Information till fristående huvudman - grundskola

Här finns information till dig som är fristående huvudman för elev i grundskolan folkbokförd i Ystads kommun, som till exempel ansökan om tilläggsbelopp och skolskjuts.

Tilläggsbelopp extraordinära stödåtgärder

För tilläggsbelopp krävs att det är fråga om ett omfattande stödbehov och att det är fråga om extraordinära stödinsatser. Utgångspunkten är att barns och elevers behov ska tillgodoses inom ramen för grundbeloppet. Det är förskolan eller skolan som ansöker om tilläggsbelopp och inte vårdnadshavare, som dock bör informeras om att ansökning görs.

I grundbeloppet ingår undervisning, läromedel, elevvård, måltider, administration, moms, lokalhyra och anpassningar. Ibland kan elever dessutom behöva extra stöd. Det kan vara individuell undervisning, placering i särskild grupp eller hjälp av specialpedagog. Även detta extra stöd ska täckas av grundbeloppet. Den absoluta merparten av kostnaderna för särskilt stöd ska således täckas av grundbeloppet. Att en elev har rätt till särskilt stöd och åtgärdsprogram betyder inte automatiskt att verksamheten har rätt till tilläggsbelopp.

Ansökan om tilläggsbelopp ska visa att det finns ett omfattande stödbehov av extraordinära stödinsatser. En individuell bedömning ska göras av varje barns/elevs unika situation och behov. Kostnaderna för stödet ska vara omedelbart kopplade till ett enskilt barn/elev och ha samband med dess särskilda behov och förutsättningar för att kunna delta i verksamheten efter sina förutsättningar.

Tilläggsbelopp kan även utgå för elever som är berättigade undervisning i modersmål och lovskola.

Tilläggsbelopp modersmål

Tilläggsbelopp ska enligt skollagen lämnas av hemkommunen för elever som erbjuds modersmålsundervisning. Tilläggsbelopp för modersmålsundervisning beviljas efter prövning i varje enskilt fall efter särskild ansökan. Elevens rektor eller den som rektor utser, ansöker om tilläggsbelopp.

Om eleven inte längre deltar i modersmålsundervisningen ska det meddelas Ystads kommun.

För att elever i grundskolan ska vara berättigade till tilläggsbelopp för modersmålsundervisning behöver följande kriterier vara uppfyllda:

  • En eller båda vårdnadshavarna ska ha ett annat språk än svenska som sitt modersmål.
  • Modersmålet ska vara elevens dagliga umgängesspråk i hemmet
  • Eleven ska ha grundläggande kunskaper i modersmålet.

Ovanstående begränsningar gäller inte elever som tillhör en nationell minoritet och önskar läsa ett nationellt minoritetsspråk.

För grundskoleelever, folkbokförda i Ystads kommun, görs ansökan om tilläggsbelopp för modersmålsundervisning med hjälp av en e-tjänst.

I Ystads kommun ansvarar utbildningsförvaltningen för handläggning och beslut om tilläggsbelopp. Under pågående läsår beviljas tilläggsbelopp från och med den månad som komplett ansökan inkommit. Ystads kommun betalar inte ut ersättning (bidrag) retroaktivt gällande tilläggsbelopp. Inför ett nytt läsår behandlas ansökningar enligt särskild tidsplan.

Ett tilläggsbelopp som utbetalats på felaktiga grunder kan komma att återkrävas.

Tilläggsbelopp lovskola

Ansökan för tilläggsbelopp för lovskola görs i efterskott i direkt anslutning till avslutat läsår. Till ansökan bifogas elevlista för de elever som deltagit och i vilken omfattning de deltagit i lovskolan under aktuell period. Bifoga även vårens terminsbetyg för elev i årskurs 8 och slutbetyg för elev i årskurs 9.

Ansökan lovskola skickas till:

Ystads kommun
Skolchef
Utbildningsförvaltningen
271 80 Ystad

Anmälan problematisk skolfrånvaro

Här kan du anmäla till Ystads kommun att utredning startas vid frånvaro av elev enligt 7 kap. 19 a § skollagen. Ystads kommun kommer vid behov samordna de insatser som behövs enligt 7 kap. 21 § skollagen.

Skolskjuts

I Ystads kommun får barn och elever tillsammans med sina vårdnadshavare önska vilken skola de vill gå i. Ystads kommun försöker så långt det är möjligt tillgodose vårdnadshavares önskemål om skolplacering. Väljer vårdnadshavare och barn en skola som inte är garantiskolan (den skola som kommunen väljer att placera eleven utefter folkbokföringsadress) beviljas barnet normalt sett inte skolskjuts, eftersom det blir ekonomiska och/eller organisatoriska svårigheter för kommunen.

För att en elev i kommunal grundskola (årskurs 7-9) ska vara berättigad till skolskjuts ska skolvägen, mätt efter kortaste användbara väg (gång-cykel- eller bilväg) från folkbokföringsadressen till av kommunen anvisad skola/hållplats, överstiga 3,5 km. För Kunskapsskolan och Nordic International School (årskurs 7-9) gäller mätning från folkbokföringsadressen till närmaste kommunala högstadieskola.

Kontakt

POSTADRESS: Nya Rådhuset/Utbildningsförvaltningen, Österportstorg 2, 271 80 Ystad
BESÖKSADRESS: Piparegränd 3, 271 42 Ystad

Henrik Evald, skolchef
E-post: henrik.evald@ystad.se

Sanna Nyberg, skolchef
E-post: sanna.nyberg@ystad.se

Anna Hörnstedt, verksamhetschef Centrala barn- och elevhälsan
Telefon: 0411-57 80 81
E-Post: anna.hornstedt@ystad.se

Utvecklingsenheten
E-post: utvecklingsenheten@ystad.se