Matavfall_sca18175.jpg

Sommartips för matavfall

Här listar vi några tips på hur du tar hand om matavfallet under årets varma dagar.

Hantering i köket

  • Diska hållaren för påsen för hand eller i diskmaskin regelbundet.
  • Använd alltid hållaren till påsen, den hjälper till att lufta påsen.
  • Fyll inte påsen över den streckade linjen på insidan av påsen.
  • Släng påsen var tredje dag, även om den inte är full.

Undvik fukt och lukt 

  • Låt blöta matrester, exempelvis kaffe- och tesump, rinna av ordentligt i diskhon innan du slänger det i påsen för matavfall.
  • Skala frukt, grönsaker och rotfrukter direkt i papperspåsen. 
  • Lägg hushållspapper i botten på påsen, det suger upp fukt.
  • Använd dubbla påsar om det behövs.
  • Skölj av fisk- och skaldjursrens i kallt vatten eller linda in dem i hushållspapper innan det slängs för att minska eventuell lukt.
  • Släng rester från fisk, skaldjur och kött strax innan sophämtning

Problem med flugor och andra kryp?

  • Vik ihop påsen ordentligt så att matrester inte faller ut. En stängd påse kladdar mindre i kärlet. 
  • Blanda ättika och vatten i en sprayflaska och spraya längs kanten på kärlet och eventuellt lite i kärlet. Spraya sedan med jämna mellanrum, men med måtta (annars blir kärlet för blött).
  • Blanda 1dl äppelcidervinäger, 1/2msk vatten, 1msk olja och några droppar diskmedel i ett glas och ställ glaset på diskbänken eller under vasken för att undvika blomflugor i köket.

Ta hand om ditt matavfallskärl

  • Om du har möjlighet, låt kärlet stå i skugga.
  • Rengör kärlet med jämna mellanrum för att minska lukt. 

 

Publicerad 2024-05-30