Flyktingsituationen i Ystad

Så arbetar kommunen med flyktingmottagandet.


Uppdaterad senast: 22-07-11

Söker du personal? Information till företag om att anställa en person från Ukraina


Uppdaterad senast: 22-06-15

Boende för flyktingar – kommunen önskar dialog

 

Uppdaterad senast: 22-04-05

Ystad – en knutpunkt i Sverige

Hamnen och färjetrafiken, och därmed vår närhet till till kontinenten och övriga Europa, gör att Ystad blir en av knutpunkterna i Sverige för att ta emot flyktingar från Ukraina. Ett humanitärt ansvar faller på Ystads kommun och vi agerar på begäran från Migrationsverket, som är ansvarig myndighet för flyktingmottagning och asylsökande.

Att Sverige tar emot och ger skydd åt Ukrainas folk, som reser legalt under EU:s skydd, är en del av den europeiska beredskapen när hotbilden nu ökat och upprustningen behöver påskyndas. Att ge skydd åt européer på flykt enar Europa. 

Detta är ingen flyktingkris – det är krig i en del av Europa.

Så funkar mottagandet

Migrationsverket finns på plats i Ystad hamn, och tar emot de nyanlända som kommer med färjan från Polen. På plats finns också lokala hjälporganisationer för att stötta upp med resurser och möta olika typer av behov. Dessa organisationer har kunskap och utbildning i att möta människor i kris.

Det är viktigt att mottagandet blir ordnat och strukturerat, för att det ska bli så bra som möjligt: Tryggt för dem som behöver stanna, och säkert för dem som vill resa vidare.

De flesta klarar sig på egen hand

De flesta kommer hit klarar sig i dagsläget på egen hand, och reser vidare till anhöriga, vänner eller bekanta som tar emot dem. Kommunen hjälper dem med sovplats, mat och en stunds andrum innan de reser vidare.

Samhället kan och ska inte träda in alltid. Vi ska erbjuda hjälp till dem som behöver och själv efterfrågar den. Många vill och ska få klara sig själva.

Fakta 

  • EU har beslutat att aktivera massflyktsdirektivet, vilket innebär att personer från Ukraina ska erbjudas tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. Läs mer på Migrationsverkets webbplats.

  • Ukrainska medborgare får dessutom resa in i Sverige utan visering i max 90 dagar med så kallat turistvisum. Då gäller inte massflyktsdirektivet ovan.

Vill du engagera dig?

Ta kontakt med en hjälporganisation

Ta i första hand kontakt med en hjälporganisation, eftersom vi helst har dialogen med dem och att de sedan informerar och instruerar sina frivilliga. Det finns exempelvis Rädda Barnen, Röda korset, Lions Club, RefugeesWelcomSverige, Civilförsvarsförbundet och Försvarsutbildarna att kontakta och vända sig till.

Just nu får vi många tankar och idéer med tips, åsikter och erbjudanden från allmänheten, kopplade till den pågående flyktingsituationen. Ystadbornas engagemang är fantastiskt! Men vi har tyvärr inte möjlighet att svara eller återkoppla på enskilda mail. 

 

Läs mer i den fördjupade informationen nedan.

Fördjupad information

Läs mer om hur flyktingmottagandet fungerar


Vilket ansvar har kommunen?

Migrationsverket är ansvarig för flyktingmottagande och asylsökande. Kommunen bistår Migrationsverket med begärda tjänster, och säkerställer en humanitär nivå för dem som är på flykt.

I ett senare skede kan kommunen få annat eller ytterligare ansvar, men det är fortfarande oklart hur detta kommer att vara utformat i detalj, eftersom massflyktsdirektivet aldrig tidigare tillämpats i praktiken.

Hur kan jag hjälpa till och vilka lokala organisationer finns?

I samband med flyktingmottagningen i Ystad har vi helst dialogen direkt med de lokala hjälporganisationerna, och att de sedan informerar om behov och instruerar sina frivilliga.

Du kan till exempel kontakta Rädda Barnen, Röda korset, Lions Club, RefugeesWelcomeSverige, Civilförsvarsförbundet eller Försvarsutbildarna, för att fråga vilka behov som finns och hur du kan hjälpa till. 

De som befinner sig på transitboendet är på resande fot och bär redan med sig allt de kan bära. De behov som uppstår möter vi med hjälp av de organisationer som finns på plats.

Om du har saker du vill skänka rekommenderar vi att du vänder dig till de etablerade aktörerna, till exempel Öppna Hjärtat, Lions Club eller Erikshjälpen. De har ett system för att hantera logistiken, och överskottet går till välgörande ändamål.

Håll utkik här och i våra sociala medier, där vi kommer att kommunicera aktuella behov utifrån Ystads kommuns uppdrag och ansvarsområden.

Övriga tips och mer information

Frågor och svar för dig som vill hjälpa personer på flykt från Ukraina (Länsstyrelsen Skåne)

Kurser i svenska

Medborgarskolan har kurser i svenska för flyktingar från Ukraina. Dessa hålls i lokalerna i Ystad, på Adlercreutzgatan 4. 

Om du kommer i kontakt med personer från Ukraina som är i behov av svenskundervisning, så kan de kontakta Medborgarskolans cirkelledare Oleksandra Lastovetska som samordnar och håller i kursverksamheten i Ystad: olastovetska@gmail.com

Hur funkar mottagningen vid färjeterminalen?

När färjan anländer tar Migrationsverket emot på plats och frågar vilka av resenärerna som vill ha deras assistans. Kommunen och frivilligorganisationer hjälper dem som planerar att resa vidare, så att de hittar rätt till tåg eller buss. De som inte har någon plan tas i ett första läge hand om av frivilliga, som skänker lite medmänsklighet och fika.

De som kommer dagtid transporteras eller tar sig till kommunens transitboende för att få frukost. Därefter transporteras de vidare till Migrationsverket i Malmö.

De som kommer på kvällen och ska vidare till Migrationsverket erbjuds nattvila. Transitboendet som upprättats har förberetts av FRG (Frivilliga Resursgruppen), som fått uppdraget att skapa trygghet från det att man ber om Migrationsverkets stöd tills dess att man lämnar Ystad.

Dagen därpå får de som övernattat transport vidare till Migrationsverket i Malmö, tillsammans med dem som kommit med morgonfärjan.

Vem finns på plats på färjeterminalen?

Förutom Migrationsverket och kommunen finns även Refugees Welcome Sweden, FRG och Rädda barnen på plats. Syftet är att skapa en trygg och bra stämning och att informera.  

Kan jag åka ner till terminalen för att hjälpa till?

Nej, man ska helst inte åka ner till terminalen. Det är viktigt att endast de som har en tydlig roll befinner sig på plats, för att säkerställa att de som anländer tas om hand säkert och tryggt, och lotsas vidare på rätt sätt.

Vad händer efter att flyktingarna registrerat sig på Migrationsverket i Malmö?

Beroende på ärende så inleds en process, där anledningen för uppehåll i Sverige prövas. Men i grunden vistas alla som omfattas av massflyktsdirektivet lagligt i Sverige i 90 dagar. Migrationsverket erbjuder boende under tiden.

 

 

Tänk på detta om du funderar på att ta emot flyktingar i ditt hem


Frågor och svar för dig som vill hjälpa personer på flykt från Ukraina
(detaljerad information från Länsstyrelsen Skåne)


De senaste veckorna har gensvaret från Ystadborna om att öppna upp sina hem för flyktingar varit överväldigande. Det är fint och omtänksamt, men det finns dock en del att ta ställning till innan man tar in någon i sitt hem. 

Här kan du läsa om vad som är viktigt att tänka på och få en kort förklaring till hur det officiella systemet är uppbyggt.

Just nu pågår förhandlingar mellan stat och kommun, som innebär att förutsättningarna nedan och behoven av boende kan komma att ändras framöver.

Säkerhet och trygghet

Migrationsverket ansvarar för att ordna boendeplatser till de flyktingar som kommer. De upphandlar akutboenden och söker lösningar i samarbete med kommuner.

De som är på flykt och kommer hit befinner sig i en utsatt position. Det tryggaste alternativet för dem kan vara att vända sig till Migrationsverket, för att få ett ordnat och tryggt boende. Kommunen ordnar sovplatser utifrån Migrationsverkets begäran. I dagsläget handlar det främst transitboende.

Det är möjligt att ta emot flyktingar i sitt eget hem, men det är inget kommunen samordnar. Vi hänvisar istället till lokala frivilligorganisationer.

Kris och krisstöd

De som kommer har genomgått eller befinner sig i ett trauma. Om du tar emot någon i ditt hem måste du vara beredd på att hantera situationer, känslor och reaktioner som kan uppkomma när man möter personer i kris. 

Kort- eller långsiktigt?

Om du erbjuder någon boende är det viktigt att veta hur länge du kan erbjuda boendet och att det kommuniceras tydligt med den du erbjuder boende, till exempel genom att skriva ett gemensamt avtal.

  • Ett kortsiktigt boende måste ha ett syfte för den du tar emot, till exempel en paus för att samla kraft och orientera sig innan man tar sig vidare.
  • Ett långsiktigt boende måste fungera utifrån aspekter som närhet till skola, kommunikationsmöjligheter med kollektivtrafik med mera.  

Risken om något blir fel kan bli att den du försökt hjälpa tvingas göra ännu ett oönskat uppbrott, och kanske under en pågående krisbearbetning.

Ersättning

Som lagstiftningen ser ut för tillfället kommer de som får uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet eller blir asylsökande att få ersättning enligt LMA. Du kan alltså inte förvänta dig att få in hyra utöver den nivån.
 
Kommunen har inget boendeansvar för personer med LMA, utan deras alternativ är att söka sig till Migrationsverket, som då erbjuder plats på sina upphandlade boenden.

 

Håll utkik här på hemsidan och sociala medier, där vi kommer att kommunicera aktuella behov utifrån Ystads kommuns uppdrag och ansvarsområden.

Du kan engagera dig för Ukrainas flyktingar på flera sätt. Läs mer på ystad.se/krisinfo, under avsnittet "Jag vill hjälpa till – hur gör jag?"

 

Informationsmaterial till vuxna som ser till barn under eller efter flykt:
svenska
ukrainska
ryska

Publicerad 2022-03-15, Uppdaterad 2022-07-11