Skånska dragoner rida till bad

Oscar Matthiesen

Nakna män rider ner i vattnet

Oscar Matthiesen "Skånska dragoner rida till bad", 1906. Foto: Benjamin Rembson.


Sedan Ystads militärhistoriska museum lades ner i början av året så har det diskuterats hur och var den gigantiska målningen ”Skånska dragoner rida till bad” ska visas. Den 4,6 x 10 meter stora målningen av den danske konstnären Oscar Matthiesen har sedan 1950-talet visats på olika platser i Ystad men aldrig riktigt fått plats utan duken har fått vikas. Nu visar Ystads konstmuseum äntligen målningen i hela sin ursprungliga storlek igen!

Originaltiteln på Oscar Matthiesens målning är ”Skaanske dragonofficerer rider i bad”. Matthiesen, som levde åren 1861–1957, fick idén till motivet under en semestervistelse i Ystad 1904. Ystad huserade vid den här tiden Europas största samlade kavalleriregemente vilket satte stor prägel på staden. Matthiesen säger sig ha inspirerats av de unga soldaterna, solen, saltvattnet och av såväl djurens som människornas starka kroppar. De flesta av männen är porträtterade officerare som vid målningens tillkomst var verksamma vid Ystads dragonregemente.

Som ett resultat av industrialismen och urbaniseringen fanns det i början av 1900-talet en tendens att vilja återknyta med naturen. På så sätt ville man stärka den moderna människan som uppfattades vara i ras-, klass-, och könsmässigt förfall. Särskilt orolig var man för att män hade blivit vekare. I konsten gav bilder av nakna kroppar som utstrålar ungdom och friskhet, vars livskraft förstärks av solljus och omgivande natur, uttryck för ett visst mansideal.

Den vitala kroppen, inte sällan manskroppen, framställdes naken inom idrott och friluftsliv med bad och visades i en utsträckning som inte hade synts sedan antiken. Denna tendens utgör en egen rörelse inom den nordiska idé- och konsthistorien: vitalismen.

Oscar Matthiesen studerade vid bland annat Konstakademin i Köpenhamn, han kom senare att specialisera sig på freskoteknik som han studerade närmare vid resor till Pompeji och andra platser i Italien. Helst ville han arbeta med monumentala muralmålningar och i väntan på ett större uppdrag utförde han denna storskaliga målning på duk som sägs vara den vid tiden största i världen.

”Skånska dragoner rida till bad” tillhör numera Nationalmuseum och är idag deponerad till Ystads konstmuseum. Att Ystads konstmuseum visar verk från Nationalmuseums samling är inget nytt. När Ystads konstmuseum invigdes 1936 var det i huvudsak ett deponeringsmuseum för Nationalmuseum. Än idag finns det ett par deponerade verk kvar i samlingen.

”Skånska dragoner rida till bad” visas nu i sin fulla prakt året ut i en av konstmuseets stora samlingssalar.

 

Här kan du se en film som visar arbetet med själva upphängningen av målningen!