Frågor och svar fettavskiljare

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna.

Behöver jag fettavskiljare?

Om det bedrivs någon form av livsmedelsverksamhet i din fastighet behöver du ha fettavskiljare. Det är fastighetsägaren som är ansvarig för sitt och sina hyresgästers utsläpp till ledningsnätet. Som fastighetsägare är du därför ansvarig för att fettavskiljaren är rätt dimensionerad och godkänd utifrån den verksamhet som bedrivs, att den kontrolleras och underhålls samt att den töms enligt gällande regler.

Hur anmäler jag installationen?

Om du ska installera en ny fettavskiljare måste du först göra en anmälan enligt plan- och bygglagen. Anmälan för installation görs lättast via vår e-tjänst på bygglovsenhetens hemsida.Tänk på att du först måste få ett startbesked innan du kan koppla in fettavskiljaren och ett slutbesked innan du börjar använda den. Om du redan har en fettavskiljare ska du meddela kommunen det, klicka här för anmälan.

Vem kan hjälpa mig med installationen?

Ystads kommun eller Ystad-Österlenregionens miljöförbund utför inte installation av fettavskiljare. Fastighetsägare rekommenderas att anlita en VVS-konsult för val av lämplig fettavskiljare samt för att lösa eventuella byggtekniska problem.

Vilka krav finns på en fettavskiljare?

Fettavskiljaren ska anslutas till vaskar, diskmaskiner och golvbrunnar samt klara vattenflödet enligt SS-EN 1825–1 och SS-EN 1825–2 beräkningsformel.

Vem kan tömma min fettavskiljare?

Tömning av fettavskiljare ska ske minst var fjärde vecka och därutöver vid behov. Kommunen har tecknat avtal med företag som är godkända för att tömma fettavskiljare på korrekt sätt. Avfallsentreprenörer som är auktoriserade i Ystads kommun.

Vad kostar en fettavskiljare?

Det är inte en uppgift som kommunen kan svara på. Det är ansvarig fastighetsägare som behöver undersöka förutsättningar och behov och kontakta en leverantör utifrån dessa.

Kan jag dela fettavskiljare med någon annan?

Olika verksamheter inom samma fastighet kan ibland dela fettavskiljare, det ska din fastighetsägare kunna undersöka utifrån platsspecifika förutsättningar.

Varför behöver jag en fettavskiljare?

Fett som släpps ut i avloppet orsakar stora problem i kommunens avloppsledningar och i reningsverkets processer. När temperaturen sjunker stelnar fett och vegetabiliska oljor fastnar i avloppsledningarna. Detta minskar kapaciteten och kan orsaka stopp med översvämningar till följd.

Jag har inte råd med en fettavskiljare. Hur gör jag då?

Kommunen kan inte göra några undantag på grund av detta.

Jag har inte plats med en fettavskiljare. Hur gör jag då?

Rådgör med en VVS-konsult, eller tillverkare, för hur ni placerar er fettavskiljare bäst. Tänk på att avskiljaren behöver vara lättillgänglig och att det ska finnas bra ventilation i rummet.

Hur vet jag att min fettavskiljare fungerar?

Det beror helt på vilken fettavskiljare du har och vilka system som indikerar dess funktionalitet. Kontakta din leverantör för att veta hur din avskiljare fungerar och hur den ska skötas.

Hur vet jag när min fettavskiljare behöver tömmas?

Det beror helt på vilken fettavskiljare du har och vilka system som indikerar om den är full. Enligt gällande avfallsföreskrift Pdf, 1 MB. ska fettavskiljaren tömmas minst var fjärde vecka och därutöver vid behov. Kontakta din leverantör för att veta hur din avskiljare fungerar och hur den ska skötas.

När jag har en fettavskiljare, kan jag hälla min frityrolja i den då?

Fett är ett avfall som inte ska avledas till avloppsledningsnätet. En fettavskiljare är konstruerad för att skilja ut fett från avloppsvattnet och inte för att ta emot större fettmängder på en gång.

Det är därför inte tillåtet att tömma frityrolja eller liknande direkt i avskiljaren. Det är heller inte tillåtet att hälla ut oljor och stekfett i avloppet även om fettavskiljare är installerad. Mat- och frityrolja ska istället samlas upp i separata kärl för att sedan kunna lämnas till fettåtervinnare. Hämtning måste ske vid behov och så ofta att det inte uppstår risk för olägenhet för människors hälsa eller miljö.

Om jag får problem med min fettavskiljare, vem hjälper mig då?

Din fastighetsägare och/eller din leverantör av fettavskiljare.

Kan jag installera en bänkavskiljare istället?

Det går att ansöka om dispens för bänkavskiljare, detta görs via vår e-tjänst. Utformning och dimensionering av bänkavskiljare ska uppfylla krav enligt svensk standard SS-EN 1825-1 och SS-EN 1825-2 och klara vattenflödet samt medge provtagning av utgående vatten. Placering ska ske enligt Ystads kommuns avfallsföreskrifter. Pdf, 1 MB. Bänkavskiljaren måste kunna tömmas med slamsugningsfordon. Läs mer här

Jag bedriver en säsongsstyrd verksamhet, behöver jag en fettavskiljare då?

För säsongsstyrda och mindre verksamheter som har mindre spillvatten kan ansöka om dispens för att kunna installera en bänkfettavskiljare. Utformning och dimensionering av bänkavskiljaren ska uppfylla krav enligt svensk standard SS-EN 1825–1 och SS-EN 1825–2 samt medge provtagning av utgående vatten. Placering ska ske enligt Ystads kommuns avfallsföreskrifter Pdf, 1 MB.. Bänkavskiljaren måste kunna tömmas med slamsugningsfordon.

Behöver jag en fettavskiljare till mitt mottagningskök som bara tar emot färdiglagad mat?

Då ni diskar serveringsporslin från matsalen behöver ni installera en avskiljare. Kontakta tekniska avdelningen då  ert behov kan variera beroende på hur många serveringar ni har.

Kontakt

Kundservice tekniska avdelningen

Telefon: 0411-57 77 77
Telefontid: måndag-fredag 09.00-12.00

E-post: tekniska@ystad.se