Skolplikt, närvaro och ledighet
Från förskoleklass har alla elever i grundskola och anpassade grundskola skolplikt och rätt till utbildning. Skolplikt innebär att barn ska delta i skolans verksamhet. Rätt till utbildning innebär att barn har rätt till kostnadsfri utbildning.
Vad innebär skolplikt?
Alla barn som är bosatta i Sverige måste gå i skolan. Det kallas skolplikt och innebär en rätt till utbildning som ingen kan ta ifrån barn och ungdomar. Skolplikten innebär också en skyldighet att närvar vid och också delta i utbildningen.
Skolplikten gäller i förskoleklassen, grundskolan och anpassade grundskolan och inträder det kalenderår barnet fyller 6 år och gäller till 16 år.
Uppskjuten skolplikt
Om det finns särskilda skäl får barnet börja sin skolplikt i förskoleklassen först höstterminen det kalenderår barnet fyller 7 år. Därefter ska skolplikten fullgöras i grundskolan, om inte barnet ska tas emot i till exempel anpassad grundskola. Du som vårdnadshavare behöver ansöka om uppskjuten skolplikt. När du har ansökt är det skolchef som beslutar om uppskjuten skolplikt.
Närvaro i skolan
Det finns ett starkt samband mellan hög närvaro i skolan, goda studieresultat och en känsla av sammanhang. Närvaro är viktig för att uppleva delaktighet och en förutsättning för att elever ska få sin rätt till utbildning. I skolan får eleverna utveckla sitt lärande tillsammans med kompetenta lärare och skolkamrater. Skolorna i Ystad strävar efter att skapa ett positivt och tryggt skolklimat och efter att ge eleverna det vuxenstöd de vill ha och behöver. Du som vårdnadshavare har ett stort ansvar för att se till att ditt barn kommer till skolan och deltar vid alla sina lektioner.
Anmäl frånvaro
Vid sjukdom eller kortare frånvaro av annat slag, till exempel tandläkarbesök, måste frånvaro anmälas till skolan. Det gör du som vårdnadshavare i Vklass.
Rutiner för närvarohantering och uppmärksamma frånvaro
Ystads kommun har närvaro och garanterad undervisningstid i fokus och därmed hanteras sen ankomst, sjukdom, semester, beviljad ledighet, tandläkar- och läkarbesök med mera som frånvaro. Närvaron hanteras dagligen av personal i Vklass.
Skolorna har rutiner för att att tidigt uppmärksamma frånvaro. Rutiner och insatser kring frånvarohantering ger en trygghet för alla - inte minst för det enskilda barnet. Ju längre tid en elev är borta från skolan desto svårare blir det för eleven att återgå, och risken att eleven utvecklar ohälsa ökar.
Problematisk skolfrånvaro
När en elev har varit frånvarande länge eller ofta och gått miste om utbildning måste skolan undersöka vad frånvaron beror på och tillsammans med elev och vårdnadshavare komma fram till hur närvaron ska öka. Till slut kan skolan starta en utredning där syftet är att tillsammans arbeta fram rätt stöd för eleven. Skolan måste alltid underrätta huvudmannen, barn- och utbildningsnämnden, när en utredning startas.
Ledighet och längre vistelse utomlands
Att uppleva nya miljöer är berikande, men skolan är elevernas arbetsplats och ledighet från skolarbetet ska undvikas. Resor bör förläggas till de ordinarie loven. En elev kan dock få en kortare ledighet beviljad för enskilda angelägenheter. Finns det synnerliga skäl kan eleven få ledigt en längre tid. Rektor beslutar om ledighet och vid beslutet tas hänsyn till till exmpel elevens studiesituation och frånvarolängden. Beslutet kan inte överklagas.
Vid längre utlandsvistelse
Om du flyttar utomlands permanent ska du anmäla det till Skatteverket. Då upphör skolplikten.
Har du tankar på att åka utomlands en längre period, men fortfarande vara folkbokförd i Sverige, så var ute i god tid med din ansökan. Det innebär minst fyra månader före planerad resa. För att avgöra om det rör sig om att fullgöra skolplikt på annat sätt eller varaktig vistelse utomlands ska en utredning göras. Det är inte möjligt att ange en viss minsta tid för att vistelsen i utlandet ska anses varaktig, men en tumregel kan vara 6-9 månader.
Vid denna typ av ledighet upphör Ystads kommuns ansvar att finansiera utbildningen, vilket betyder att skolpengen inte flyttas med utomlands.
Alla beslut om längre utlandsvistelser fattas av barn- och utbildningsnämnden.
Kontakt
Vid frågor om ledighet kontakta rektor på respektive skola.
För frågor om längre utlandsvistelse:
Eva Månsson, utvecklingsledare
Telefon: 0411-57 79 84
E-post: eva.mansson@ystad.se