wardshus-julbord.jpg

Julbord - att tänka på!

Här kommer några tips om hur du kan undvika magsjuka i jul.

Under julen äter vi ofta av samma mat och mycket mat i flera dagar. Det innebär dels att maten ofta står framme längre vid varje servering, dels att den åker in och ut ur kylskåpet flera gånger. All mat kräver såklart bra hantering men det finns maträtter som är mer känsliga än andra där bakterier lätt kan växa till.

I juletid erbjuds ofta julbord med både kalla och varma rätter. Det är lika viktigt att de kalla maträtterna håller en tillräckligt låg temperatur som att de varma håller en tillräckligt hög.

Exempel på en rätt som ska ätas kall är Ris à la Malta - en rätt som du ska vara försiktig med. Det är viktigt att kyla ner risgrynsgröten snabbt efter att du tillagat den och se till att den färdiga Ris à la Maltan inte står framme för länge i rumstemperatur.

Ett bra tips är att inte ta fram mer mat till julbordet än vad du tror ska gå åt, lägg upp lite i taget och fyll på efterhand.

Publicerad 2021-12-07