kingsnake-502263_1920.jpg

Att hålla orm

Om du vill ha orm i din lägenhet eller ditt hus och du bor i ett område som är planlagt, måste du ha ett tillstånd för det. Även om ormen inte är giftig så behöver du ha ett tillstånd.

Orm

Kravet finns i den lokala föreskriften för att skydda människors hälsa och miljön. Se våra lokala hälsoskyddsföreskrifter.

Några saker du bör tänka på om du skaffar giftig orm:

  • Rummet där terrariet finns ska vara rymningssäkert.
  • Terrariet där du har djuren ska vara låst.
  • Det ska finnas en skylt på dörren till rummet där ormen/ormarna förvaras där det står att terrariet innehåller giftormar. På skylten ska det också stå vilken art eller vilka arter som du har i terrariet.

Ansök om tillstånd

Du ansöker om tillstånd att få ha orm till Ystad-Österlenregionens miljöförbund. Blankett finner du här.

Reptiler och salmonella

Salmonella är en sjukdom som är överförbar mellan djur och människa. Även friska reptiler kan sprida smittan till människor. Är du smittad av salmonella får du ofta akut diarré, magsmärtor och feber. Smittan sprids med reptilens avföring och vatten som smittats.

Hantera alla reptiler som smittbärare

Tvätta händerna ordentligt efter att du hanterat terrariet eller djuret. Föremål som varit i kontakt med terrariet eller djuret, ska rengöras alternativt desinficeras med till exempel klorhexidinsprit. Undvik att göra rent terrarie, händer och föremål i kök där du hanterar livsmedel.

Publicerad 2021-10-12, Uppdaterad 2023-07-28