Digitala system i förskola och skola
I kontakten med förskola och skola sker en del av kommunikationen digitalt. Här kan du läsa om de system vi använder som berör dig som vårdnadshavare. Du kan också läsa vilka digitala verktyg eleverna använder i skolan och vilka digitala tjänster som används i undervisningen.
Digitala system för vårdnadshavare
De digitala system du framför allt kommer att använda i kontakten med förskola och skola är Vklass och Edlevo. Vklass är den lärplattform Ystads kommun använder från förskolan till gymnasiet. Vill du komma i kontakt med förskolan eller skolan är det via Vklass. Edlevo använder du om du vill ansöka om omsorgsplats i förskolan eller fritidshemmet och för att registera omsorgsschema för förskolan.
Utöver Vklass och Edlevo använder utbildningsförvaltningen olika e-tjänster för att du som vårdnadshavare på ett enkelt och smidigt sätt ska anmäla om till exempel specialkost eller ansöka om modersmålsundervisning. I många fall har e-tjänster ersatt pappersblanketter. Det krävs e-legitimation för att använda e-tjänsterna.
Digitala system och program för elever
I skolarbetet använder ditt barn olika digitala verktyg och system. De kan till exempel söka information, genomföra arbetsuppgifter på olika sätt och de har tillgång till läs- och skrivstöd. Vilka program som används i undervisningen kan variera mellan olika skolor och lärare, några system och program är samma för alla.
Digitala verktyg i skolan
Datorer och lärplattor
Ystads kommun tillhandahåller digitala verktyg till alla elever i grundskolan, från och med årskurs 2. I grundskolan lånar eleverna en lärplatta. I gymnasiet lånar eleverna en dator. Det digitala verktyget tillhör kommunen och ska återlämnas den dag eleven slutar sin utbildning i kommunens skolor.
Det digitala verktyget är ett läromedel och ska användas i undervisningen för att berika lärande och öka elevernas digitala kompetens.
Central hantering
Utbildningsförvaltningens digitala verktyg är kopplade till Ystads kommun genom ett centralt manageringssystem. Det innebär att kommunen har möjlighet att göra inställningar på enheterna, dela ut appar och program till dem och styra dem om de försvinner eller blir stulna.
Regler för lån
I samband med att ditt barn kvitterar ut ett digitalt verktyg får ditt barn, och du, ta del av regler för lån, som reglerar användningen. Läs igenom reglerna tillsammans.
Vid skada och stöld
Det är viktigt att du direkt kontaktar skolans IT-ansvarige/IT-support om det digitala verktyget är skadat eller borttappat. Verktyget kan vara möjligt att spåra och spärra via manageringssystemet och kommer då inte kunna användas av någon utomstående.
Om ditt barn varit uppenbart oaktasam och det digitala verktyget skadats eller tappats bort kan du bli ersättningsskyldig, precis som du skulle blivit om ditt barn tagit sönder en bok eller inredning i skolan. Det kan också leda till begränsningar i hur eleven får tillgång till sitt digitala verktyg. Detta avgör rektor.
Frågor och mer information
Om du har frågor kring hanteringen av digitala verktyg vänder du dig i första hand till skolans IT-ansvarig. Det går bra att mejla skolans funktionsbrevlåda.