Ystads konstmuseum

Hösten 2022

Förflyttningar

perspektiv på samlingar och samlande

Utställningar, föreläsningar och samtal 

Under hösten står samlingen och samlandet i centrum på Ystads konstmuseum. Museets stora samlingspresentation återöppnar med nya tillskott, utställningen ”For your eyes only” visar en del av förra årets nyförvärv i dialog med äldre verk och våra kabinett är öppna liksom Inger Ekdahl-rummet.

Bakom kulisserna på museet sker just nu ett omfattande arbete med att flytta de tusentals magasinerade konstverken till ett helt nytt museimagasin – en aktivitet som blivit katalysator för tankar om museet som uppfinning. Vilka idéer ligger bakom det moderna konstmuseets samlande och bevarande? Och vilka nya idéer håller på att forma museisamlingarnas framtid? Dessa frågor är utgångspunkten för en serie föreläsningar som arrangeras hos oss i höst. Varmt välkommen!

Läs om vårt program!

 

2:a vån.
For your eyes only

Marie Andersson_Ett konstmuseums undermedvetna (detalj) Foto Ellen Klintenberg
Marie Andersson Ett konstmuseums undermedvetna, 2014, fotocollage (detalj). Foto: Ellen Klintenberg.

 

I denna tillfälliga samlingspresentation, som har lånat sin titel från ett verk av Olof Nimar, presenteras ett urval av de nyförvärv som gjordes under 2021 i dialog med äldre verk ur samlingen. Under tiden som den ordinarie samlingsutställningen hålls stängd (på grund av ett takläckage) vill vi passa på att visa samlingen på ett nytt sätt. En konstsamling är nämligen inte en konstant tidskapsel utan kan snarare liknas vid en levande organism. Nya verk tillkommer och våra perspektiv på konsthistorien förändras över tid. Mellan nya och gamla verk i samlingen kan såväl väntade som oväntade kopplingar uppstå och ibland leda till nya sätt att se på ett konstverk, på konsten i stort och på världen.

Medverkande konstnärer: Elin Alvemark, Marie Andersson, Eve Eriksson, Zardasht Faraj, Alison Gerber, Carl Fredrik Hill, Ingvild Hovland Kaldal, Kristina Matousch, Olof Nimar, Gerhard Nordström, Greta Sandberg, Marja-Leena Sillanpää, Lisa Strömbeck och Gustav Rudberg.

Curatorer: Julia Björnberg & Ellen Klintenberg.

Du kan läsa texter om samtliga medverkande konstnärer här!

 

2:a vån.
Samlingen

insta2
Gittan Jönsson Dammsugerskan, 2018, porslin (detalj). Foto: Isac Nordgren Jonasson. Verket är en gåva till konstmuseet från Ystads konstförening.

Välkommen till Ystads konstmuseums samlingspresentationer! På museets andra plan möter du ett urval av verk från samlingen som visas utifrån olika teman. I konstmuseets två största salar samsas konstverk från olika tider och traditioner i en utställning med utgångspunkt i idén om gränsdragning – så som mellan land och hav, det drömda och det verkliga eller det offentliga och privata.

I de mindre rummen, på andra sidan de stora salarna, ges ett antal introduktioner till några av alla de genrer och konstnärskap som präglar främst den lokala konstscenen och därmed museets samling.

Här kan du läsa texter om många av de konstnärer och teman som visas i vår samlingspresentation!

 

 

  

 

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2022-09-29

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag - fredag 12 - 17
Lördag - söndag 12 - 16

 

Öppettider i jul

Julafton, Juldagen, Annandag Jul STÄNGT

Nyårsafton, Nyårsdagen STÄNGT

5/1 och 6/1 12-16

 

Entré

Ordinarie entré 50 kronor

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

Vi har fri entré på fredagar under perioden 1 oktober - 31 mars

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube!