matlador-lunch-vanor-ibl-980x515-c.jpg

Matlådor - undvik magsjuka

Det finns ett ökat intresse för att sälja/skänka bort och transportera matlådor under den rådande coronapandemin. Det finns några extremt viktiga saker att tänka på för att inte dålig livsmedelshantering ska förvärra situationen ytterligare.

Du som lagar matlådor:

  • Redovisa innehållet av allergener mycket noga.
  • Sälj gärna nedkylda matlådor, men enbart om du har kunnat kyla ner maten på ett säkert sätt och har övervakat nedkylningen med en termometer.
  • Absolut ingen som hanterar livsmedel får ha symtom på magsjuka. 

Du som transporterar matlådor:

  • Tänk på temperaturen. Kontrollera den med en termometer.
  • Varm mat ska vara minst + 60 grader.
  • Kall mat max + 8 grader (viss mat som rå fisk max +4 grader).
  • Säkerställ att nödvändig information om allergener finns, och att rätt person får rätt mat.
  • Det bör även finnas kontaktuppgifter till den som har lagat maten så att kunden/mottagaren kan höra av sig vid frågor.

Du som får eller köper matlådor:

  • Är matlådan kall? Ställ den i en kyl och värm sedan upp den noga. 
  • Är matlådan varm? Ät den genast eller ställ den kallt.
  • Ställ inte in många varma matlådor i samma kyl, risken är då att innehållet i matlådorna håller sig för varmt och bakterietillväxten ökar.
Publicerad 2020-04-09