Minnessten för veteraner i Ystad

För att hedra veteraner har Ystads kommun beslutat att resa en minnessten. Detta till ära för de som kämpat för fred, frihet och demokrati genom sitt deltagande i fredsbevarande och fredsskapande insatser på olika sätt runt om i världen.

Inom kort placeras minnesstenen på Anna Lindhs plats vid småbåtshamnen i Ystad. Här skapar kommunen en plats att i gemenskap eller för sig själv, hedra de som gjort en ovärderlig insats för freden. Intill stenen kommer finnas en bänk att slå sig ner på, med havet som blickfång. Samtidigt som livet självt pågår runt om i en vardagsnära miljö. Arbetet med att ta fram stenen och placering är ett samarbete mellan Ystads kommun och lokala företrädare för veteranförbundet.

På veterandagen, den 29 maj, invigs minnesstenen med en livesänd ceremoni öppen för alla att se på veteranförbundets Youtubekanal. På programmet finns bland annat invigningstal av Sverker Meyer, kulturnämndens ordförande. Jerker Westdahl från Sveriges Veteranförbund håller tal och delar ut förtjänstmedaljer. Det blir sång och musik med Anna-Hanna Rosengren och Roland Andersson, dessutom kommer Ystads egen tornväktare Roland Borg att delta. Invigningsceremonin arrangeras av Veteranförbundet.

Publicerad 2021-05-18