Dödsboanmälan och begravnings­kostnader

Hjälp med att upprätta en dödsboanmälan där tillgångarna är små.

När någon närstående avlider ställs du som anhörig inför många praktiska frågor kring exempelvis begravning, bouppteckning och dödsboanmälan. Du måste bland annat gå igenom och redovisa den avlidne personens ekonomi. Det kallas bouppteckning och den ska skickas till Skatteverket. Du kan göra den själv eller anlita jurist eller begravningsbyrå. Dödsbodelägare är efterlevande make/maka, sambo eller registrerad partner samt legala arvingar eller universell testamentstagare.

Dödsboanmälan

Om dödsboet helt eller delvis saknar tillgångar så kan en förfrågan om dödsboanmälan göras till socialnämnden i den kommun där den avlidne var folkbokförd. Om en dödsboanmälan upprättas så ersätter den i så fall bouppteckningen.

En dödsboanmälan kan inte göras om:

  • Dödsboets tillgångar omfattar fastighet, bostadsrätt eller tomträtt i Sverige eller utomlands.
  • Om någon av dödsbodelägarna i stället begär att en bouppteckning ska upprättas.
  • Om tillgångarna i dödsboet överstiger kostnaden för begravning.
  • Om värderingsfrågorna är komplicerade eller när det krävs mer efterforskning av den avlidnes tillgångar, exempelvis om det har gått lång tid mellan dödsfallet och datum för förfrågan om dödsboanmälan.
  • Om det finns testamente eller äktenskapsförord kan detta vara skäl för att i stället göra en bouppteckning.

Utredning och värdering

Dödsboutredaren behöver som regel göra besök i den avlidnes bostad för att få en uppfattning om det finns lösöre av betydande värde. Är värderingsfrågan svår så ska dödsboet ordna och bekosta en värdering. Om bostaden är tömd och städad före hembesöket kan det medföra att dödsboanmälan inte kan genomföras. Bodde den avlidne i ett av kommunens särskilda boenden krävs inget hembesök.

Viktigt att tänka på

  • Betala inga fakturor efter dödsdagen.
  • Gör inga uttag från dödsboets konton eller sälj några av dödsboets tillgångar
  • Säg upp lägenhetskontrakt och elavtal.
  • Säg upp eventuella autogiron och överföringar hos banken.

Om kriterierna för dödsboanmälan inte uppfylls så avslås ansökan med hänvisning till att en bouppteckning behöver göras.

Begravningskostnad

I de fall då dödsboet helt eller delvis saknar tillgångar kan ekonomiskt bistånd sökas till begravningskostnaderna. Bistånd till kostnader för begravning kan utgå med högst 55 % av gällande prisbasbelopp. Från detta belopp avräknas eventuella tillgångar i dödsboet.

Godtagbara begravningskostnader är bland annat:

  • en dödsannons
  • begravningsbyråns arvode och representant vid begravningen
  • bisättning
  • kista
  • enkel kistdekoration
  • urna
  • gravsten eller inskription på befintlig sten
  • enkel förtäring för en mindre krets sörjande

Kostnader för mer än en kistdekoration, handbuketter, minnesalbum, begravningsbyråns tjänster för att avsluta sociala medier eller göra försäkringsinventering beviljas inte.

Merkostnad för begravning på annan ort i Sverige eller utomlands godtas inte.

Om du önskar få hjälp med att ordna begravningsceremoni och det som behövs inför begravning av din anhörige kan du kontakta en begravningsbyrå som mot avgift hjälper till efter dina önskemål.

Boutredning

Om det inte finns några arvingar till den som har avlidit eller om det är osäkert om arvingar finns så kan du vända dig till Social- och omsorgsförvaltningen. Dödsboet förvaltas då provisoriskt av socialnämnden till dess att det kan överlämnas till antingen anträffade anhöriga eller till Kammarkollegiet och Allmänna arvsfonden.

Begravningsombud

Svenska Kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten i Sverige förutom i Stockholm och Tranås där kommunen har huvudansvaret.

Om du inte är medlem i Svenska kyrkan, vem bevakar din rätt till begravningshjälp? Begravningsombudet representerar dig som inte tillhör Svenska Kyrkan och är bland annat diskussionspart/medlare om problem skulle uppstå i samband med frågor som rör begravning.

Begravning i annan ordning

En begravning i annan ordning kan utformas på många olika sätt och vara helt fri från religiösa inslag. Begravningen ger möjlighet till ett personligt avsked för de närstående och kan präglas av deras minnen av den avlidne.

Begravningsavgift

Alla som är folkbokförda och betalar skatt i Sverige betalar begravningsavgift på sin skattsedel. I denna ingår bland annat gravplats eller motsvarande i 25 år, gravsättning, kremering och lokal för begravningsceremoni.

Kontakt

Mottagningstelefon:
Telefon: 0411-57 75 75
Telefontid måndag – fredag 8.30 - 9.30

Reception: 0411-57 73 60
Besöksadress: Blekegatan 1, Ystad

Postadress: Social Omsorg, 271 80 Ystad
Fax: 0411-191 16