Ystads konstmuseum

3:e vån.
9 december 2023—7 april 2024
JAG ÅNGRAR ALLT! (Leif Eriksson 1939—2019)

 

 

Konstnären Leif Eriksson var en central gestalt inom den svenska konceptkonsten. Nu presenterar Ystads konstmuseum JAG ÅNGRAR ALLT! (Leif Eriksson 1939—2019), den hittills största utställningen med Erikssons konst.

Provokationer, humor och utmaningar av den konstnärliga autenticiteten var återkommande teman i Erikssons konstnärskap. Genom sitt förlag Wedgepress & Cheese och arbetet med det omfattande arkivet The Swedish Archive of Artists’ Books (SAAB) blev Leif Eriksson en av pionjärerna för konstformen artists' books, konstnärsgjorda böcker.

Det var på 1970-talet som Eriksson på allvar placerade sig på den svenska konstscenen med grafiska verk där han med approprieringar och ironi kommenterade de ekonomiska intressena på konstmarknaden. För Leif Eriksson var konsten på många vis fri och ingen kunde egentligen hävda ensamrätten till den. Många av hans verk är en ifrågasättande förhandling om upphovsrätten.

Samarbetet med andra konstnärer var en central del i Erikssons sätt att arbeta. En del verk var dialoger och andra en del av insamlat arkivmaterial. Därför visar utställningen också några av de konstnärer han sympatiserade med, som gruppen kring Drakabygget, Eve Eriksson, Torsten Ridell, CO Hultén, Lars Vilks och många andra.

I samband med utställningen JAG ÅNGRAR ALLT! (Leif Eriksson 1939—2019) visas en ny presentation av SAAB på museets andra våning.

 

Curatorer: Thomas Millroth, tidigare chef för Ystads konstmuseum, idag bland annat verksam som författare och konstkritiker, och Anders Kjaer, konsthistoriker inriktad på samtidskonst som har Leif Erikssons arbete som ett av sina specialområden.


Inslag om utställningen på Radio P4 Malmöhus 6/12

Förhandsartikel i Ystads Allehanda 8/12

Recension i Expressen 1/1

Recension på KONSTEN.NET 11/1

Recension i Sydsvenskan 20/1

Utställningen rekommenderas i Kunstkritikk 22/1

Reportage i P1 av Mårten Arndtzén 20/2

 

Till utställningen hör ett program med visningar, föreläsningar och samtal som du hittar här!

 

2:a vån.
Samlingen

insta2
Gittan Jönsson Dammsugerskan (Kata Dahlström), 2018, porslin (detalj). Foto: Isac Nordgren Jonasson. Verket är en gåva till konstmuseet från Ystads konstförening.

Välkommen till Ystads konstmuseums samlingspresentationer! På museets andra plan möter du ett urval av verk från samlingen som visas utifrån olika teman. I konstmuseets två största salar samsas konstverk från olika tider och traditioner i en utställning med utgångspunkt i idén om gränsdragning – så som mellan land och hav, det drömda och det verkliga eller det offentliga och privata.

I de mindre rummen, på andra sidan de stora salarna, ges ett antal introduktioner till några av alla de genrer och konstnärskap som präglar främst den lokala konstscenen och därmed museets samling.

Här kan du läsa texter om många av de konstnärer och teman som visas i vår samlingspresentation!

 

1:a vån.
17 februari-7 april
Svansjön och den annorlunda ankungen

Svansjön och den annorlunda ankungen är ett konstprojekt av och med konstnären Jasmine Cederqvist och över 300 elever i årskurs 3. Projektet handlar om den stora längtan att få höra till, precis som du är. Vernissagen äger rum lördag 17 februari kl.12—16 och alla är välkomna!

Stora ateljén är alltid öppen så att du kan komma och skapa själv under museets öppettider. Det finns papper, kritor, pennor, sax och klister. Periodvis finns det mer material och förslag på eget skapande som har anknytning till den pedagogiska programverksamheten.

Läs mer om projektet Svansjön och den annorlunda ankungen

Läs mer om Stora ateljén och vad som händer under sportlovet

 

 

 

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2024-02-20

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag—fredag 12—17

Lördag—söndag 12—16

 

Entré

Ordinarie entré 50 kronor

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

 

Under perioden oktober—mars har vi fri entré på fredagar!

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här (genom att skicka oss ett mail) för att få våra nyhetsbrev med information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

(Send us an e-mail if you would like to recieve our newsletter with information about our program)

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!