Ystads konstmuseum

3:e vån.
10 juni—5 november
Richard Johansson
Vägen/The Road

Rainbow Mountain, 2020, vinylfärg på linneväv (utan ram) Foto Nora Bencivenni.
Richard Johansson Rainbow Mountain, 2020, vinylfärg på linneväv. Foto: Nora Bencivenni.

Richard Johansson är en orädd och nyfiken konstnär som intresserar sig för kulturer och uttryck som inte skildras så ofta inom konstvärldens rum och ramar. Inspirerad av amerikansk och svensk glesbygdskultur och folkkonst betraktar och gestaltar han, med en ärlig och uppriktig blick, en verklighet formad av minnen och längtan. Han inspireras av det han ser och har sett, omgiven av den moderna världens informationsgytter med musik, tv, politik, sex, maskiner, vapen, kärlek och uppror. Men i hans konst finns också naturen och fåglarna närvarande liksom det förflutna och bortglömda, ett samhälle som inte längre finns och dess berättelser.

Richard Johansson arbetar spontant och går på känsla när han väljer sina motiv. Hans bilder befolkas av personer som Dolly Parton, Elvis Presley, Fidel Castro eller aktivisten Gloria Ray. Porträttlikheten är underordnad i bilden, Johansson skildrar myten lika mycket som människan. Men det kan också vara gestaltningar av lantbrukare från olika länder, av någon som arbetar på en bensinmack eller av hans egen farfar. Richard Johanssons bilder är ofta fantasier om platser och historier som hade kunnat existera. Han har aldrig tyckt om att resa, istället så reser han i sin fantasi. Genom konsten kan han uppfinna egna världar.

Richard Johanssons konstnärskap är präglat av empati och humor men det finns alltid ett allvar och ett engagemang i berättelserna kring hans verk. Hans konst är rolig och rebellisk men bär också på ett romantiskt drag av vemod, den speglar sig i förlust och längtan. Utställningen Vägen på Ystads konstmuseum blir en brokig manifestation av en konstnär med en stor personlighet, en udda fågel utanför de gängse leden.

 

Richard Johansson föddes 1966 i småländska Vrigstad men bor idag utanför Kivik. Han är utbildad på Malmö Konstskola Forum (senare Malmö Konsthögskola) och har själv undervisat på Kristianstads konstskola. Johansson representeras av Galleri Magnus Karlsson i Stockholm och har tidigare visats på bland andra Vandalorum, Västerås konstmuseum, Växjö konsthall, Wanås Konst, Galleri Thomas Wallner och Galleri PS. Han har också, tillsammans med Mette Björnberg, gjort en rad offentliga verk i bland annat Stockholm, Malmö och Kristianstad.


Här kan du se en film där Richard Johansson berättar om utställningen och om sitt konstnärskap

A film about the exhibition and the artist Richard Johansson with text in English


Till utställningen hör ett program med visningar, samtal, workshops och performance som du hittar här!

Recension av utställningen i Ystads Allehanda 4/7

 

2:a vån.
Samlingen

insta2
Gittan Jönsson Dammsugerskan, 2018, porslin (detalj). Foto: Isac Nordgren Jonasson. Verket är en gåva till konstmuseet från Ystads konstförening.

Välkommen till Ystads konstmuseums samlingspresentationer! På museets andra plan möter du ett urval av verk från samlingen som visas utifrån olika teman. I konstmuseets två största salar samsas konstverk från olika tider och traditioner i en utställning med utgångspunkt i idén om gränsdragning – så som mellan land och hav, det drömda och det verkliga eller det offentliga och privata.

I de mindre rummen, på andra sidan de stora salarna, ges ett antal introduktioner till några av alla de genrer och konstnärskap som präglar främst den lokala konstscenen och därmed museets samling.

Här kan du läsa texter om många av de konstnärer och teman som visas i vår samlingspresentation!

 

1:a vån.
Stora och Lilla ateljén

På konstmuseets första våning ligger våra ateljéer där vi erbjuder pedagogisk verksamhet året runt. Till Stora ateljén kan besökare i alla åldrar sitta ner och skapa själva utifrån en aktuell utställning eller ett tema.

3 oktober 2023—7 januari 2024
Richard Johansson
MIN ATELJÉ

Just nu håller konstnären Richard Johansson på att göra om Stora ateljén så som han vill ha den. Han har satt upp konstverk av andra konstnärer på väggarna, tavlor och träfigurer han vanligtvis har hemma i sin egen ateljé utanför Kivik. Han har till och med satt in en riktig bil i rummet! Där finns också olika loppisfynd som Richard tycker om och andra saker som han blir inspirerad av när han själv målar eller gör skulpturer.

Projektet som håller på att ta form kallar Richard MIN ATELJÉ men det är din ateljé också. Du är välkommen att teckna, klippa och klistra vid borden under hela tiden vi bygger upp rummet.

Under några veckor kommer det att bli mer och mer saker som Richard Johansson tar hit och den 3:e oktober är ateljén helt färdig. Då kommer det också att finnas nya material som besökare kan använda och skapa av. På höstlovet kommer vi till och med att måla direkt på bilen!

MIN ATELJÉ kommer att vara del av Bästa Festivalen, en konstfestival för barn och unga som äger rum i Sydsverige 21 oktober–5 november.


Läs mer om Bästa Festivalen här!

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2023-09-19

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag—fredag 12—17

Lördag—söndag 12—16

 

Entré

Ordinarie entré 50 kronor

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

Under perioden oktober—mars har vi fri entré på fredagar!

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här (genom att skicka oss ett mail) för att få våra nyhetsbrev med information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

(Send us an e-mail if you would like to recieve our newsletter with information about our program)

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!