Sommartips för matavfall
Här listar vi några tips på hur du tar hand om matavfallet under årets varma dagar.
Hantering i köket
- Diska hållaren för påsen för hand eller i diskmaskin regelbundet.
- Använd alltid hållaren till påsen, den hjälper till att lufta påsen.
- Fyll inte påsen över den streckade linjen på insidan av påsen.
- Släng påsen var tredje dag, även om den inte är full.
Undvik fukt och lukt
- Låt blöta matrester, exempelvis kaffe- och tesump, rinna av ordentligt i diskhon innan du slänger det i påsen för matavfall.
- Skala frukt, grönsaker och rotfrukter direkt i papperspåsen.
- Lägg hushållspapper i botten på påsen, det suger upp fukt.
- Använd dubbla påsar om det behövs.
- Skölj av fisk- och skaldjursrens i kallt vatten eller linda in dem i hushållspapper innan det slängs för att minska eventuell lukt.
- Släng rester från fisk, skaldjur och kött strax innan sophämtning
Problem med flugor och andra kryp?
- Vik ihop påsen ordentligt så att matrester inte faller ut. En stängd påse kladdar mindre i kärlet.
- Blanda ättika och vatten i en sprayflaska och spraya längs kanten på kärlet och eventuellt lite i kärlet. Spraya sedan med jämna mellanrum, men med måtta (annars blir kärlet för blött).
- Blanda 1dl äppelcidervinäger, 1/2msk vatten, 1msk olja och några droppar diskmedel i ett glas och ställ glaset på diskbänken eller under vasken för att undvika blomflugor i köket.
Ta hand om ditt matavfallskärl
- Om du har möjlighet, låt kärlet stå i skugga.
- Rengör kärlet med jämna mellanrum för att minska lukt.