Digitala system i förskola och skola

I kontakten med förskola och skola sker en del av kommunikationen digitalt. Här kan du läsa om de system vi använder som berör dig som vårdnadshavare. Du kan också läsa vilka digitala verktyg eleverna använder i skolan och vilka digitala tjänster som används i undervisningen.

Digitala system för vårdnadshavare

De digitala system du framför allt kommer att använda i kontakten med förskola och skola är Vklass och Edlevo. Vklass är den lärplattform Ystads kommun använder från förskolan till gymnasiet. Vill du komma i kontakt med förskolan eller skolan är det via Vklass. Edlevo använder du om du vill ansöka om omsorgsplats i förskolan eller fritidshemmet och för att registera omsorgsschema för förskolan.

Utöver Vklass och Edlevo använder utbildningsförvaltningen olika e-tjänster för att du som vårdnadshavare på ett enkelt och smidigt sätt ska anmäla om till exempel specialkost eller ansöka om modersmålsundervisning. I många fall har e-tjänster ersatt pappersblanketter. Det krävs e-legitimation för att använda e-tjänsterna.

Vklass

Allmänt om Vklass

Alla elever, vårdnadshavare och pedagoger har konto i Vklass. Elevkontot skapas när eleven börjar i förskoleklass (eller i kommunal grundskola) och avslutas efter gymnasiet. Vklass är webbaserat, anpassat för mobila enheter och fungerar i alla digitala plattformar. Det är generellt endast vårdnadshavare som får konto i Vklass. Bonusföräldrar får inte tillgång till Vklass. Är ett barn eller en elev familjehemsplacerad kan familjehemmet tilldelas konto i Vklass. Om du eller ditt barn har skyddad identitet och vill ha konto i Vklass kontaktar du ditt barns lärare eller rektor.

Vklass för förskolan

Har du barn i förskolan har du också ett Vklasskonto. Kontot skapas 7 dagar före det datum ditt barn börjar på förskolan. Förskolan tillhandhåller dina inloggningsuppgifter.

Du som vårdnadshavare använder Vklass för att:

  • följa ditt barns vardag och lärande
  • ta del av nyheter, dokumentation och pedagogisk planering
  • hålla dina kontaktuppgifter uppdaterade
  • hitta kontaktuppgifter till förskolan, och kommunicera med pedagogerna.

Observera att schema för förskolan INTE lämnas i VKlass utan i Edlevo.

Vklass för grundskola och anpassad grundskola

Har ditt barn gått på kommunal förskola har du samma användaruppgifter som tidigare. Om ditt barn börjar direkt i kommunal skola i Ystad skapas ditt Vklasskonto det datum barnet börjar på skolan.

Du som vårdnadshavare använder Vklass för att:

  • ta del av ditt barns schema, i vilket pedagogerna kan göra anteckningar om lektionernas innehåll och eventuella läxor.
  • frånvaroanmäla ditt barn
  • få nyheter från kommunen, skolan och lärare
  • ansöka om ledighet för ditt barn
  • kommunicera med skola och lärare
  • boka utvecklingssamtal
  • ta del av ditt barns resultat via omdömen och betyg.

Vklass för fritidshemmet

På fritidshemmen används Vklass för att registrera omsorgsschema. Du som vårdnadshavare kan registrera omsorgsschema tidigitast 7 dagar innan fritidshemsplatsen startar. Via Vklass kan du kommunicera med personalen på fritidshemmet, ta del av fritidshemmets planeringar och dokumentation av vad som händer på fritidshemmet.

Vklass för gymnasium och anpassad gymnasieskola

Du som är vårdnadshavare till elev på Ystads gymnasium eller anpassad gymnasieskola, eller är myndig elev i någon av skolformerna, har automatiskt ett konto i Vklass. Har du som elev tidigare gått i Ystads kommunala grundskolor har du samma inloggningsuppgifter som tidigare. Likaså har du som vårdnadshavare samma inloggningsuppgifter som tidigare, om du väljer att logga in med dessa. I annat fall skapas kontot i samband med skolstart.

Kontot i Vklass används för:

  • att ta del av schema och lektionsinformation
  • bedömningar och betyg
  • att anmäla frånvaro
  • att ansöka om ledighet för ditt barn
  • nyheter från skola och lärare
  • att kommunicera med skola och lärare
  • ta del av ditt barns resultat via omdömen och betyg.

Logga in i Vklass

Det finns flera sätt att logga in i Vklass för dig som vårdnadshavare.

Logga in via bank-id på dator.

  1. Klicka på denna länk. (Spara gärna denna länk som en favorit.)
  2. Välj Logga in med bank-id.
  3. Logga in som vanligt med bank-id.

I veckobrev och om du loggas ut länkas du ibland vidare till Vklass inloggningssida. För att logga in med bank-id från startsidan behöver du:

  1. Välja Ystads kommun i rullistan under Välj organisation.
  2. Välja Logga in med bank-id
  3. Logga in som vanligt med bank-id.

Logga in via app i telefon eller läsplatta

Ladda ner senaste versionen av Vklass app där du normalt hittar appar.

  1. Klicka på Logga in.
  2. Klicka på Välj organisation och scrolla till Ystads kommun.
  3. Välj bank-id.
  4. Logga in som vanligt med bank-id.

Logga in med inloggningsuppgifter

Om du saknar bank-id kan du logga in på både dator och telefon med inloggningsuppgifter, alltså ett användarnamn och ett lösenord. Förskolan/skolan ansvarar för att ge vårdnadshavare inloggningsuppgifter.

Om du registrerar en e-postadress i Vklass kan du på ett enkelt sätt få ett nytt lösenord om du råkar glömma ditt gamla. I annat fall kontaktar du i första hand förskolan/skolan för hjälp med inloggning.

Edlevo

Allmänt om Edlevo

Edlevo är ett administrativt system som används för förskola och fritidshem. I kontakten med förvaltningen kommer du att använda både Edlevos e-tjänst och Edlevos app. Du använder bank-id för att logga in i Edlevo.

I Edlevo ska du som vårdnadshavare:

  • ansöka om förskoleplats eller fritidshemsplats
  • svara på platserbjudande
  • registrera ditt barns schematider i förskolan
  • uppge korrekt inkomst
  • säga upp ditt barns förskoleplats eller fritidsplats när du inte längre har behov av omsorg

Ansök om plats och uppdatera inkomstuppgift

För att ansöka om plats i förskola eller fritidshem använder du Edlevos e-tjänst. Du behöver uppge en e-postadress eller ett telefonnummer. Via Edlevos e-tjänst uppdaterar du också dina inkomstuppgifter.

Registrera schema och säga upp förskoleplats eller fritidsplats

I Edlevos app svarar du på platserbjudande och säger upp förskoleplatsen eller fritidsplatsen.

Likaså använder du Edlevo-appen för att registrera ditt barns omsorgsschema i förskolan. Observera att omsorgschema för fritidshemmet registreras i Vklass.

Ladda ner appen som finns i AppStore eller Google Play.

E-tjänster som rör förskola, skola och utbildning.

Digitala system och program för elever

I skolarbetet använder ditt barn olika digitala verktyg och system. De kan till exempel söka information, genomföra arbetsuppgifter på olika sätt och de har tillgång till läs- och skrivstöd. Vilka program som används i undervisningen kan variera mellan olika skolor och lärare, några system och program är samma för alla.

AD-konto och Microsoft 365-konto

När ditt barn börjar i skolan i Ystads kommun skapas ett AD-konto och ett Microsoft 365-konto. Det betyder att ditt barn har ett användarkonto i kommunens system, inklusivie e-postbrevlåda med en tillhörande e-postadress.

AD-kontot har ett användarnamn och ett lösenord. Det är ditt barns AD-uppgifter.

AD-uppgifterna är viktiga eftersom de används för att inloggning i de vanligaste systemen. Skolan tillhandahåller uppgifterna till ditt barn.

På gymnasieskolan används Microsoft 365-kontot för att lagra skolarbete. Eleverna kan också samarbeta kring texter och delade dokument.

När eleven slutar skolan i Ystads kommun avslutas också kontot. Det finns ingen möjlighet att återskapa ett avslutat konto.

Vklass

Vklass är kommunens lärplattform och används bland annat för att:

  • ta del av schema, lektionsinformation och pedagogisk planeringar
  • ditt barn ska få löpande information om sin kunskapsutveckling genom till exempel bedömningar, omdömen och betyg
  • få information och nyheter från skola och lärare
  • kommunicera med skola och lärare

Eleven loggar in i Vklass med sina AD-uppgifter.

Skolon

Skolon är en plattform som samlar kommunens och skolans alla digitala läromedel likt en digital bokhylla. Skolon är integrerad med Vklass. Via Skolon når eleven till exempel NE, Googles appar, Inläsningstjänst och Digiexam automatiskt utan att behöva logga in på nytt.

Eleven loggar in i Skolon med sina AD-uppgifter.

Google Classroom

Google Classroom är ett skolanpassat digitalt klassrum som används av många skolor i grundskolan. Google Classroom används inte på gymnasieskolan.

I Google Classroom kan eleverna få och lämna in skoluppgifter digitalt, och läraren kan ge återkoppling direkt i det inlämnade arbetet. Eleverna kan också samarbeta kring texter och delade dokument. Till skillnad från den vanliga Googlemiljön är Google Classroom helt reklamfritt.

Som vårdnadshavare har du ingen egen inloggning till Google Classroom, men sätt dig gärna tillsammans med ditt barn för att se hur plattformen fungerar.

Eleven loggar in i Google Classroom antingen via Vklass eller Skolon med sina AD-uppgifter.

Pedagogiska hjälpmedel - tillgängliga verktyg

Digitala verktyg och program kan användas kompensatoriskt och som pedagogiskt stöd. De ska hjälpa till att tillgängliggöra undervisningen och innehållet för alla elever och därför kallas de ibland för tillgängliga verktyg.

Elever med särskilda behov kan få hjälp av en specialpedagog för att hitta rätt verktyg och program att använda. Skolbibliotikarien kan också hjälpa till.

Alla skolor har tillgång till verktyg för rättstavning, talsyntes där texter läses upp, och för ordprediktion där eleven får stöd i att formulera meningar. Det finns också läromedel som är inlästa och talböcker som ger elever möjlighet att lyssna på texter och litteratur.

Kontakta ditt barns skola för att få reda på mer kring stödet som ditt barn kan få.

Digitala verktyg i skolan

Datorer och lärplattor

Ystads kommun tillhandahåller digitala verktyg till alla elever i grundskolan, från och med årskurs 2. I grundskolan lånar eleverna en lärplatta. I gymnasiet lånar eleverna en dator. Det digitala verktyget tillhör kommunen och ska återlämnas den dag eleven slutar sin utbildning i kommunens skolor.

Det digitala verktyget är ett läromedel och ska användas i undervisningen för att berika lärande och öka elevernas digitala kompetens.

Central hantering

Utbildningsförvaltningens digitala verktyg är kopplade till Ystads kommun genom ett centralt manageringssystem. Det innebär att kommunen har möjlighet att göra inställningar på enheterna, dela ut appar och program till dem och styra dem om de försvinner eller blir stulna.

Regler för lån

I samband med att ditt barn kvitterar ut ett digitalt verktyg får ditt barn, och du, ta del av regler för lån, som reglerar användningen. Läs igenom reglerna tillsammans.

Vid skada och stöld

Det är viktigt att du direkt kontaktar skolans IT-ansvarige/IT-support om det digitala verktyget är skadat eller borttappat. Verktyget kan vara möjligt att spåra och spärra via manageringssystemet och kommer då inte kunna användas av någon utomstående.

Om ditt barn varit uppenbart oaktasam och det digitala verktyget skadats eller tappats bort kan du bli ersättningsskyldig, precis som du skulle blivit om ditt barn tagit sönder en bok eller inredning i skolan. Det kan också leda till begränsningar i hur eleven får tillgång till sitt digitala verktyg. Detta avgör rektor.

Frågor och mer information

Om du har frågor kring hanteringen av digitala verktyg vänder du dig i första hand till skolans IT-ansvarig. Det går bra att mejla skolans funktionsbrevlåda.