Ansvarsfördelning och tips vid översvämning och skyfall

Vilket ansvar har du som fastighetsägare?

Fastighetsägaren ansvar för:

  • vatten- och avloppsinstallationer inom den egna fastigheten (hela tomten, inte bara byggnader) fram till anslutningspunkten i gatan.
  • att va-system är väl underhållna. Inte minst gäller detta anordningar för skydd mot inträngande avloppsvatten.
  • att separera avloppssystemet inom fastigheten då kommunens VA-enhet anlagt ett duplikatsystem i gatan. Dvs. att dagvatten, vatten från tak och andra ytor inte får belasta spillvattenledningsnätet.
  • att informera hyresgäster om lämpligt utnyttjande av källaren.

VA-enheten ansvarar för:

(VA-enheten är huvudman och ansvarar för vattentjänster för abonnenter inom verksamhetsområden)

  • att det allmänna ledningsnätet (utanför fastigheten) ska vara dimensionerat så att det inte blir överbelastat vid normalt förekommande regn.
  • att ledningar ska vara väl underhållna. T.ex ska avloppsledningarna vara fria från trädrötter och andra föremål som kan orsaka driftsstörningar.
  • att informera berörda fastighetsägare vid ombyggnad av kombinerad avloppsledning i gatan till separat system.

Kommunen ansvarar för:

  • att skapa säkra vattenvägar i staden vid extrema regn är ett gemensamt ansvar för alla, lösningen finns inte i att bygga större rör. Stadsplanering ansvarar kommunen för.

Råd om hur du skyddar dig mot översvämning

Som fastighetsägare har du ett eget ansvar att skydda dig själv och din egendom

  • Räddningstjänsten har i första hand i uppdrag att skydda liv, samhällsviktiga funktioner och infrastruktur.
  • Se över din försäkring. Villkoren för hemförsäkringar kan variera. Ta reda på vad som gäller för just dig.
  • Ta reda på om just ditt område har varit översvämmat tidigare och vad som skedde då.
  • Se till att dina avloppsbrunnar är fria från skräp.
  • Var uppmärksam på i vilket skick befintliga dränerings- och avloppsrör är på din fastighet.
  • Tänk på att trädrötter kan tränga in och blockera dränerings- och avloppsrör.
  • Lägg något tungt på brunnslocket i din källare för att förhindra att det lyfts om vattnet tränger upp.

Informationsmaterial

Förebygg källaröversvämning med bakvattenstopp

Bakvattenstopp även kallad backventil kan installeras som ett skydd mot översvämning. Har du en källare i din fastighet så finns det risk för att golvbrunnar översvämmas till följd av att det blir baktryck som kan bildas vid överbelastning i de kommunala ledningarna. Bakvattenstoppen hindrar vattnet från att komma in i fastigheten.

En bakvattenstopp kan placeras innanför- eller utanför huset (inne på fastigheten). En enklare version är en avstängningsbar golvbrunn, den skyddar dock inte mot att vatten tränger upp genom toalettstol eller dämmer i dräneringen runt huset. Det är viktigt att bakventilen installeras på en ledning som endast är kopplad till vattnet som kommer inifrån fastigheten (bad/dusch, disk, toalett), alltså spillvatten.

Om dagvatten (regn- och smältvatten) är kopplat till ledningen kan inte vattnet ta sig ut (när backventilen är stängd) och du riskerar att översvämma ditt hus. Den typen av översvämning är vanligast i det kombinerade ledningsnätet som hanterar både dag- och spillvatten i en och samma ledning. Vid kraftiga regn kan belastningen bli mycket hög.

I installationsritningarna tillhörande fastigheten kan du se kopplingsförhållandena för dina VA-ledningar. En del fastigheter är enligt ritningarna skyldiga att ha en installerad bakvattenstopp. Du som fastighetsägare är skyldig att sköta underhåll och se till att den fungerar. Något som är viktigt för att kunna få full ersättning från ditt försäkringsbolag ifall olyckan skulle vara framme.

På VA-enheten i Ystad finns en del ritningar arkiverade. Har du inte tillgång till dina, kontakta oss så försöker vi att hjälpa dig.

Kontakt

Kundservice tekniska avdelningen

Telefon: 0411-57 77 77
Telefontid: måndag-fredag 09.00-12.00

E-post: tekniska@ystad.se