Fältgruppen

Fältgruppen arbetar med förbyggande och uppsökande ungdomsarbete i Ystads kommun. Tobak, alkohol- och drogförebyggande arbete

Fältgruppen arbetar med utgångspunkt i Socialtjänstlagen och FN:s barnkonvention med att förebygga att barn och unga i Ystad kommun börjar använda tobak, alkohol och droger. Förebyggande arbete görs i samverkan genom föräldrautbildning och informationsspridning på olika nivåer, ungdomsdemokrati, skolbesök samt uppsökande arbete i ungdomsmiljöer.

Genom uppsökande arbete kan vi identifiera riskmiljöer, nya trender och företeelser i ungdomsgruppen och föreslå aktiviteter och insatser för att förebygga riskbeteenden.

Fältgruppen informerar på olika sätt, t ex via utskick i V-klass och på sina sociala medier.

Genom olika insatser försöker vi förhindra att barn och unga i Ystad börjar använda tobak, alkohol eller andra droger. Detta arbete ingår i Ystadmodellen.

Eftersom vi i huvudsak arbetar för barn och ungdomar vistas vi i de miljöer där barn och unga finns - skola, föreningsliv, Ungdomens hus, på stan etc. På så sätt håller vi också uppdaterade om vad som händer bland dem samt ungdomskulturer i övrigt.

Tips och råd till tonårsföräldrar

Börja prata om tobak och alkohol innan dina barn kommer i tonåren. Var förberedd med fakta och argument så du kan ha samtalen i god tid.

Prata med ditt barn om stort och smått.  Håll det vardagliga samtalet igång och ha en nära relation där det handlar om tillit, närvaro, intresse, engagemang och att lyssna.

Var tydlig med att du inte tillåter att din tonåring använder tobak och alkohol och att du förväntar dig att hen följer det.

Kom ihåg att du är en förebild. Fundera på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.

BJUD INTE på alkohol. Det finns många undersökningar som visar att barn som blir bjudna hemma dricker oftare och mer än de som inte blir bjudna.

Hjälp till att säga nej. Ge ditt barn bra argument och diskutera tillsammans. Berätta att det är helt ok att ha en egen vilja och säga nej, även när andra säger ja.

Nätverka med andra föräldrar, dela erfarenheter, hjälp varandra, resonera om gemensamma regler.

Ha koll på var din tonåring är, med vem, vad de gör och hur hen ska komma hem!

Uppmuntra och stötta din tonåring i att hitta bra fritidsintressen/fritidsaktiviteter.

När dina barn behöver dig är det viktigt att du som förälder bryr dig, lyssnar och finns där!

Vart vänder jag mig om jag behöver råd eller stöd?

  • Viktiga resurspersoner på skolan är rektorn, skolsköterskan och skolkuratorn.

  • Öppenvårdsenheten 0411-57 80 19 erbjuder råd- och stödsamtal för familjer med barn och ungdomar 0-18 år utan registrering.

  • IFO, Individ och familjeomsorg, receptionen 0411-57 73 60.  Här kan du ansöka om stöd samt få vägledning vart du kan vända dig.

  • Maria Skåne sydost, 0411-57 74 55, vänder sig till personer upp till 25 år som har frågor om eller problem med alkohol och droger. Även anhöriga är välkomna att kontakta.

  • En väg in, BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) 020-51 20 20. Telefonrådgivning och möjlighet att boka tid till Första Linjen eller BUP.

  • Fältgruppen 0411- 577 055, 0411-577 588. Jobbar med generellt förebyggande insatser för barn och ungdomar, främst gällande ANDT (Alkohol, Narkotika, Doping, Tobak).

Absolut förälder

Absolut Förälder är en föräldrautbildning i Ystads kommun sedan 2003 och genomförs på alla Ystads kommunala skolor under åk 6-9. Utbildningen är ett samarbete mellan Sociala- och Omsorgsförvaltningen och Utbildningsförvaltningen och genomförs av åtta utbildare.

Absolut Förälder är ett informationsprogram om tobak, alkohol och narkotika men även om tonåringar och föräldrarollen. Föräldrar är de viktigaste personerna för sina ungdomar och utbildningen ger fakta, argument och kunskap som är bra att stödja sig på kring dessa frågor. 

Målet med Absolut Förälder är en tobak-, alkohol och drogfri tonårstid för kommunens ungdomar.

Nattvandring

Nattvandring är en del av Fältgruppens förebyggande och uppsökande arbete.

Ni föräldrar är viktiga och behövs!

Tillsammans skapar vi trygghet och ökar vuxennärvaron. 

Fältgruppen ordnar nattvandringar i samband med Valborg, skolavslutning och student men även vid övriga helger.

Vårens datum: 30 april, 18 maj och 14 juni.

Vi träffas på Lilla Östergatan 28 kl. 19.30 för en genomgång. Nattvandringen brukar pågå till ca 23.30 men det är ok att avsluta tidigare.

Håll utkik på våra sociala medier på Facebook och Instagram, Fältgruppen Ystad, där vi lägger ut information.

För frågor eller intresse, hör av er till lina.persson@ystad.se.

Hoppas vi ses!

Skolbesök

Genom att besöka grundskolor och gymnasieskolor lär Fältgruppen känna både ungdomar och personal och kan hålla sig uppdaterade på aktuella händelser och ungdomstrender.

Fältgruppen föreläser också i olika årskurser och för personal i frågor som rör tobak, alkohol och droger men också om sociala medier.

Åk 5

Under vårterminen besöker vi alla åk 5 i de kommunala skolorna och pratar om sociala medier och tobak, t ex;

  • Hur är man schysst till varandra på nätet?
  • Vad är fördelarna med att avstå från att snusa och röka?

Åk 6

Absolut Förälder tillfälle 1 och 2.
(För mer information, se Absolut Förälder)

Åk 7

Absolut Förälder tillfälle 3.

(För mer information, se Absolut Förälder)

På höstterminen deltar Fältgruppen i ”Säkerhetsmässan” som arrangeras på Brandstationen av kommunen, Räddningstjänsten, Polisen, banker samt försäkringsbolag

Eleverna får lära sig släcka bränder, vad som händer vid en olycka, om brott och straff samt riskerna med sociala medier.

Åk 8

Under en vecka på höstterminen pågår ”Kärleken är fri” som är ett samarbetsprojekt från Rädda Barnen där Fältgruppen deltar. Veckan handlar om barns och ungdomars rättigheter, t ex ett liv fritt från våld, hot och övergrepp men framför allt om allas rätt att tycka om vem man vill.

Åk 1 Gy

Under en vecka på höstterminen pågår Arbetsmiljöveckan på Parkgymnasiet där Fältgruppen deltar. Veckan handlar om arbetsmiljö på skolan samt vidare ut i yrkeslivet.


Fältgruppen finns på sociala medier:

Kontakt

Rickard Magnusson
Tel: 0411- 57 70 55
0708-72 85 01
E-post: richard.magnusson@ystad.se

Lina Persson
Tel: 0411-57 75 88
0709-47 75 88
E-post: lina.persson@ystad.se

Besöksadress:
Lilla Östergatran 28
Postadress:
Social Omsorg
271 80 Ystad

Tel: 0411-57 73 60
Fax: 0411-57 70 64