Middag_300_dpi.jpg

Snart måste du erbjuda återanvändbara matlådor och muggar i din servering

Från den 1 januari 2024 är engångsmuggar som innehåller mer än 15% plast helt förbjudna.

Säljer du snabbmat i engångsmatlådor eller dryck i engångsmuggar?

Från den 1 januari 2024 måste du enligt förordning SFS 2021:996 erbjuda kunden möjligheten att få maten i en återanvändbar matlåda och drycken i en återanvändbar mugg. Med återanvändbar menas att den är gjord för att kunna användas flera gånger och diskas av någon annan än användaren. Det här införs både för att minska resursförbrukningen och för att minska nedskräpningen.

För vem gäller det här kravet?

Kravet gäller för företag som serverar dryck i en engångsmugg eller snabbmat i en engångsmatlåda på till exempel restauranger, caféer, kiosker, livsmedelsbutiker, foodtrucks och festivaler.

Antal muggar och matlådor

Kravet gäller för företag som tillhandahåller 150 eller fler engångsmatlådor och engångsmuggar i snitt per dag. Antalet sålda muggar och lådor, per dag som försäljningsstället är öppet, räknas som en total.

Exempel: Du har öppet 100 dagar per år och totalt under året säljer du 10 000 koppar kaffe som serveras i engångsmugg och du säljer 8 000 serveringar snabbmat i engångsmatlådor. Det betyder att du har ett snitt på 180 lådor/muggar per dag och därmed måste du från 1 januari 2024 erbjuda återanvändbara matlådor och muggar.


År 2026 kommer gränsen sänkas till 75 engångsmatlådor och engångsmuggar.

Om du säljer mat eller dryck i en engångsmatlåda eller engångsmugg och inte erbjuder möjligheten att få mat och dryck serverad i återanvändbara matlådor eller muggar kan verksamheten komma att bli ålagd att betala en miljösanktionsavgift på 10 000 kronor. Detta gäller från och med den 1 januari 2024. Kommunen ansvarar för tillsynen.

Det finns några undantag

Om du endast använder muggar eller matlådor för snabbmat som är tillverkade av enbart papper så gäller inte kravet från förordningen. Tänk dock på att många muggar och matlåldor i papper ofta innehåller en del plast och kommer då omfattas av förordningen.

Mjuka omslag

Det som kallas flexibla omslag omfattas inte heller av kravet. Flexibla omslag är av mjukare
material – som till exempel papper runt hamburgare eller plastfilm runt smörgås.

Mer information finns nedan:

Naturvårdsverket

Engångsplast och andra engångsprodukter

Publicerad 2023-11-01, Uppdaterad 2023-11-03