Ystads konstmuseum

8 februari - 3 maj
3:e vån
Ella Tillema
Floden måste flyta

Kärlek och uppror

Genom storskaligt figurativt oljemåleri, text, screentryck och musik berättar Ella Tillema om vår samtid med fokus på orättvisor och individens sårbarhet. Varje år sedan 2009 ger Tillema ut en politisk pamflett i numrerad upplaga med titlar som ”Handbok i att fucka systemet” och ”Mitt hjärta är en bomb” men hon är framförallt känd för sitt färgstarka måleri.

Ella Tillema (född 1983) är konstnär verksam i Malmö. Med kompromisslöst tilltal förenar hon det poetiska med aktivism i brännande frågor om samtid och framtid. I fokus står systemet och hur vi kan mobilisera motstånd mot dess förtryckande mekanismer. Det sårbara är ett återkommande motiv i Tillemas måleri. Målningarnas storlek omsluter betraktaren och öppnar sinnena för existentiella bråddjup. Tillema är även aktiv i Sveriges punkscen som basist, sångare och låtskrivare i en rad olika band.

I samband med utställningen produceras också en bok om Tillemas konstnärskap.

 

2:a vån
Art Bomba

Aktion

I en ton som var på samma gång bombastisk, lekfull och samhällskritisk tog sig Åke Dahlbom (1950-2018) an sin omvärld. Under namnet Art Bomba verkade han vid sidan om den etablerade konstscenen från 1970-talet och framåt. Åke Dahlbom var en flitigt anlitad scenograf för både teater och film och var med och grundade den fria teatergruppen Darling Desperados i Malmö i slutet av 1980-talet. I slutet av sitt liv levde och verkade han i Aventorp utanför Tomelilla. I utställningen på Ystads konstmuseum ges ett flertal ingångar till Åke Dahlboms konstnärskap. Besökaren bjuds in i ett rum där konst och liv löper in i varandra och där alla delar tillsammans framkallar ett mångfacetterat porträtt av människan och konstnären Art Bomba.

Utställningen är kuraterad av konstnärerna Mette Wide och Ola Åstrand.

streck

1:a vån, 28 sept 2019 – 26 jan 2020

Magiska pinnar och tumavtryck från museets ateljéverksamhet

Ateljé

Kom och se vad besökare i alla åldrar har skapat i museets ateljé! Under elva veckor har nästan sjuhundra besökare deltagit i workshops tillsammans med museets konstpedagoger Anna Norberg och Madelene Oldeman. Här finns allt från världens sista tumavtryck, rymdraketer, återuppbyggda samhällen, öde öar, förgiftade vatten och magiska naturstavar. Här finns ”den nya människan” i form av två glittriga bäbisar som klarar allt -deras skinn tål all sorts påfrestning. En annan figur slår beslutsamt ihjäl tiden. Robotar har börjat känna kärlek och ett allseende öga övervakar det hela. Inspiration till verken kommer från Gylleboverkets utställning ”På samma djupa vatten som du”.

I takt med att besökarnas utställning på 1:a våningen har växt har även rummet ändrat utseende. Vår tekniker Ben Thompson har byggt ett hyllsystem i trä för att alla verk skall få en egen plats. Du som var här tidigt under utställningsperioden kommer att bli överraskad.

Utställningen pågår till och med den 26 januari. Besökare som deltagit med konstverk till utställningen kan komma och hämta dessa i vecka 5, tis 28 jan–fre 31 jan kl 12-17 samt lö 1 feb-sö 2 feb kl 12-16.

Museet tar inget inträde för att se utställningen på 1:a våningen.

Varmt välkommen!

 

Den permanenta utställningen

Samlingen 1  Samlingen 2
Foton: Gert Germeraad

I den permanenta utställningen visas verk av bland annat Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Gerhard Nordström, Karin Persson, Greta Sandberg, Ellen Trotzig, Gittan Jönsson och Gerhard Wihlborg.

Här finns även en stor samling av Artists’ Books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som Konstmuseet förvärvat stora delar av. I Ystads konstmuseums samling av Artists’ books finns även verk och projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet Artists’ books.

De två största salarna i den permanenta utställningen har precis fått ett uppfräschat utseende och konstmuseets intendenter har gjort en ny och uppdaterad hängning av samlingen. 

 

 

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2020-01-13

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Tisdag - fredag: 12 - 17
Lördag - söndag: 12 - 16

Konstmuseet har stängt på julafton, juldagen, nyårsafton, nyårsdagen.
Annandag jul (26/12) har vi öppet 12-16.

Entré

50 kronor.

Kombibiljett som gäller för både Klostret och Ystads konstmuseum: 80 kr

Länk till Klostrets hemsida

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

Konstmuseet har fri entré för samtliga på fredagar

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!