Hållbar platsutveckling Kåseberga

Ystads kommun driver ett projekt sedan hösten 2022 för att säkerställa att Kåseberga blir en hållbar destination – både nu och i framtiden.

Kåseberga är ett av Sveriges mest populära turistmål med stora säsongsvariationer. Den lilla året-runt-befolkningen kan ta del av en hög servicenivå under sommaren tack vare många besökare och sommarboende. Samtidigt medför detta påfrestningar på trafik, miljö och lokalsamhälle. För att hantera detta behövs samarbete mellan boende, näringsidkare och andra aktörer.

Projektets mål

Projektet "Hållbar platsutveckling Kåseberga" syftar till att:

  • Göra Kåseberga till en hållbar året-runt-destination.
  • Hantera besökstrycket utan att kompromissa med miljön eller byns unika karaktär.
  • Arbeta i linje med FN:s globala mål och Agenda 2030.

Genomförande

Kommunen har tillsammans med Fair Travel genomfört en analys enligt Global Sustainable Tourism Councils (GSTC) kriterier för hållbar turism. Dessutom har dialog förts med byalag, företagare, politiker och andra nyckelaktörer. Enkäter och möten har gett en gemensam bild av nuläget och konkreta förbättringsåtgärder.

Framåt

Med en tydligare helhetsbild och en ny arbetsgrupp – där Byalaget, Företagarföreningen och kommunen ingår – är målet att prioritera rätt insatser. Hösten 2023 producerades även en film för att sprida arbetssättet, med stöd från Region Skåne. Scrolla ner för att se filmen.

"Nu har vi en gemensam nulägesbild och kan rikta insatserna mot en hållbar framtid för Kåseberga," säger Marie Holmström, turistchef Ystads kommun.

Publik rapport

Välkommen att läsa mer om vårt arbete i vår publika rapport Pdf, 3 MB.

Aktuellt

Under 2024 har vi fokuserat på att hantera besökarvolymen i Kåseberga. Med stöd från Tillväxtverket genomfördes en attitydundersökning bland besökare i Kåseberga och vid Ales stenar under sommaren. Resultatet finns i vår publika rapport.

Vi har också samarbetat med Visit Skånes projekt Smart Natur, som fokuserar på hållbara besöksflöden. Inom projektet har vi arbetat med Uncrowded – en tjänst som visar livedata och prognoser för parkeringsplatser vid populära naturområden. Målet är att nå besökare tidigt, så de kan välja mindre belastade platser eller tider med lägre tryck, vilket skyddar naturen, lokalsamhället och infrastrukturen.

Läs mer om projektet Smart natur på Visit Skånes hemsida

Kontakt

Arbetsgruppen består av:

Ystads kommun
Marie Holmström och Moa Larsson
E-post: Marie.holmstrom@ystad.se

Byalaget
Ingegerd Råberg och Agneta Löf-Wahlgren
E-post: info@ggvision.se

Företagarförening
Jonas Mårtensson och Henry Arvidsson
E-post: foretagarna.kaseberga@gmail.com