Kostenheten för förskola och grundskola
Kostenheten ansvarar för tillagningen av måltider till förskola och grundskola.
Vi förser barn, ungdomar och äldre med mat i Löderup, Köpingebro, Nybrostrand, Svarte, Hedeskoga, Sövestad och Ystad.
Maten tillagar vi på plats i våra tillagningskök och vi är oerhört stolta över att ca 75 % av maten är tillagad från grunden.
Måltider
Måltiderna ska medverka till att ge barn och ungdomar goda matvanor, god hälsa och bästa förutsättningar för att utvecklas och må bra. Måltiderna fördelas jämnt över dagen utifrån de riktlinjer som finns från Livsmedelsverket.
Måltiden i förskolan
Vi erbjuder frukost, lunch och mellanmål varje dag för inskrivna barn i verksamheterna. Måltiderna tillagas i våra tillagningskök. Till lunchen serveras säsongens grönsaker som ska locka barnen att prova både traditionella och nya sorters grönsaker.
Måltiden i skolan
Alla skoldagar erbjuds frukost och mellanmål i skolrestaurangerna. De flesta skolrestaurangerna har öppet 07.15- 08.00 för elever som inte är inskrivna i fritidsverksamheten, hör hur det är på just din skola. Detta är en god möjlighet för föräldrar att säkra upp att barnen äter frukost innan skoldagen. Ingen föranmälan krävs. Frukost kostar 15 kr och mellanmål 20 kr. Mellanmålspåse finns att förbeställa på högstadieskolorna till en kostnad av 23 kr.
Eleverna erbjuds en härlig grönsaksbuffé till lunch där säsongens grönsaker ingår. Det ingår även dressing, hårt bröd, bordsmargarin, lättmjölk samt vatten.
Varje dag erbjuds även ett lakto ovo/vegetariskt (innehåller ägg, mjölk och ost) alternativ för samtliga.
Frukt som mellanmål finns att köpa i skolrestaurangerna till ett förmånligt pris.
Vi följer livsmedelsverkets riktlinjer- nationella riktlinjer för måltider i skolan.
Skollunchen ska tillgodose 30 % av det totala dagsintaget av energi, den ska kompletteras med god och näringsrik frukost, mellanmål och middag. Måltiderna tillagas i våra tillagningskök.
Matråd
På varje skola och en del förskolor finns det matråd. I dessa deltar elever, kock, och rektor eller lärare. Frågor som diskuteras är pågående meny, temadagar, trivselregler och samarbete kring temaarbete i skolan och förskolan.
Klimatsmarta kök - miljömedvetna matgäster
Sedan 2009 har vi arbetat med att öka antalet klimatsmarta måltider i våra kök.
Vad innebär klimatsmarta måltider?
- Våra matgäster ska bli mer medvetna om vad säsongsanpassade råvaror innebär
- Vi ska servera mer baljväxter. Köttkonsumtionen har ökat stadigt sedan 1950-talet och baljväxter kan ersätta en del av denna konsumtion
- Vi ska använda mer kycklingprodukter eftersom kycklingproduktion producerar mindre koldioxidutsläpp än exempelvis nötkött
- Vi serverar så långt det är möjligt miljömärkta livsmedel vilka står för god djurhållning, hållbara fiskevatten och hållbara grödor
- Tack vare att vi samordnar alla livsmedelstranporter hjälper vi till att minska utsläppen
- Vi arbetar aktivt med att minska matsvinnet i alla led, från kök till matgäst
Specialkost/individuellt anpassad måltid
Specialkost är ”kost som är anpassad till ett visst sjukdomstillstånd” och är medicinskt motiverad. För specialkost krävs intyg från dietist, sjuksköterska eller läkare.
Anpassade måltider är ändringar av standardkosten och/eller måltidssituationen av till exempel religiösa och etiska skäl eller vid funktionsnedsättning.
Individuellt anpassad måltid är ändringar av standardkosten och/eller måltidssituationen vid till exempel funktionsvariation. För individuellt anpassad måltid krävs samverkan med barn- och elevhälsan på förskolan/skolan eller intyg från sjukvården. Anmälan om individuellt anpassad måltid godkänns med restriktivitet.
Ystads kommun erbjuder inte halal eller kosherkost. Vid dessa önskemål erbjuds lakto-ovo-vegetarisk kost.
Ansökan om specialkost/anpassade måltider:
Kontakt
Marie Balksäter
Måltidschef skola/förskola
Telefon: 0411-57 72 28
E-post: marie.balksater@ystad.se