Buss_Mercedes_Citaro_el_Skanetrafiken.JPG

Ystads stadsbussar får den internationella miljömärkningen ”Blue Angel”

Skånetrafikens elbussar i Ystad och Trelleborg har tilldelats den tyska miljömärkningen ”Blue Angel”. Elbussarna är de första fordonen i världen som fått denna utmärkelse som är en av de äldsta kvalitetsmärkningarna i Europa.

Logotyp Blue AngelMiljömärkningen Blue Angel fokuserar på människan och hållbarhet, vatten, resurser och klimat när företag och produkter utses. Mercedes-Bendz eCitaro är det första fordonet i världen som fått utmärkelsen.

– De nya elbussarna är ett lyft för Ystad och Ystadborna. Bussarna är bekvämare, tystare och släpper inte ut några avgaser vilket är ett stort steg framåt, säger Emma Holgersson, trafikplanerare på Ystads kommun.

Sedan augusti 2019 kör trafikföretaget Bergkvarabuss i uppdrag av Skånetrafiken fem elbussar av modellen eCitaro från Mercedes-Benz i Ystads stadstrafik och sedan december 2019 kör tio eCitaro i stadstrafiken i Trelleborg.

– Skånetrafikens resor med buss och tåg har sedan tidigare Bra Miljöval-certifiering och Blue Angel-märkningen är ett fint komplement till detta som går helt i linje med vårt långsiktiga hållbarhetsarbete, säger Iris Rehnström, miljö- och hållbarhetsansvarig på Skånetrafiken.

Det finns stora fördelar med elbussar och anledningen till att bussarna fått utmärkelsen är att buller och vibrationer är lägre än på bussar som har förbränningsmotor. Dessutom har de inga avgasutsläpp. Elen som bussarna kör på baseras på förnybar energi vilket säkerställer hållbara transporter.

– Vi är superstolta över att våra elbussar är de första i världen som har fått den här miljömärkningen. Det är ännu en indikation på hur mycket fokus det är på hållbarhet när det gäller transport – och visar ju tydligt att Skånetrafiken ligger i absolut framkant. Det kan både vi och våra resenärer vara stolta över, säger Maria Nyman som är Skånetrafikens trafikdirektör.  

Märkningen tilldelas produkter och tjänster som utmärker sig med tydliga miljömässiga fördelar gentemot andra jämförbara produkter eller tjänster. Det anses vara ett av världens mest etablerade miljömärken. Blue Angel har tilldelats särskilt miljövänliga produkter och tjänster sedan 1978. Ägaren till märket är det tyska federala ministeriet för miljö, naturvård, byggnad och kärnkraftssäkerhet. Organisationens krav och riktlinjer har högt anseende i Europa.

 

Läs mer om Blue Angel här.

Publicerad 2021-02-11