naringslivystad.jpg

@näringslivystad

Här samlar vi några av de goda initiativ som lyfts fram i sociala medier som kan spridas vidare som goda exempel för andra

HEJA dig företagare i Ystad, vilket fantastiskt jobb du gör!

Här har vi försökt samla ett urval av de kreativa, snabba, konkreta och inspirerande initiativ som kommit på bara de senaste veckorna från näringslivet i Ystads kommun.

Vilket fantastiskt näringsilv vi har!


Tillväxt Syd erbjuder CORT-Plan

Utifrån Tillväxt Syds Tillväxtplan man nu tagit fram en mall för en Akutplan som företagare inom hotell, restaurang och café kostnadsfritt kan ta del av. Kontakta Tillväxt Syd för att få veta mer.

 

Företagarna Syd erbjuder kostnadsfri affärsutveckling

Företagarna Syd erbjuder kostnadsfri affärsutveckling till dig som har din verksamhet i Skåne. De som svarar när du ringer är själva företagare och har lång erfarenhet av både driva företag och arbeta med rådgivning.

 


Fler och fler lokala samarbete 

Ystads lokala företagare samarbetar på flera olika sätt. Kombinationserbjudande såsom att lyfta fram en produkt som någon annan i sin tur producerar och en tredje levererar. På så sätt synliggör man varandra och skapar mervärde för kund. Kollegor som tillsammans utvecklar affärer istället för konkurrenter.


Digital livekoncert!

Perikles sände livekonsert på Öja krog via sin Facebooksida, ett nytt sätt för dem att nå ut till sin publik utan att ses fysiskt, det erbjöds även virtuell öl

 

Blixtstödet

Sparbanken SKåne har initierat Blixtstödet och riktar sig till ideella föreningar och organisationer i hela bankens verksamhetsområde som kan erbjuda andra hjälp eller aktivering i vardagen. Läs mer under Blixtstödet

 

Handla i Ystad och Folkhälsomyndighetens rekommendationer

I Ystad tog Handla i Ystad och krögarna hjälp av Miljöförbundets inspektörer som besökte verksamheterna och gav råd kring Folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Allt för att skapa trygghet och för att visa hänsyn gentemot varandra.

 

Stötta ditt Skåne

Stötta ditt Skåne är ett initiativ av Tourism in Skåne för att stötta besöksnäringen under Coronakrisen. Har du ett Corona-anpassat erbjudande eller vet någon annan som har, då kan du tipsa!

 

Frisörsalongen flyttar ut

Frisörer erbjuder klippning för en person i taget ute i ett tält på en lummig bakgård.

 

Distansarbete

Många företagare erbjuder tillfälliga kontorsplatser till förmånliga priser. Extra städning och tekniska förutsättningar gör att arbetsmiljön blir både bättre och mer effektivare än om man sitter hemma vid köksbordet och arbetar.

 

Samarbete ger matchning mellan personal och tillfälliga jobb

I ett samarbete mellan Ystads IF Handboll, Ystads kommun och Hireq finns nu möjlighet att matcha personal och nya temporära sysselsättningar helt kostnadsfritt! Kreativitet, samarbetsförmåga och solidaritet med omgivningen när den är som bäst!

Läs mer här.

 

Uppmuntran till sjukvårdspersonal från näringslivet

Tillsammans med näringslivet så ställer Fogarolli upp sina mopeder vid sjukhusens personalingångar eller annan lämplig plats. Där bjuder de sedan personalen på gokaffe.

 

Jordbruksakuten

I år sätter coronaviruset stopp för många resor mellan länder och det råder därför stor brist på arbetskraft. Jordbruksakuten hjälper bönder hitta ny arbetskraft för att rädda skörden och se till att det finns jordgubbar till midsommar även i år! Läs mer på jordbruksakuten

 

Bostadsrättsförening och företag köper presentkort hos Handla i Ystad

Bostadsrättsföreningar och företagare väljer att köpa Handla i Ystads presentkort till sina bostadsrättsinnehavare och anställda/kunder. Glada mottagare och positivt för vår lokala handel.

 

Lokala konferanser för planering av verksamhetsplanering

Många lokala företagare väljer att förlägga sin planering för verksamheten nu och framåt på lokala konferensanläggningar. Ett sätt att samla personalen på en plats med gott om utrymme för att kunna hålla säkerhetsavstånd men ändå kunna ses.

En hel del företagare väljer att bjuda sina anställda på Take Away lunch från olika lokala restauranger som lite extra uppmuntran. På så vis har fler fått upp ögonen för nya smakupplevelser och, vilket kan leda till att man besöker restaurangen med familj eller vänner framöver.

 

REKO-ringen Ystad

Genom REKO-ringen kan du beställa från lokala leverantörer och hämta utomhus på leveransdagen utan att riskera säkerhetsavståndet. Företag med egen produktion som har svårt att fortsätta försäljningen i linje med riktlinjerna kan fortsätta sin försäljning via REKO-ringen.

 

Gratis handdesinfektion delades ut till både företag och privatpersoner

Anolytech tog kontakt med nätverket Tillväxt Syd och när erbjudandet gått ut till nätverkets medlemmar skapades snabbt ringar på vattnet och andra i nätverket erbjöd lokal och personal för att kunna genomföra tjänsten så centralt och säkert som möjligt.

Initiativet spreds i flera mediekanaler, bland annat i Ystads Allehanda.

 

Ystad i Centrum

Ystad i Centrum lyckades på kort tid skapa en digital modevisning med hjälp av frivilliga modeller från IFK Ystad och Ystads IF. På bara några timmar stylades, fotades och publicerades massor av inspiration från den lokala handeln. Kampanjen kan man följa på Handla i Ystads Facebook och Instagramsida.

För att visualisera säkerhetsavstånden använde man en tumstock som detalj -tydligt och lekfullt! #tumstocksavstånd

 

Lokala influensers pushar för take away

I Ystad har vi flera lokala influenser och engagerade kommuninvånare. Tillsammans uppmuntrar man att köpa med sig take away från lokala restauranger.

Restaurangerna och caféerna i Ystad var tidigt ute och ställde snabbt om till att kunna erbjuda Take Away och Ystadborna anammade omgående den nya viktiga trenden. #stöttarestaurangbranschen

 

Många lokala restauranger, butiker och blomsterhandlare erbjuder hemkörning

Många är de som erbjuder hemkörning av sina tjänster. Några samverkar med lokala taxibolag, några kör själva ut sina varor och några samarbetar med idrottsföreningar där man kan få matkassen hemkörd av lokala elitidrottare.

 

Extra öppet för riskgrupper

En hel del butiker erbjuder öppettider utanför ordinarie tider för riskgrupper. Man erbjuder också i flera fall personlig shopping.

 

Många hotell och restauranger erbjuder uteserveringar och uppmuntrar till säker arbetsplats

De lokala hotellen erbjuder alla olika former av lösningsfokuserade erjudande. Att kunna förlägga sin arbetsplats i en rofylld miljö, att sitta ute och njuta och att tydligt berätta hur noga man är att följa de rekommendationer som man löpande får. Superproffsigtoch tryggt!

 

Karantänspåse för uttråkade - en av många roliga lösningar

Den lokala bokhandeln erbjöd tidigt hemliga påsar med böcker till den som snabbt blir uttråkad i karantän. Ett insprierande sätt att vända något negativt till något positivt.

 

Personlig rådgivning utan krångel

Lotte Kolare och Stefan Litzberg var snabba med att ställa om och genom Nyföretagarcentrum erbjuder de kostnadsfri rådgivning alla dagar kl. 15-17. Se mer information på deras Facebook. Lotte når du på: 070-618 09 68 och Stefan på 076-882 65 05

 

Lokala tandtekniker skapar skyddsvisir till sjukvården

Lasarettet i Ystad fick skyddsvisir gjorda genom lokalt initiativ med 3D skrivare.

 

Advisoryboard finns tillgängligt

Medlemmar från Tillväxt Syds Advisory Board finns tillgängliga för nätverket som en slags jourkontakt. Här kan ni få tips, kloka råd och någon som lyssnar på er utmaning.

Är detta intressant, maila verksamhetsledare Jörgen Reiman Ehle

Förutom Advisory Board ställer även medlemmar ur nätverket upp på Tillväxt Syds webbinar på Facebook. Du kan även se dem i efterhand.

 

Ystad Quizet

Ett nytt sätt att motionera på och samtidigt gnugga geniknölarna, frisk luft ingår. Med start 3/4 så  lanserar YSTADappen ett gps-styrt quiz med start Österportstorg! 

Så här gör du för att vara med: Ladda ner YSTADappen på din mobiltelefon(sök Ystad på appstore/Google play). Ta på dig ett par sköna promenadskor och bege dig till Österportstorg. Tryck på YSTADappen och scrolla ner till QUIZikonen och  kör igång!

 

Lokala banker erbjuder lösningar till sina företagskunder

Många banker erbjuder olika former av lösningar för sina företagskunder. Kontakta din lokala bank.

 

Arbetsförmedlingen snabbutbildar

Här kan du läsa om ett erbjudande som Arbetsförmedlingen tillsammans med utbildningsanordnare tagit fram för att möjliggöra snabb kompetenstillförsel inom service och lokalvård.

 

Nya taggar initieras!

För att se nyheter i sociala medier är det ett bra tips att följa bland annat: #kroglivystad #handlaiystad #hållhjulenrullande #piik #visitskånesydost #näringslivystad #stöttadittskåne #supportyourlocal maila gärna foretagslots@ystad.se om du vill tipsa om fler!

Har vi missat något som kan vara ett gott exempel för andra? Tagga oss med @naringslivystad i dina sociala kanaler så att vi inte missar något framöver.

Här hittar du vår Instagramsida!

 

Handla i Ystad Handla i Ystad Handla i Ystad

Publicerad 2020-03-18, Uppdaterad 2020-05-08