Ystads konstmuseum

19 september 2020 - 10 januari 2021

3:e vån
Signe Johannessen
Trofé

Signe

Svävandes, uppradade, organiserade i glasmontrar och i travar presenteras hundratals skulpturala element likt en arkeologisk utgrävning eller massgrav. Lager för lager sammanfogas lårben, bäcken, hår och horn till en jordmån. Koncentrationer av objekt utgör spår av riter som besjälat föremålen med energier. Ett tyst restlandskap av kroppar breder ut sig. Den skulpturala kroppen väcker frågor om katalogisering, samlande och uppvisning av objekt. Om lidande, fetischisering och njutning i relation till dessa beteenden.

Signe Johannessens monumentala utställning gestaltas genom rörelser mellan interventioner och experiment, mellan arter och tidsrymder och mellan personliga upplevelser och sociala normer. Med upprepade, nästintill maniska akter av redigering och dissekering närmar sig Johannessen en brutal men systematisk uppgörelse med och undersökande av begär.

Signe Johannessen är utbildad vid Konsthögskolan i Oslo och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon gör skulptur, video, teckning, installation, offentlig gestaltning och performance. Signe är en av de konstnärliga ledarna på, och en av initiativtagarna till, Art Lab Gnesta, en kollektiv konstnärlig praktik och organisation i Södermanland.

Utställningen är kuraterad av Julia Björnberg, intendent på Ystads konstmuseum.

LÄS MER>>

Intervju med Signe i P4 Malmöhus (ca 1.40.50 in i programmet)


2:a vån
Gert Aspelin
Minnets topografi

Gert A

Efter Gert Aspelins bortgång 2018 tog Ystads konstmuseum emot en generös donation av hans verk varav flera nu kommer att visas i höstens utställning Minnets topografi

En dag i början på 1970-talet bestämmer Gert Aspelin sig för att gå en promenad. När han efter promenaden återvänder till ateljévillan utanför Kivik har han upptäckt någonting som kommer att förändra hans konstnärskap under en lång tid framöver. Han skriver själv i sin bok Sandskrift om hur han uppmärksammade en geometriskt skuren form i backen nedanför Kiviks marknadsplats när han gick längs strandängen vid havet den dagen. Erosionen hade spolat bort den tunna grässvålen och blottlagt ett triangulärt sandparti. Det skimrade som guld i eftermiddagssolen och Aspelin beskriver hur han glömde bort havet och istället blev stående framför sandraset. Efter naturupplevelsen återkom han ständigt till denna plats utanför Kivik, han hade bestämt sig för att återberätta minnet utav den i sina verk. 

I utställningen Minnets topografi, som är kuraterad av konstmuseets intendent Alexandra Fredriksson, får besökaren närma sig konstnärens ständigt pågående dialog med landskapet. En dialog som inte bara avslöjar en kartläggning av platsens topografi utan även en djupdykning i Gert Aspelins egna minnen och historia som oftast ligger till grund för hans konstnärskap. 

I utställningen minns vi en plats, en konstnär och hans kontinuerliga arbete med att avbilda ett ombytligt motiv som resulterar i vackra, noggrant kartlagda konstverk. 

 

19 september - 29 november
1:a vån
JEANNE

JEANNE

JEANNE är både ett projekt och en utställning producerad på eget initiativ av tre ungdomar från Ystad. De tre vännerna Elsa Ottosson, Melanie Hall och Metta Ahlner läser andra året vid Ystads Gymnasium och driver JEANNE på sin fritid. Deras målsättning är att inspirera andra ungdomar till kreativitet, skapande och att initiera egna projekt.

Många ungdomar upplever att det finns för lite att göra på fritiden i Ystad, speciellt när det gäller skapande verksamhet. Med JEANNE vill Elsa, Melanie och Metta visa att det går att ta saken i egna händer. De sökte själva upp konstmuseet och frågade om museet var intresserat av ett samarbete. Dessutom sökte de medel från La Source som är ett EU-projekt för personer mellan 13 och 25 år. La Source stödjer unga som vill genomföra nya projekt med avsikten att forma och utveckla sin egen och andra ungas fritid. Både museet och La Source valde att stödja JEANNE.

Utställningen JEANNE innehåller målningar i olja och akryl, fotografier samt teckningar. Fokus i utställningen ligger på att växa upp som tjej i dagens samhälle. Alla tankar och känslor som uppstår i utvecklingen från barn till ung vuxen. Elsa, Melanie och Metta beskriver själva att de upplever övergången som ”en udda tid fylld av förväntan, ängslighet och frigörelse”, något som återspeglas i deras konstverk. Under utställningsperioden uppmanas andra unga som skapar på sin fritid att ta med sina verk till konstmuseet och delta i JEANNE. Projektet förändras och lever vidare genom att allt fler unga röster tillkommer i utställningen.

I slutet av september och oktober håller Elsa, Melanie och Metta visningar och samtal kring utställningen tillsammans med museets konstpedagoger. I besöket ingår en workshop i konstnärligt skapande utifrån temat att vara ung idag. Programmet är främst riktat till skola via Kulturgarantin men under höstlovet i vecka 44 hålls workshops för alla intresserade.

Utställningen är producerad med stöd från EU-projektet La Source och i samarbete med Anna Norberg och Madelene Oldeman som arbetar med konstpedagogik och förmedling på Ystads konstmuseum.

 

Intervju med JEANNE i P4 Malmöhus (ca 2.12.33 in i programmet)

Förhandsartikel om utställningen i Ystads Allehanda 17/9

fdfdffdf

Den permanenta utställningenI den permanenta utställningen visas verk av bland annat Ola och Hans Billgren, Inger Ekdahl, Leif Holmstrand, Tora Vega Holmström, Gerhard Nordström, Karin Persson, Greta Sandberg, Ellen Trotzig, Gittan Jönsson och Gerhard Wihlborg.

Här finns även en stor samling av Artists’ Books (konst i bokform) från 1940-talet och framåt. Basen i denna samling utgörs av konstnären Leif Erikssons arkiv SAAB (The Swedish Archive of Artists’ Books) som Konstmuseet förvärvat stora delar av. I Ystads konstmuseums samling av Artists’ books finns även verk och projekt som sammantaget vidgar och utforskar begreppet Artists’ books.

De två största salarna i den permanenta utställningen har precis fått ett uppfräschat utseende och konstmuseets intendenter har gjort en ny och uppdaterad hängning av samlingen. 

 

Samlingen 1  Samlingen 2
Foton: Gert Germeraad

 

 

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2020-09-17

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se

Öppettider

Under perioden 1- 18 september har vi stängt på vardagar.

Våra ordinarie öppettider är

Tisdag - fredag 12 - 17
Lördag - söndag: 12 - 16

Entré

50 kronor.

Kombibiljett som gäller för både Klostret och Ystads konstmuseum: 80 kr

Länk till Klostrets hemsida

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!