Avgifter och regler inom förskola och fritidshem - Ystad kommun

Har du barn i förskola eller på fritidshem behöver du betala en månadsavgift för platsen. Här hittar du sammanfattande information om avgifter och regler för barn i förskola eller fritidshem.

Så här beräknas din avgift

Varje månad betalar du en avgift för din plats i förskolan eller fritidshemmet. Hur hög avgiften är beror på:

  • antal barn i hushållet som har barnomsorg
  • ålder på barnet/barnen
  • hushållets sammanlagda inkomst före skatt per månad

Med hushåll menas din inkomst och eventuell sambos/makes/makas inkomst, oavsett om personen är förälder till barnet. Som barn 1 räknas alltid det yngsta barnet enligt tabellerna nedan.

Avgifter förskola

Förskola, heltidsomsorg - mer än 25 timmar/vecka

Barn 1

3,0 % av inkomsten

dock högst 1688 kronor/månad

Barn 2

2,0 % av inkomsten

dock högst 1125 kronor/månad

Barn 3

1,0 % av inkomsten

dock högst 563 kronor /månad

Barn 4

ingen avgift

 

Förskola, deltidsomsorg - upp till och med 25 timmar/vecka

Barn 1

2,0 % av inkomsten

dock högst 1125 kronor/månad

Barn 2

1,3 % av inkomsten

dock högst 731 kronor/månad

Barn 3

0,7 % av inkomsten

dock högst 394 kronor /månad

Barn 4

ingen avgift

 

Förskola, för barn till arbetssökande och till föräldralediga - upp till och med 15 timmar/vecka

Barn 1

2,0 % av inkomsten

dock högst 1125 kronor/månad

Barn 2

1,3 % av inkomsten

dock högst 731 kronor/månad

Barn 3

0,7 % av inkomsten

dock högst 394 kronor /månad

Barn 4

ingen avgift

 

Allmän förskola för barn 3-5 år

Alla barn mellan 3 och 5 år har rätt till allmän förskola från och med den 15 september det år barnet fyller 3 år, oavsett vilken sysselsättning vårdnadshavarna har.

Den allmänna förskolan är avgiftsfri 15 timmar per vecka. För heltidsomsorg ges ett avdrag på avgiften med 30 procent. För deltidsomsorg ges ett avdrag på avgiften med 45 procent. Avdraget gäller under perioden 15 september till 31 maj och sker automatiskt. Det innebär att under juni, juli och augusti betalas ordinarie avgift utan avdrag.

Avgifter fritidshem

Fritidshem, heltidsomsorg - oavsett vistelsetid

Barn 1

2,0 % av inkomsten

dock högst 1125 kronor/månad

Barn 2

1,0 % av inkomsten

dock högst 563 kronor/månad

Barn 3

1,0 % av inkomsten

dock högst 563 kronor /månad

Barn 4

ingen avgift

 

Tillfällig fritidshemsplats vid lov eller enstaka tillfällen

För de barn som bara behöver fritids vid enstaka lov eller studiedagar erbjuder vi tillfällig fritidshemsplats. Den sammanlagda avgiften per månad för omsorg kan inte bli högre än maxtaxan. Det finns ingen syskonrabatt vid tillfälligt fritidshem.

Omsorgskostnad

60 kronor/dag

 

Regler och riktlinjer

Vad är förskola?

Förskola är en pedagogisk verksamhet för barn som har fyllt 1 år och upp till 6 år då det är dags att börja förskoleklass. Förskolan stimulerar barns utveckling och lärande och erbjuder en trygg omsorg som lägger grunden för fortsatt lärande.

Alla barn som har vårdnadshavare som arbetar, studerar, är aktivt arbetssökande eller föräldralediga har rätt att gå i förskola. När ditt barn går i förskola betalar du en avgift för platsen. Hur hög avgiften är beror på hushållets sammanlagda årsinkomst, vistelsetid, antalet barn och ålder på barnen.

Lämna inkomstuppgift

När ditt barn börjar på förskola eller fritidshem behöver du lämna dina inkomstuppgifter till oss så att vi kan säkerställa att du betalar rätt avgift för barnomsorgen. Detta gör du genom att logga in i Edlevo.

Hushållets totala inkomst

Det är hushållets totala inkomst per månad och före skatt som du behöver uppge till oss. Med hushåll menar vi din inkomst och eventuell sambo/make/makas inkomst, oavsett om personen är förälder till barnet. I Ystad tillämpar vi maxtaxa vilket innebär att taxan är inkomstrelaterad men ett tak sätts för hur hög avgiften får bli. Under 2024 betalar du maxtaxa om hushållets sammanlagda medelinkomst är 56 250 kronor per månad eller mer, före skatt.

Uppdatera inkomst vid förändringar

  • Du behöver lämna ny inkomstuppgift vid alla ändringar som påverkar avgiften, till exempel ändrad inkomst, arbetslöshet eller studieuppehåll.
  • Ändrade familjeförhållanden som påverkar hushållets totala inkomst, till exempel att en annan vuxen flyttar in till hushållet, behöver du meddela utbildningsförvaltningen. E-post: forskolagrundskola@ystad.se
  • Sammanboende vuxna i hushållet ska lämna sina inkomstuppgifter var för sig.
  • Du kan bara lämna inkomstuppgifter från dagens datum. Ändringen kommer att gälla hela månaden. Lämnar du inkomstuppgift den 25:e i månaden till exempel, så kommer den nya inkomsten att gälla redan från den första dagen i månaden. Gäller ändringen längre bak i tiden så kommer avgiften att rättas till i den retroaktiva avgiftskontrollen som görs varje år.
  • Vi påminner dig en gång per år om att du behöver uppdatera dina uppgifter.

Retroaktiv avgiftskontroll

Att betala rätt avgift är en fråga om rättvisa. Därför har Ystads kommun infört en retroaktiv avgiftskontroll av de avgifter för förskola och fritidshem som betalas in. De uppgifter du som vårdnadshavare lämnar till kommunen jämförs med ditt hushålls taxerade årsinkomst hos Skatteverket. Avgiftskontroller genomförs varje år.

Allmän förskola

Är ditt barn mellan 3 och 5 år har det rätt till allmän avgiftsfri förskola under 15 timmar i veckan från och med den 15 september det år ditt barn fyller 3 år. Det gäller oavsett vilken sysselsättning du har. I Ystad gäller den allmänna förskolan mellan den 15 september och den 31 maj.

Har ditt barn redan en placering med mer tid än 15 timmar/vecka så får du i stället ett avdrag på avgiften mellan den 15 september och den 31 maj.

Önskar du mer tid i förskolan för ditt barn under sommarperioden från den 1 juni till och med den 14 september gäller ordinarie taxa för platsen, beroende på om det är en del- eller heltidsplacering.

Arbetssökande eller föräldraledig

Om du som vårdnadshavare blir arbetssökande eller ska vara föräldraledig har ditt barn rätt att ha kvar platsen på förskolan men med begränsade tider. Ditt barn kan då vara i förskolan 15 timmar i veckan. Vanligtvis förläggs denna tid till tre dagar i veckan med 5 timmar per dag. Under sommarmånaderna får barnet vara i förskolan 3 timmar per dag, 5 dagar i veckan, om inget annat bestäms. Under föräldraledigheten, eller om du är arbetssökande, har inte äldre syskon rätt till en fritidsplats.

En föräldraledighet kan kombineras med arbete eller studier. Då är det ditt behov av omsorg som styr hur mycket tid ditt barn behöver vara på förskolan. Ett äldre syskon har också rätt till en fritidsplats om behovet finns. De dagar du inte arbetar eller studerar, utan är föräldraledig, får barnet lämnas enligt överenskomna tider och dagar för föräldraledigheten.

Avgiften baseras då på hushållets sammanlagda årsinkomst, vistelsetid, antalet barn och ålder på barnen.

Förskolornas öppetider

Förskolorna i Ystad har öppet på vardagar året runt, i regel mellan klockan 06.00 och 18.00. När förskolan behöver hålla stängt på grund av planering till exempel så erbjuds en alternativ förskola. Förskolorna meddelar stängningsdagar i Vklass.

Särskilda vistelsetider

Dagen efter syskons födelse har placerade barn rätt att nyttja sin plats i förskolan eller fritidshemmet enligt önskat schema under som mest 20 kalenderdagar. Efter dessa 20 dagar får barn i förskola vistas högst 15 timmar/vecka och fritidshemsplatsen avslutas.

Vid graviditetsledighet med graviditetspenning har du rätt att ha barnet på förskola 15 timmar i veckan. Avgiften beräknas enligt taxa för barn till arbetssökande och barn till föräldralediga.

Du får inte utnyttja förskoleplatsen eller fritidshemsplatsen under huvudsemester eller liknande sammanhängande ledighet, om inte särskilda skäl finns. Rektor fattar beslut i sådana fall.

Debitering

Vi debiterar dig för förskoleplatsen från första omsorgsdagen enligt det erbjudande som du fått och godkänt. Vid första placeringen har du en avgiftsfri inskolningsperiod på normalt fem vardagar. Vid byte av placering till en annan förskola görs inga avdrag för en eventuell ny inskolning.

Avgiften är en abonnemangsavgift som betalas tolv månader per år oavsett om du är ledig, sjuk eller inte nyttjar platsen av annan anledning. Om ditt barn är borta en längre tid från förskolan på grund av sjukdom så finns möjlighet att bli befriad från avgift. Avgiftsbefrielse kan ske om barnet på grund av sjukdom varit sammanhängande frånvarande under minst fyra veckor. Du behöver ansöka om avgiftsbefrielse.

För mer information om avgiftsbefrielse kontaktar du Ystads kommun.

E-post: forskolagrundskola@ystad.se.

Uppsägningstid

Om du vill säga upp din plats i förskola eller på fritidshemmet gör du det via Edlevo-appen.

En uppsägningstid på en månad gäller för all förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet. Avgiften debiteras en månad räknat från uppsägningsdagen.

Avgiftsreduktion

Enligt 10 § andra stycket i Skollagen 2a kap samt 5 § i Skollagen 2b kap får avgift för barn med behov av särskilt stöd (9 § 2a kap) endast tas ut till den del verksamheten överstiger 15 timmar/vecka eller 525 timmar/år. För barn med överstigande omsorgsbehov görs en avgiftsreduktion.

  • För heltidsomsorg reduceras avgiften med 30 %
  • För deltidsomsorg reduceras avgiften med 45 %

För tre-, fyra- och femåringar med ett större omsorgsbehov än 15 timmar/vecka reduceras avgiften under perioden 15 september - 31 maj.

  • För heltidsomsorg reduceras avgiften med 30 %
  • För deltidsomsorg reduceras avgiften med 45 %

Avdrag på avgiften sker då om förskola/fritidshem hålls stängda och ingen annan plats kan erbjudas.

Kontakt

Har du frågor? Kontakta våra handläggare för grundskola och förskola.

Våra telefontider är:
Måndag 10.00 - 11.00
Tisdag 13.30 - 14.30
Onsdag 10.00 - 11.00
Torsdag 13.30 - 14.30

Telefon: 0411-57 89 40

E-post: forskolagrundskola@ystad.se