Ystads konstmuseum

3:e vån
30 oktober 2021 - 5 mars 2022
Anita Christoffersson
Livstrådar - gömt och återfunnet

Anita Christoffersson
Foto: Mark Goldsworthy

Får jag kasta det Mor har sparat?

Mor sparade saker generationer bakåt

Är det min plikt att ta hand om dem?

Att fortsätta det hon börjat på

Att fortsätta det hon höll på med

Så inleder Anita Christoffersson själv den intervjufilm som visas i anslutning till utställningen Livstrådar – gömt och återfunnet som öppnar den 30 oktober på Ystads konstmuseum. I utställningen tar hon hela tredje våningen i besittning för att undersöka sin relation till ett komplicerat modersarv, vår relation till vårt eget inre och visa bredden i ett konstnärligt skapande som sträcker sig över snart femtio år.

Anita Christofferssons arbeten kan delas upp i tre olika inriktningar: Materialitet, meditation och frågan om vad det innebär att vara människa. Den sistnämnda refererar hon själv till som existentiella verk. Anita Christoffersson startade sin konstnärliga bana inom textilfacket.

- På sextiotalet gjorde jag batik, det gjorde alla då, säger hon själv i en intervju.

Men Christoffersson har aldrig nöjt sig med att göra det alla andra gör. Snabbt började hon experimentera med tekniken, vända upp och ner på den och utveckla den tills det visade sig vara effektivare att helt enkelt måla på duken. Hon gick vidare från måleri till emalj på stålplåt, på sitt egensinniga vis och med en egenuppfunnen teknik. Utforskandet fortsatte med de geometriska formerna, främst cirkeln, som Christoffersson upprepat i otaliga verk i olika material. Vad händer när man fyller formen respektive när man reducerar den till en tunn kontur? Hur förändras den när den bränns som emalj på rå stålplåt eller när färgen pressas fast på makulaturpapper som skrynklar sig lite i processen? Både formen och materialet utforskades om och om igen som en sorts meditation över tid.

Studierna på Goldsmiths College vid Londons Universitet 1998-2000 blev en omvälvande upplevelse och innebar en ny inriktning i Christofferssons konstnärskap – de existentiella verken. Vad innebär det att vara människa? Vad gör vi med våra rädslor, vår längtan och vår känsla av otillräcklighet? Anita Christoffersson började utforska människornas inre liv, allt det vi döljer nedpackat i själsliga kartonger långt inne i oss. Ungefär samtidigt avlider hennes mor och efterlämnar ett hus fullt av just kartonger. Lådor fyllda av slitna lakan, uppsprättade kläder och garnnystan men också komplicerade broderier och handmålade möbler. Allt sorterat rum efter rum. Materialet har följt Anita Christoffersson i decennier nu, flyttats från en ateljé till en annan, från förråd till förråd, och utgjort material till ett flertal utställningar om människans villkor. Hon har processat föremålen och gett dem en själ, tolkat ett människoöde genom de kvarlämnade objekten.

- Jag tror egentligen att min mor var en konstnär, säger Christoffersson, men på den tiden fanns inget utrymme för den sortens verksamhet. Det gjorde att min mor stundtals var full av sorg. Jag har försökt förvalta hennes arv så gott jag har kunnat.

En återförening med Birgitta Trotzigs texter har också varit betydelsefull och organiskt flätats in i de existentiella verken. Här har Anita Christoffersson på ett sätt återknutit till sin bakgrund inom textilkonsten och använt sig av broderade meningar, både egna och av Birgitta Trotzig, på de slitna näsdukarna och lakanen.

I utställningen Livstrådar – gömt och återfunnet får vi stifta bekantskap med Anita Christofferssons hela produktion från 1970-talet fram till idag. Det är en omtumlande upplevelse.

 

2:a vån.
18 september 2021 - 9 januari 2022
Lisa Ewald
Jag får er att smälta

Lisa Ewald

Välkommen till en färgstark utställning för hela familjen av serieskaparen, illustratören och konstnären Lisa Ewald. I stora sprayade väggmålningar och stora nåltovade ullskulpturer möts två olika traditioner och uttryckssätt. Med sedvanlig skärpa och humor ifrågasätter Ewald mänskliga beteenden i olika sammanhang och situationer. Denna gång handlar det om smältandets ekologi, och hur den hänger samman med allt från naturkrafter till egna känslor. Vad får dig att smälta? Är det ett kärleksfullt sms, en bild på en söt kattunge eller kanske något helt annat? Vad händer när det hettar till inombords?

Utställningen är Ystads konstmuseums bidrag till Bästa Biennalen, en konstbiennal med fokus på familjen, barn och unga som genomförts vartannat år i Skåne sedan 2013. Under 2021 har biennalen utökats med ytterligare fem regioner. Läs mer och se hela programmet på Bästa Biennalens hemsida.

I samband med biennalen har Ewald skapat boken ”ABC för konstnärer” där varje bokstav representeras av ett ord som handlar om konst och skapande. Under perioden 18 september - 7 november kan du möta ”ABC för konstnärer” i form av affischer på museets första våning och själv skapa i ateljén utifrån Ewalds bok. Under höstlovet 1 - 7 november hålls workshops och familjevisningar av utställningen ”Jag får er att smälta” och Ewalds övriga konstnärskap.

Läs mer om visningar, workshops och vår ateljé här

Lisa Ewald bor i Malmö och är medlem i ”Dotterbolaget”, ett feministiskt serieskaparnätverk. Hon är känd för sina satiriska enrutingar och serier i bland annat Galago och Bang. 2013 kom första seriekonstboken ”Allt kommer att bli bra” ut, och 2017 kom boken ”Måste carpa”. Hon är flitigt anlitad i konstnärliga, pedagogiska och andra kulturella sammanhang.

 

Förhandsartikel i Ystads Allehanda 16/9

 

Covidinformation

Vi följer rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Allt för att på ett säkert sätt kunna erbjuda ett tryggt museibesök.

Den permanenta utställningen
är tyvärr tillfälligt stängd på grund av ett takläckageI den permanenta utställningen visas verk av bland annat Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Gerhard Nordström, Karin Persson, Greta Sandberg, Ellen Trotzig, Gittan Jönsson och Gerhard Wihlborg.

Här finns även en stor samling av Artists’ Books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som Konstmuseet förvärvat stora delar av. I Ystads konstmuseums samling av Artists’ books finns även verk och projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet Artists’ books.

De två största salarna i den permanenta utställningen har precis fått ett uppfräschat utseende och konstmuseets intendenter har gjort en ny och uppdaterad hängning av samlingen. 

 

Samlingen 1  Samlingen 2
Foton: Gert Germeraad

 

 

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2021-10-20

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag - fredag 12 - 17
Lördag - söndag 12 - 16


Dag före röd dag 12 - 16 om inget annat angives.

 

Entré

För närvarande har vi fri entré för alla besökare. Detta på grund av att vår samling är stängd. Orsaken är ett takläckage.

Ordinarie pris: 50 kronor. 

Fri entré på fredagar under perioden 1 okt 2021 - 31 mars 2022

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!