Vad är en inglasning av balkong/uteplats?
För att det ska anses vara en inglasning av balkong/uteplats förutsätter det att det redan finns en befintlig balkong eller befintlig byggnad med tak. Man ändrar befintlig byggnad med att byta eller monterar glaspartier.
Ansökan, anmälan eller inget?
Inglasning av balkong eller uteplats är en yttre ändring och kan krävs bygglov beroende på förutsättningar på fastigheten.
Följande åtgärder är bygglovspliktiga:
- Inglasning av balkong inom detaljplan
- Inglasning av uteplats inom detaljplan
Följande åtgärder behöver inte bygglov:
- Inglasning av balkong utanför detaljplan
- Inglasning av uteplats utanför detaljplan
Vilka handlingar krävs?
Du behöver skicka in följande handlingar:
- ansökansblankett, behövs inte om du använder e-tjänsten
- brandskyddsbeskrivning
- fasad-/elevationsritning
- foto på befintlig byggnad
- kontrollplan
- planritning
- produktblad
- situationsplan
Varje ärende är unikt och efter första granskningen kan det behövas fler handlingar.
Du gör enklast din ansökan via vår e-tjänst Söka bygglov och andra åtgärder (ystad.se).
Du kan beställa ett underlag till din situationsplan i e-tjänsten (ystad.se). Beroende på vad du ska göra så hjälper guiden dig fram till rätt karta, till exempel en nybyggnadskarta eller ett utdrag från primärkarta.
Du kan ladda ner blanketter, exempelritningar och kontrollplaner till höger på Dokument och exempelritningar.
Tänk på att alla handlingar du skickar in ska vara utförda på ett fackmässigt sätt och vi tar inte emot fotograferade handlingar.
Vilka förutsättningar gäller?
Detaljplan för din fastighet kan ha planbestämmelser som kan påverka byggrätt med en bruttoarea. En inglasad balkong räknas som bruttoarea. Det är viktigt att veta vad du får göra enligt gällande detaljplan på din fastighet.
Om balkongen är en del av utrymningsplanen är det viktigt att se till att man fortfarande kan fly därifrån även efter att den har glasats in, om det skulle uppstå en brand.
Att glasa in en balkong innebär ofta en ökad ansamling av brännbart material inom utrymmet och en större sannolikhet att dörrar och fönster till det inglasade utrymmet står uppställda. Därför ställs det krav på att skydd mot brand- och brandgasspridning mellan brandceller upprätthålls. Se mer i BBR 5:537.
Beroende på vilken typ av inglasning och dess utförande kan man behöva beakta reglerna i BBR som handlar om glassäkerhet. I BBR finns det flertal regler kring detta som finns under kap 8:35.
Säkerhetsbeslag och spärranordningar ska hindra barn från att falla ut från det inglasade utrymmet. Reglerna kring detta finns under BBR 8:231
Du behöver ta hänsyn till hur inglasningen påverkar ventilationen. Det är viktigt att säkerställa en god ventilation av inomhusmiljön även efter inglasningen.
Du kan hitta mer information till höger om vad som gäller på din fastighet under Mina förutsättningar.
Önskar du mer information kan du läsa mer på Brandskydd vid inglasning av uterum och balkonger (boverket.se) och på Säkerhetsanordningar för fönster och balkongdörrar (boverket).