mikael-kristenson-MYXf7tGEntk-unsplash.jpg

Företagsakuten och elstöd

Vilka stöd finns för Skånes företag med anledning av energikrisen?

Företagsakuten

Många företag i Skåne oroas när energipriserna i södra Sverige skjuter i höjden. Därför öppnar Region Skåne en företagsakut som samlar stöd till skånska företag. Region Skåne kommer arrangera veckovisa återkommande digitala informationsträffar och finansierar insatser i form av ökad rådgivning och checkar för energieffektivisering.  

Energieffektiviserande åtgärder är inte alltid tillräckligt i det akuta läget. Region Skåne medfinansierar Almi Skåne som erbjuder företag att se över sin verksamhet med en företagsrådgivare och hitta områden där det kan finnas möjligheter att öka intäkter eller sänka kostnader.  

Energikontor Syd

Passa på att vara med i ett energinätverk eller kontakta Energikontor Syd om du vill ha ett bollplank eller rådgivning

Välkommen till digital informationsträff med chans att ställa egna frågor

Region Skåne erbjuder digitala informationsträffar där energi- respektive företagsexperter från Energikontoret Skåne, och Almi Skåne berättar och svarar på frågor. Mer info: www.skane.se/foretagsakuten

Sök en hållbarhetscheck för att energieffektivisera företaget

Hållbarhetschecken kan finansiera 50% av en expert som ger stöd i att energieffektivisera företaget eller göra en energikartläggning. Läs mer om Hållbarhetscheckar

Företagsakuten hittar du på: www.skane.se/foretagsakuten  

Elstöd till företag

Regeringen har föreslagit att Skatteverket ska hantera elstöd till företag och organisationer, exempelvis föreningar. Ansökan om elstöd kommer att göras via en e-tjänst som beräknas öppna den 30 maj 2023. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

Elkostnadsstöd för elintensiva företag

Elkostnadsstöd för elintensiva företag riktar sig till företag som använder mycket el i sina processer och har drabbats hårt av höga elpriser hösten 2022. Ansökan är öppen från den 6 mars till 17 april.

Publicerad 2022-11-11, Uppdaterad 2023-03-27