Familjerätt

Faderskap, adoption, vårdnads- boende och umgängesfrågor.

Familjerätten arbetar med familjerättsärenden som rör barn och ungdomar i åldern 0 - 18 år som är folkbokförda i Simrishams, Sjöbo, Tomelilla eller Ystads kommun.

Vårdnad, boende och umgängesfrågor

Upplysningar och utredningar

Om föräldrar inte kommer överens angående vårdnad, boende och umgänge gällande barnet kan en förälder stämma den andra i tingsrätten för att domstolen skall fatta beslut i frågan. Familjerätten får då i uppdrag av tingsrätten att lämna upplysningar, som vanligen består av registerkontroll och enskilda samtal med föräldrarna och barnet.

Familjerätten kan därefter få i uppdrag av tingsrätten att göra en utredning om hur barnets behov och rättigheter bäst kan tillgodoses. Utredningen innehåller enskilda samtal med föräldrarna och barnet, hembesök hos respektive förälder och referentsamtal med förskola eller skola. Utredningen fungerar som ett underlag när domstolen ska fatta beslut.

Avtal

Om föräldrar är överens gällande vårdnad, boende och umgänge och önskar få detta nedtecknat i avtal är familjerätten behjälplig med detta. Dock måste socialnämnden bedöma att avtalet är för barnets bästa. Ett avtal är juridiskt giltigt på samma sätt som ett domstolsbeslut.

För att avtalet ska kunna godkännas krävs att barnet är folkbokfört i Simrishams, Sjöbo, Tomelilla eller Ystads kommun. Avtalet ska vara detaljerat och tydligt, eftersom det ska kunna verkställas på samma sätt som ett domstolsbeslut.

Upprättande av avtal är kostnadsfritt.

Samarbetssamtal

I samarbetssamtal kan föräldrar få stöd att komma överens om vårdnad, boende och umgänge.

Målet är att föräldrarna ska hitta former för att kunna samarbeta och kommunicera på ett sätt som blir bra för barnet. Samarbetssamtal bygger på frivillighet och föräldrars vilja att lösa sina problem. Utgångspunkten är alltid vad som blir bäst för barnet.

Föräldrar som önskar samarbetssamtal anmäler det genom att fylla i blanketten på denna sida och skicka den till familjerätten.

Samtalsledarna är neutrala och har tystnadsplikt. Samtalen är kostnadsfria.

Adoption

Den som vill adoptera ett barn från utlandet måste ha ett beslut om medgivande av socialnämnden. Till grund för beslutet görs en medgivandeutredning. Denna utredning utgör också en presentation för utlandet av den/de som önskar adoptera.

Numera behöver man inte vara gifta med varandra för att få adoptera tillsammans, även sambos får adoptera tillsammans. Ensamstående kan också adoptera.

Vid intresse av internationell adoption bokas tid för informationssamtal med någon av familjerättssekreterarna, se kontaktinformation till höger. Föräldrautbildning är obligatorisk och genomförs i form av studiecirklar.

Vid närståendeadoption vänder sig sökanden istället till tingsrätten. Tingsrätten ger sedan socialnämnden i uppdrag att yttra sig angående adoptionen.

Fastställande av faderskap och föräldraskap

Barn har rätt till båda sina föräldrar och rätt att veta sitt ursprung. Det är därför viktigt att fastställa vilka föräldrarna är. Det handlar också om barnets rätt till försörjning och arv.

Om ett nyfött barns föräldrar inte är gifta med varandra måste faderskapet utredas vid barnets födelse. Detta är socialnämnden skyldig att göra enligt lag. Fastställande av faderskap och föräldraskap görs skriftligt hos socialtjänsten. När faderskapet/ föräldraskapet är fastställt, antingen via bekräftelse vid familjerätten eller via dom i domstol, har barnet samma rättsliga status som barn till gifta föräldrar.

Registrera faderskap eller föräldraskap hos Skatteverket från den 1 januari 2022

Från den 1 januari 2022 kan ni själva kan gå in och registrera fadern/föräldern på Skatteverkets hemsida mellan dag 1-14 efter barnets födelse.

Om detta inte görs kommer socialnämnden ansvara för föräldraskapsutredningen från dag 15. Detta innebär att om ni önskar fastställa föräldraskapet hos oss före barnets födelse så kommer det ta cirka 3 veckor innan föräldraskapet/faderskapet är fastställt, efter barnets födelse.

Vi rekommenderar därför, om ni inte har särskilda skäl, att ni istället registrerar föräldraskapet själv med Bank-ID för kortare hanteringstid efter barnets födelse.

Om ni inte har möjlighet, och ni önskar påbörja utredningen före barnets födelse är ni välkomna att ringa för tidsbokning.

Tänk på att modern ska vara folkbokförd i Ystads kommun när barnet föds.

Assisterad befruktning

Har ni gjort assisterad befruktning i Sverige ska ni ta med er samtycket på detta samt journalanteckning med datum för insemination till besöket.

Olikkönade par som har gjort assisterad befruktning utomlands ska även uppge om de har använt öppen eller dold donator. Vid öppen donator fastställs faderskap och fadern får juridisk anknytning till barnet. Om dold donator har använts ska faderskapsutredningen läggas ner och den andra parten (mannen) måste då adoptera barnet för att få den juridiska anknytningen.

Samkönade par som har gjort assisterad befruktning utomlands ska även uppge huruvida de har använt öppen eller dold donator. Vid öppen donator fastställs föräldraskap och den andra föräldern får juridisk anknytning till barnet. Om dold donator har använts görs det istället en faderskapsutredning som läggs ner och den andra föräldern måste då adoptera barnet för att få den juridiska anknytningen.

Ring och boka tid hos familjerättssekreterare på telefontid: tisdagar kl. 08.30-10.00 och torsdagar kl. 13.00-14.30. Carina Mårtensson 0411-57 73 06 och Karin Svensson 0411-57 73 83

Bekräftelse av föräldraskap

När två kvinnor får barn tillsammans räknas mammans maka, registrerade partner eller sambo som förälder till barnet om

  • befruktningen skett på behörig klinik i Sverige eller utomlands med öppen donator

  • mammans partner samtyckt till behandlingen

  • det är sannolikt att barnet har kommit till genom befruktningen på sjukhuset.


Bekräftelse av föräldraskap som ensamstående vid assisterad befruktning

En ensamstående kvinna som genomgår assisterad befruktning inom svensk hälso- och sjukvård blir barnets enda rättsliga förälder. Befruktningen ska styrkas med journalanteckning med datum för insemination och utredningen läggs då ner. Detsamma gäller även om den assisterade befruktningen har skett utomlands.

Ring och boka tid hos familjerättssekreterare på telefontid: tisdagar kl. 08.30-10.00 och torsdagar kl. 13.00-14.30. Karin Svensson 0411-57 73 83 och Carina Mårtensson 0411-57 73 06


Föräldrar som inte har registrerat faderskap/föräldraskap vid Skatteverket

Barnets mamma kommer att få ett brev från socialtjänsten och uppmanas höra av sig för att boka en tid för att utreda och få faderskapet/ föräldraskapet fastställt.

Föräldrar som bor tillsammans och är skrivna på samma adress besöker socialtjänsten tillsammans för att skriva under ett dokument om att ni bor tillsammans och är överens om att barnet är ert gemensamma eller att barnet kommit till med hjälp av assisterad befruktning, som utförts enligt svensk lagstiftning.

Om föräldrarna inte bor tillsammans, eller om man inte är överens om vem som är pappa/ förälder, utreds frågan av familjerättssekreterare. Det kan då handla om att rättsgenetisk undersökning, s k dna- prov, behöver genomföras på berörda parter. Provtagning görs med munskrap vid besök hos familjerätten. Det är av vikt att du som förälder samarbetar i utredningen. Går det inte att fastställa faderskapet/ föräldraskapet i samförstånd kan frågan överlämnas till tingsrätten.

I samband med att bekräftelsen skrivs under har ni också möjlighet att anmäla gemensam vårdnad.

Ring och boka tid hos Frida Petersen, tfn. 0411- 57 73 66. Medtag alltid legitimation.

Kontakt

Familjerätten

Telefontid måndag och fredag 10.00 - 11.30, onsdag 13.00 - 14.30
Telefon: 0411 - 57 73 88
E-post: familjeratt@ystad.se

Besöksadress: Lilla Östergatan 26 D, Ystad

Fastställande av faderskap och föräldraskap:

Ring och boka tid via receptionen
Telefon: 0411 - 57 73 60

Besöksadress: Blekegatan 1, Ystad