Vattenskyddsområden

Vattenskyddsområden upprättar vi för att säkerställa fortsatt tillgång till dricksvatten av god kvalitet.

Ystads kommuns vattentäkter

Ystads kommun har tre grundvattentäkter, där vi hämtar vatten för att producera dricksvatten. Vattentäkterna skyddas med hjälp av vattenskyddsområden med tillhörnade vattenskyddsföreskrifter. Syftet är att tillsammans med flera andra åtgärder skydda vattnet från att förorenas genom reglering av markanvändningen.

OBS! Om en olycka hotar vattentäkten ska det omedelbart anmälas på larmnummer 112.

Alla vattenskyddsområden har egna skyddsföreskrifter och regler därför att förutsättningarna varierar. Även inom ett område finns det olika skyddszoner. Strängast bestämmelser finns i zonen närmast vattentäkten. Utöver kommunens skyddsföreskrifter finns även annan lagstiftning som skyddar vårt gemensamma dricksvatten. Kontakta va-enheten eller miljöförbundet för mer information.

Vattenskyddsföreskrifter och kartor

Bor eller verkar du inom ett vattenskyddsområde?

Det är viktigt att du som bor eller verkar inom ett vattenskyddsområde eller i närheten vet vad som står i vattenskyddsföreskriftera då dessa reglerar vad du som boende eller som verksamhetsutövare får göra inom området.

Olycka inom vattenskyddsområdet

Om det sker en olycka i ett vattenskyddsområde, t ex ett utsläpp av olja eller andra kemikalier, ska räddningstjänsten larmnummer 112 ringas så fort som möjligt för att minimera spridningsrisken ner till grundvattnet.

Generella restriktioner

Det finns föreskrifter från Naturvårdsverket som gäller både inom och utanför vattenskyddsområden.

NFS 2021:10 Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid hantering av branfarliga vätskor och spilloljor.

NFS 2015:2 Naturvårdsverkets föreskrifter om spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel.

Övrig lagstiftning

Det finns även annan miljölagstiftning som är viktig att beakta inom vattenskyddsområden. Miljöbalken syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. Vi vill särkilt uppmärksamma hänsynsreglerna i 2 kap.

Enskilda avlopp

I de fall kommunen föreslår förbud av utsläpp av avloppsvatten finns slutna tankar som ett alternativ.

Enskilda avlopp är alltid tillståndspliktigt, både i och utanför vattenskyddsområden. Tillstånd söks hos miljöförbundet som beslutar om vilka utsläpskrav som ska gälla.

Policy om ekonomisk ersättning

I Ystads kommun finns en policy om ekonomisk ersättning för den avgift Ystad-Österlenregionens miljöförbund tar ut i samband med anmälan och tillståndsansökan enligt gällande vattenskyddsföreskrifter. Det innebär att VA-kollektivet betalar ut ersättning motsvarande de avgifter som uppstår till följd av prövningen. Ersättningen omfattar inte påminnelseavgifter eller avgifter som uppstår till följd av tillsyn eller uppföljning av tillstånd/anmälningar inom vattenskyddsområden.

Kontakt

Kundservice tekniska avdelningen

Telefon: 0411-57 77 77
Telefontid: måndag-fredag 09.00-12.00

E-post: tekniska@ystad.se