När ett barn/ungdom inte kan bo hemma

Ibland kan man som barn och/eller förälder uppleva att det inte fungerar som det ska hemma. Det kan uppstå konflikter, våld, missbruk hos föräldrarna eller att barnet/ungdomen själv har bekymmer med exempelvis droger och/eller kriminalitet.

Socialtjänsten kan då hjälpa till på olika sätt för att få det bättre. Det vanliga är att socialtjänsten gör en utredning och kommer fram till vilket stöd som passar familjen bäst här.

Om det ändå inte fungerar att bo hemma, kan barnet behöva bo någon annanstans en tid. Det finns olika sorters boenden som ett barn/ungdom kan bo i, se alternativen nedan.

Jourhem

Ett jourhem är en familj som tar emot barn/ungdomar som behöver flytta in hos en annan familj direkt och bo där en kortare tid. Man bor bara där tills socialtjänsten har tagit reda på vad som är den bästa lösningen för barnet/ungdomen.

Familjehem

Ett familjehem är en familj som tar emot barn/ungdomar som inte kan bo hemma. Familjen kan bestå av en eller flera vuxna. Det kan bo flera placerade barn i ett familjehem, och familjen kan ha egna barn. Ibland kan familjen vara personer man känner sen tidigare, men oftast inte.
Det kallas för nätverkshem när man får bo hos släktingar eller andra närstående.

Hem för vård och boende (HVB hem)

Ett HVB-hem är till för barn/ungdomar som behöver hjälp som de inte kan få hemma. På hemmet bor de andra barn/ungdomar sam att det finns personal dygnet runt. Den vanliga anledningen till att ett barn/ungdom bor på HVB hem är att ungdomen har egna bekymmer med exempelvis droger, kriminalitet eller på annat sätt skadar sig själv.

Statens Institutionsstyrelse (SiS hem)

Ett SiS-hem är till för ungdomar som behöver hjälp för att de till exempel begår brott, använder droger eller befinner sig i situationer som är skadliga. På hemmet bor det flera ungdomar och det arbetar personal som ska hjälpa ungdomen. För att kunna placeras på SIS-hem måste ungdomen vara omhändertagen enligt 3 § LVU. Vissa SiS -hem är låsta vilket betyder att ungdomar inte kan lämna boendet som de önskar.

Stödboende

För att bo i stödboende måste ungdomen vara 16-21 år. Anledning till att en ungdom bor på stödboende är att det är något bekymmer hemma. På stödboendet bor ungdomen i en egen lägenhet och får stöd av personal med att bli självständig för att på sikt kunna flytta ut i eget boende.

Vad händer när ett barn/ungdom inte kan bo hemma/placeras:

När ett barn är placerad är det de vuxna i familjehemmet eller personalen som ska ta hand om barnet. Barnet har samma rättigheter som alla andra barn dvs rätt att gå i skolan, att få vård när hen blir sjuk och att någon lyssnar på hen.

När ett barn/ungdom placeras så får hen en barnsekreterare. Barnsekreteraren kommer först börja träffa barnet/ungdomen för att skapa en relation och därefter kommer barnet/ungdomen och barnsekreterare höras minst en gång i månaden. Syftet med kontakten är att barnsekreteraren ska ha koll på att barnet/ungdomen mår bra, att hen har det bra där hen bor samt att följa upp så att barnet/ungdomen får det som hen behöver.

Hur länge ett barn/ungdom bor någon annanstans är svårt att säga, det kan vara under några månader, till år eller under hela uppväxten. Målet är ändå att barnet/ungdomen ska kunna flytta hem till sina föräldrar igen. Samtidigt som barnet/ungdomen bor någon annanstans kan barnet/ungdomen och hens föräldrar får hjälp av socialtjänsten för att barnet/ungdomen ska kunna flytta hem igen.

Kontakt

Mottagningssekreterare

Telefon: 0411-57 73 67
Telefon: 0411-57 77 93

Reception:
Tel: 0411-57 73 60

Besöksadress:
Blekegatan 1
Postadress: Social Omsorg, 271 80 Ystad
Fax: 0411-191 16