Kommande utställningar

3:e vån
Gränstrakt
18 maj—3 november
Malmö Konstmuseum och Ystads konstmuseum


Tora Vega Holmström "Backarna" (ca 1956), olja på duk. Foto: Benjamin Rembson.

 

Lummig bokskog, lapptäcken av böljande jordbruksmark och sandiga möten mellan hav och land – så kan några typiska skildringar av det skånska landskapet beskrivas. Genom konsten kom landskapet att betraktas som någonting estetiskt. Konstnärerna definierade det vackra i naturen. 

Men hur bidrar landskaps- och landsbygdsskildringar till idéer om gemenskap och utanförskap, ett "vi" och ett “dem”? 

Idag förekommer bilder av landskapet inte bara inom konsten, utan även i sammanhang som reklam och marknadsföring. Stereotypa bilder av det lantliga och “autentiskt” skånska används för att locka såväl turister som investerare. Inom politiken får landskapsbilder symbolisera både konservativa föreställningar om att det var bättre förr och hopp om en grönare framtid. 

I fokus för utställningen Gränstrakt står Malmö Konstmuseums och Ystads konstmuseums samlingar av skånska landskaps- och landsbygdsmålningar från perioden 1850–1950. Under tidsperioden tog moderniseringen fart i Sverige och allt fler lämnade landsbygden för ett liv i de växande städerna. Landsbygden blev en projektionsyta för det oföränderliga och trygga i en oviss tid. Moderniseringen innebar också att ett nationsmedvetande skulle formas. Folket skulle enas under en gemensam idé om svenskhet och konstnärliga skildringar av Sveriges landskap användes som verktyg i processen. Men vissa landskap och motiv ansågs inte tillräckligt ”svenska” för att passa in, däribland den skånska slätten. I Skåne växte däremot en stark lokal identitet fram.

I utställningen möter det skånska landskapsmåleriet samtida och äldre verk som diskuterar komplexa relationer mellan konstnärliga visioner, plats och identitet.

 

Curatorer: Julia Björnberg, Anna Johansson & Ellen Klintenberg

 

 

Publicerad 2016-08-15, Uppdaterad 2024-02-16

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag—fredag 12—17

Lördag—söndag 12—16

 

Utökade öppettider under sommaren 24 juni—18 augusti:

Måndag—fredag 10—17

Lördag—söndag 12—16

 

Entré

Ordinarie entré 50 kronor

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

Fri entré på Sveriges nationaldag 6 juni 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här (genom att skicka oss ett mail) för att få våra nyhetsbrev med information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

(Send us an e-mail if you would like to recieve our newsletter with information about our program)

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.

     

 

 

Följ oss!