Stöd och insatser vid funktionsnedsättning
Du som har en funktionsnedsättning kan ansöka om stöd enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Vi arbetar för att erbjuda dig stöd och service som anpassas efter dina behov för att du själv skall kunna bestämma över din vardag och leva så självständigt som möjligt.
Du ska kunna delta fullt ut i samhället och har samma rättigheter och skyldigheter som andra medborgare.
Vem har rätt till LSS-insatser?
För att du ska ha rätt till stöd enligt LSS ska du ha en funktionsnedsättning som ingår i någon av nedanstående tre kategorier, även kallade personkretsar som finns i lagen.
- Intellektuell funktionsnedsättning, autism eller autismliknande tillstånd.
- Betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning eller hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
- Andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.
Hur ansöker jag om insats enligt LSS?
Det finns tre sätt att ansöka om insatser enligt LSS i Ystad kommun:
- Du kan ansöka digitalt via e-tjänsten Ansöka om insatser via LSS. Länk till e-tjänsten hittar du längre upp på sidan.
- Du kan ansöka skriftlig med blanketterna nedan. Ansökan skickas till : se kontaktrutan längst ned.
- Ringa till biståndshandläggare på Myndighetsenheten för funktionsvariation.
Om ansökan avser insatser till ett barn behöver ansökan signeras av båda vårdnadshavare.
För att vi ska kunna bedöma om du tillhör personkretsen behöver du bifoga läkarintyg
och eventuellt andra intyg, exempelvis funktionsbedömning eller psykologutlåtande
som styrker diagnos/diagnoser.
Uppgifter från andra
För att vi ska kunna behandla din ansökan, kan vi behöva hämta information från andra än dig. Detta görs enbart efter ett samtycke från dig. Du kan återkalla samtycket när du önskar.
Utredning efter du har lämnat din ansökan
Efter att du har gjort en ansökan gör handläggaren en utredning. Först bedömer handläggaren om du tillhör någon av personkretsarna. Om du tillhör en personkrets utreder handläggaren dina behov, dina egna resurser och önskemål.
Beslut efter utredning
Ibland skickas utredningen hem till dig innan beslut fattas. Om du tycker att något som står skrivet i utredningen är fel finns möjlighet att få din synpunkt införd i utredningen. Då kontaktar du biståndshandläggaren.
När utredningen är klar bedömer beslutsfattare om du har rätt till de insatser du ansökt om. Oavsett om ansökan bifalles eller avslås skickas brev om beslut hem till dig med post.
Om du får rätt till stöd
Om du får rätt till stöd blir du kontaktad av utföraren, den som ger dig stödet, för att planera hur insatsen ska påbörjas.
Överklaga
Om du fått ett beslut att du inte har rätt till insatserna du ansökt om finns det möjlighet att överklaga. Från den dag du fått beslutet på din ansökan har du tre veckor på dig att lämna in ett skriftligt överklagande till kommunens socialnämnd.
Ny i Sverige och har en funktionsnedsättning?
Myndigheten för delaktighet (MFD) har information, kunskapsstöd och broschyrer på olika språk.
Insatser du kan ansöka om enligt LSS
Personlig assistans
Stödet utformas efter dina behov och ges av ett begränsat antal personer i ditt hem.
Du väljer själv vem som ska utföra assistansen om det ska vara genom Ystads kommun, ett privat företag, ett kooperativ eller av dig själv.
Vad kan du få hjälp med av assistenterna?
Insatserna innebär stöd och omvårdnad och du kan till exempel få hjälp med:
- Andning
- Personlig hygien
- Att äta och dricka
- Av- och påklädning
- Kommunikation med andra
- Stöd för att förebygga skada vid en psykisk funktionsnedsättning
- Stöd som behöver ges löpande på grund av ett medicinskt tillstånd.
Ansöka om assistansersättning hos Försäkringskassan
Du ansöker om assistansersättning hos Försäkringskassan om du eller ditt barn behöver assistans med de grundläggande behoven i mer än 20 timmar i veckan.
Assistansersättningen ska betala lönen för personlig assistent. Med assistansersättningen kan du själv välja om den personliga assistenten ska anställas genom kommunen, ett privat företag, ett kooperativ eller av dig själv.
Ledsagarservice
Vad gör en ledsagare?
Ledsagaren följer med dig som har en funktionsnedsättning till aktiviteter utanför hemmet några timmar varje månaden.
När och var träffarna sker och vad ni hittar på vid era träffar bestäms tillsammans med din ledsagare utifrån de önskemål och behov som du har.
Du kan beviljas ledsagning ett par timmar för att till exempel:
- ta dig till eller delta i aktiviteter
- åka till behandlingar
- gå promenader
- besöka anhöriga eller vänner
Att ha ledsagarservice kostar inget för dig
Men du betalar för dina egna personliga utgifter i samband med aktiviteter du gör med din ledsagare. Kommunen ersätter ledsagarens eventuella utgifter enligt Ystads kommuns riktlinjer för omkostnader.
Kontaktperson
Kontaktpersonen fungerar som en vän och medmänniska till en ungdom eller vuxen som har någon form av intellektuell, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.
Kontaktperson ska underlätta för dig att leva ett självständigt liv genom att minska social isolering och är någon att uppleva nya saker tillsammans med.
Hur ofta ska vi träffas?
Vanligtvis träffas man någon gång i veckan eller några gånger varje månad. Avsikten är att kontakten ska bli långvarig om båda vill det.
Vad ska vi göra när vi träffas?
Du och din kontaktperson kommer överens om var eller när ni ska träffas och vad ni ska hitta på tillsammans. Ni bestämmer om det passar bättre att ses på dagen eller kvällen och om det ska ske på vardagar eller helger.
Ni kan utföra olika aktiviteter som till exempel att se en film på bio, gå ut och äta, ta en fika, gå på promenader, spela spel.
Avlösarservice i hemmet
Anhöriga eller familjehemsföräldrar kan få avlösare om de behöver vila, delta i egna aktiviteter eller att utföra ärenden utanför hemmet.
Det kan också vara för att göra en aktivitet med syskon som personen med funktionsnedsättning inte kan vara med på.
Avlösarservice i hemmet erbjuds både som en regelbunden insats och vid tillfälliga behov. Insatsen kan ges såväl dagar, kvällar och nätter som helger.
Avlösarens uppgift är att stötta dig som har funktionsnedsättning. Detta gäller endast den som är beviljad insatsen, inte syskon.
Stödfamilj
Du som är barn, ungdom eller vuxen, som har en funktionsnedsättning och bor hemma hos dina föräldrar kan ansöka om korttidsvistelse utanför egna hemmet i form av stödfamilj.
Syftet med stödfamiljen är att du ska få stimulans och sociala kontakter, samtidigt som anhöriga får avlastning.
För att ha rätt till stödfamilj ska du
- bo hemma hos dina föräldrar
- tillhöra personkrets 1 eller 3 inom LSS.
Vanligtvis sker besöket hos stödfamiljen ett veckoslut i månaden, där ni träffas för samvaro och övernattningar i stödfamiljens hem.
Korttidsvistelse utanför hemmet
Insatsen syftar till att ge avlastning till familjer och ge stimulans, glädje och utveckling till den som är beviljad insatsen.
Våra olika korttidsvistelser kan erbjudas till barn, ungdomar upp till 20 år och vuxna från 18 år som har rätt till LSS insatser. Hur många dygn i månaden barnet eller den vuxne får vara i verksamheten tas beslut från biståndshandläggaren.
I korttidsvistelse för unga vuxna och vuxna arbetar vi med att förbereda inför att flytta vidare till eget boende. I våra verksamheter arbetar vi med att främja kommunikation utifrån personen förutsättningar och med hjälp av olika kommunikativa hjälpmedel.
Korttidstillsyn om du är skolungdom över 12 år
Korttidstillsyn erbjuds när vårdnadshavaren tillfälligt behöver avlastning eller när skolungdomen med funktionsnedsättning själv behöver stöd för att klara av skolarbetet. Är en insats för barn och unga som har rätt till LSS insatser från det att barnet börjar 7:de klass till att barnet slutar gymnasiet.
Barnet eller ungdomen vistas i verksamheten efter skolan och på skollovdagar. Vi arbetar i en trygg och stimulerande miljö och erbjuder barnen och ungdomarna olika aktiviteter i och utanför våra lokaler eller en plats att ta det lugnt efter en lång skoldag.
Boende i familjehem eller bostad med särskild service för barn eller ungdomar
Barn och ungdom som omfattas av LSS kan ha rätt till familjehem eller bostad med särskild service för barn eller ungdomar.
Barn och unga som trots olika stödinsatser inte kan bo kvar i föräldrahemmet kan ha rätt att få bo i familjehem eller bostad med särskild service enligt LSS.
Syftet med insatsen är att ge möjlighet till en kompletterande varaktig uppväxtmiljö.
Bostad med särskild service för vuxna
Vuxna som omfattas av LSS kan ha rätt till gruppbostad, servicebostad eller särskilt anpassad bostad om det finns behov.
Gruppbostad
Gruppbostad är ett boendealternativ för människor med sådana funktionsnedsättningar att det finns ett omfattande tillsyns- och omvårdnadsbehov som kräver att det finns tillgång till personal dygnet om.
Boende i gruppbostad ska täcka personens hela stödbehov av omvårdnad, fritidsaktiviteter och kulturella aktiviteter.
Servicebostad
Bostäder med tillgång till gemensam service i form av måltider, personlig service eller omvårdnad och som i övrigt innebär ett mera självständigt boende.
Denna boendeform kallas ibland för ”Trapphusboende”, eftersom lägenheterna finns i samma eller angränsande trappuppgångar och inte är direkt kopplade till lokalerna för samvaro och stödpersonal.
Särskilt anpassad bostad
Särskilt anpassad bostad är ett självständigt, vanligt boende i bostad som är anpassad efter personens funktionsnedsättning på ett sätt som gör det möjligt att bo självständigt utan fast personal knuten till boendet.
Bostadsanpassningsbidrag kan göra det möjligt att anpassa den vanliga bostaden för en person som genom sjukdom eller olyckshändelse får funktionsnedsättning.
Kontakt
Myndighetsenheten för funktionsvariation
Biståndshandläggare
Telefon: 0411-57 79 20 Telefontid: 08.30-09.30 helgfria vardagar
E-post
Adress: Social- och omsorgsförvaltningen, Blekegatan 1, 271 80 Ystad.
Postadress: Ystads kommun, Box 238, 271 25 Ystad