Modersmål
Har ditt barn annat modersmål än svenska? Då kan ditt barn få modersmålsundervisning.
Rätt till modersmål
Om ditt barn har ett annat modersmål än svenska kan ditt barn få modersmålsundervisning. För att ha rätt till modersmålsundervisning måste ditt barn ha:
- grundläggande kunskaper i språket
- använda språket i vardagen
- minst en vårdnadshavare som talar språket
Ansökan och avanmälan
Om du vill att ditt barn ska delta i modersmålsundervisning behöver du göra en ansökan via en e-tjänst. Du behöver skicka in ansökan senast den 31 augusti och du behöver inte göra en ny ansökan inför ett nytt läsår.
Om ditt barn inte längre ska delta i modersmålsundervisningen måste du göra en avanmälan.
Om du saknar bank-id kan du ansöka om modersmålsundervisning via en blankett.
Vad är modersmålsundervisning?
Modersmålsundervisning är ett eget ämne i grundskolan med egen kursplan och betygskriterier. Det betyder att ditt barn får betyg från och med årskurs 6 till årskurs 9. Från årskurs 1 upp till årskurs 5 får ditt barn ett skriftligt omdöme varje termin.
Undervisningen i modersmål ligger utanför skoltid. För undervisningen ska bli av måste det finnas minst fem elever som vill läsa språket. Det måste dessutom finnas lärare i det aktuella språket. Vi har undervisning på cirka 20 olika språk i Ystads kommun.
Varför är det bra att läsa modersmål?
Modersmålet är viktigt för barns språk, personlighets- och tankeutveckling. Ett välutvecklat modersmål gör det helt enkelt lättare att lära sig svenska och andra språk. Svensk forskning visar att om barn deltar i modersmålsundervisning har barnet större möjligheter att nå högre betyg i svenska, engelska och matematik. När modersmålet utvecklas, utvecklas också svenskan. Detta leder till större trygghet och trivsel i skolan.
I modersmålsundervisningen får eleverna möjlighet att samtala, lära sig läsa och skriva på sitt modersmål. Modersmålet är nyckeln till det kulturella arvet med litteratur, musik, traditioner och mycket annat som hjälper eleven att lära känna sina rötter.
Bedömning och betygsättning sker på samma sätt som i övriga ämnen. De kunskaper och förmågor som en elev visar bedöms i förhållande till betygskriterierna i kursplanen eller ämnesplanen.
Är modersmålet ett av minoritetsspråken?
När det gäller minoritetsspråken finns det andra lagar och regler. Om modersmålet är ett minoritetsspråk räcker det att det finns en elev som vill läsa modersmålet. Eleven behöver inte ha några förkunskaper. Det måste dock finnas en lärare i ämnet.
Vilka är minoritetsspråken?
I Sverige räknas finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska som minoritetsspråk. Samiska räknas dessutom som ett av världens urspråk. Minoritetsspråken är olika i olika länder, men i Sverige gäller att minoriteten:
- skiljer sig från majoritetsbefolkningen.
- har en uttalad samhörighet och vilja att behålla sin identitet.
- har levt i Sverige under lång tid.
Kursplanen i minoritetsspråken ser annorlunda ut. Det finns två olika. En för nybörjare och en för elever som använder sitt språk i vardagen.
I Ystads kommun finns undervisning i finska och romani, men vi vill gärna ha undervisning i alla fem språken. Anmäl ditt barn redan idag!
Kontakt modersmål
Cecilia Hofvander, Verksamhetschef modersmål och studiehandledning
Telefon: 0730-69 24 27
E-post: modersmal@ystad.se