Walk of Film

Sedan 2011 har Ystad sin egen filmpromenad! På platser runt om i staden där det skett filminspelningar kan man beskåda skyltar med information.

 

Walk of Film hund

På följande platser finns skyltar att beskåda:

Ystads gamla Fritidsbad - Svinalängorna

Filmens huvudkaraktär Leena finner styrkan att klara sig igenom sina mörka bardomsår genom simträningen i Ystads gamla badhus. Fritidsbadet i Ystad som  är byggt i början av 1960-talet  stängdes 2015.

Charlotte Berlins Museum - Maria Larssons Eviga Ögonblick

Charlotte Berlins museum föreställer i filmen ett borgarhem där en rik kvinna bor. Maria Larssons dotter arbetar som städerska åt henne. I huset blir blir Marias dotter antastad av kvinnans man. Museet är en påminnelse om det sena 1800-talets inredningsideal och ett minnesmärke över dess forna ägare Charlotte Berlin. 

Ystads stationshus - Wallander/Hämnden

Stationshuset i Ystad är en central inspelningsplats i säsong två av Wallanderserien. Både insidan och utsidan av stationen användes som polisstation. Här blev en bil sprängd och Kurts älskade hund Jussi blev skadad.

Ystads Teater - Wallander/Cellisten

Ystads teater uppfördes mellan åren 1893-1894. I filmen "Cellisten" blir Ystadpolisen indragen i ett skoningslöst krig med den ryska maffian. Efter en konsert i teaterna utsätts en rysk konsertcellist för ett bombattentat på parkeringen utanför.

 Teatern inspelning

Gamla Vattentornet - Kristianstadsvägen - Kyss Mig

Huvudkaraktären Mia arbetar med sin man Tim på en arkitektfirma som är inhyst här.

Herrestadsgatan - Det enda Rationella

I frustation över sin begynnade passion för en gift man beger sig Pernilla August i rollen som Karin Byström ut på en lång och intensiv prowerwalk.

Det enda rationella

Ystad Studios - Elis Nilssons väg, Regementsområdet

Här finns en skylt som föreställer Krister Henriksson som Kurt Wallander. Skylten är en gåva till Ystads kommun från Yellow Bird.

Lilla Norregatan - Wallander / Den Orolige Mannen  

Detta hus agerar polisstation i de sex senaste filmerna om Kurt Wallander.

Polisstationen Norregatan

Skyltarna är designade och framtagna av Fredrik Garpenfeldt, Procedur.

Med bidrag från Tillväxtverket.

EU logo

Publicerad 2022-01-17, Uppdaterad 2023-06-21

Filminspelningsplatser

Upplev filminspelningsplatserna på riktigt! Våra kartupplevelser 'Walk of Film' och 'I Wallanders spår' funkar lika bra på desktop som på mobiltelefon och platta.

Apparna Walk of Film och I Wallanders spårKlicka här och börja gå!