inte vara mer än 2 år gammal när den används för att skapa en situationsplan till din bygglovsansökan.

Husutsättning

När du ska bygga ett nytt hus, eller bygga till ett befintligt, behöver du ofta göra en husutsättning. Då markeras läget för den blivande byggnaden så att den hamnar rätt i plan och höjd enligt ditt beviljade bygglov.
Beställning och anmälan av husutsättning måste göras per telefon minst en vecka innan. Då ska:

  • bygglovet vara beviljat
  • tekniskt samråd vara genomfört
  • du ha fått startbesked.

Om utsättningen utförs av annan person än kart- och mät­ningsenheten, ska denne ha grundläggande mätningsteknisk färdighet. Bedömningen av mätningsteknisk färdighet görs av kart- och mätningsenheten.

Grovutsättning

För att underlätta markarbetet kan man med fördel göra en grovutsättning någon vecka innan finutsättningen. Då markeras den blivande byggnadens hörn med träkäppar med cirka fem centimeters noggrannhet. Detta ingår i priset för husutsättning om man senare beställer en finutsättning.

Finutsättning

När markarbetena är utförda, och innan byggnadsarbetena påbörjas, görs finutsättning. Då ska fastigheten vara fri från upplag och dylikt. Det ska finnas trävirke för profilerna med dimensioner för pålar på minst 45x70 mm, och för brädor på minst 28x70mm. För att underlätta för personalen ska profilpålarna vara nedsatta, och brädorna uppsatta, i förväg.

illustration med pålar, bräder och måttangivelser.

Gränsvisning

Skiljelinjen mellan fastigheter är en fastighetsgräns, som går mellan gränspunkter. Sådana punkter kan vara markerade på många olika sätt men i vår kommun är ett nedslaget järnrör det vanligaste markeringssättet. Är du osäker på var din fastighetsgräns går kan vi ofta hjälpa dig att hitta den, med hjälp av kartor och gamla förrättningshandlingar.

Med metallsökare kan vi även hitta gränsrör som med tiden kan ha hamnat en bit under marken. Vi markerar gränsen och de gränspunkter vi kan hitta, med träkäppar och sprayfärg. Detta är inte juridiskt bindande men kan vara tillräckligt om du är överens, eller blir överens, med din granne om gränsens läge.

Om du vill ha en fullständig gränsutredning och en juridiskt bestämd gräns, behövs en fastighetsbestämning. En sådan har endast statliga Lantmäteriet behörighet att utföra.

Lägeskontroll

En kontroll av att en nybyggnad, tillbyggnad eller annan anläggning är placerad på rätt ställe, är en så kallad lägeskontroll. Man kontrollerar så att byggnadens yta, längdmått och läge i plan och höjd överensstämmer med bygglovsbeslutet.

Övriga uppdrag

  • Utstakning och inmätning av gator.
  • Utstakning och inmätning av ledningar för VA, el, fiber och fjärrvärme.
  • Projekteringsinmätning för till exempel ombyggnation av gator, parker, torg med mera.

Kontakt

Kart- och mätningsenheten

E-post: mbk@ystad.se

Roger Svensson
Kart- och mätningschef
Telefon: 0411-57 72 57