Ystads konstmuseum

:a vån.
22 maj - 29 augusti
Sommaren 1970
Henrik Lund Jørgensen möter Gerhard Nordström

Still

Utställningen tar avstamp i en ny film av Henrik Lund Jørgensen med titeln Sommaren 1970, samma titel som Gerhard Nordströms målerisvit från tidigt 1970-tal. I filmen dyker Lund Jørgensen in i ett urval av Nordströms politiskt laddade målningar med strävan att komma djupare in i bildens innehåll och lyfta fram det som vi inte ser. Här möter vi, förutom konstnärerna själva, personer som på olika sätt förhåller sig till konstverken; de analyserar, berättar om eller gestaltar Nordströms bilder. Filmen erbjuder en förflyttning mellan tid och rum, mellan samtid och historia, mellan det personliga och det allmänmänskliga och mellan verklighet och fiktion. Utställningen visar Lund Jørgensens film tillsammans med målningar av Nordström.

Henrik Lund Jørgensen är född 1975 i Saltvig, Danmark. Han bor och arbetar i Malmö och är utbildad på bland annat Konsthögskolan i Malmö.

Gerhard Nordströms föddes 1925 i Lund. Han bodde och arbetade i Ystad fram till sing bortgång 2019.

 

1:a vån.
17 april - 30 maj
Up and f*cking coming
Grupputställning med studerande vid Österlenskolan för Konst och Design

Notera att bara 3 personer får lov att vistas i rummet på första våningen samtidigt. Välkomna!

uafck

 

Covidinformation

Vi erbjuder munskydd och handsprit, och uppmanar alla att hålla avstånd till varandra. Maximalt 20 besökare får vistas i konstmuseet samtidigt och vi håller vår caféverksamhet fortsatt stängd för att undvika trängsel vid receptionen och i butiken. Allt för att på ett säkert sätt kunna erbjuda ett tryggt museibesök.

Den permanenta utställningenI den permanenta utställningen visas verk av bland annat Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Gerhard Nordström, Karin Persson, Greta Sandberg, Ellen Trotzig, Gittan Jönsson och Gerhard Wihlborg.

Här finns även en stor samling av Artists’ Books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som Konstmuseet förvärvat stora delar av. I Ystads konstmuseums samling av Artists’ books finns även verk och projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet Artists’ books.

De två största salarna i den permanenta utställningen har precis fått ett uppfräschat utseende och konstmuseets intendenter har gjort en ny och uppdaterad hängning av samlingen. 

 

Samlingen 1  Samlingen 2
Foton: Gert Germeraad

 

 

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2021-05-07

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag - fredag 12 - 17
Lördag - söndag 12 - 16

Kristi himmelfärdsdagen räknas som en helgdag, vi har öppet 12-16

Entré

50 kronor. 

Kombibiljett som gäller för både Klostret och Ystads konstmuseum: 80 kr

Länk till Klostrets hemsida

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!