Polylino
Med Polylino får lärare och elever tillgång till ett digitalt bibliotek med tusentals böcker med ljud, bild och text anpassade för förskoleklass till årskurs sex – dessutom på flera språk!
Alla elever och lärare på Ystads kommunala grundskolor har tillgång till Polylino. Inloggning sker via Skolon.
Digitala läsnycklar
På Hegas förlag kan lärare hitta Läsnycklar till flera av Hegas böcker och med hjälp av dessa på ett enkelt sätt skapa ett arbetsmaterial till en skönlitterär bok som eleverna läser. Läsnycklar finns digitalt till ett par hundra av Hegas boktitlar och en sökfunktion gör det lätt att hitta rätt läsnycklar för rätt målgrupp.
Arbetsmaterial
På en del förlags hemsidor finns det arbetsmaterial till både lättlästa svenska och lättlästa engelska böcker.
Inläsningstjänst, Inlästa läromedel
Hegas böcker, se ovan, har alla elever i Ystads kommunala skolor tillgång till via Inlästa läromedel. Flera av böckerna finns dessutom inlästa för de elever som behöver lyssna.
De flesta skönlitterära svenska böcker från Nypon och Vilja förlag finns som text-, ljud- och bildfiler på Inlästa läromedel eller Polylino.
Inloggning sker via Skolon.
Begreppa
Via Inläsningstjänst finns även Begreppa som förklarar viktiga ämnen och begrepp i undervisningen och dessutom sammanfattar läroböcker på flera av våra vanligaste språk.
Bibblix
Bibblix är en app som innehåller hundratals e-böcker för barn, utvalda av bibliotekarier. Böckerna är genreindelade och det går att filtrera på ålder. E-böckerna lånas och läses sedan i appen i en mobiltelefon eller på en surfplatta. Ystads kommun är en av de kommuner där folkbiblioteket är anslutet till Bibblix, så det enda som behövs för inloggning i appen är ett lånekort på Ystads bibliotek.
Litteraturbanken
På Litteraturbanken går det att söka bland hundratals kända svenska författare och svenska klassiska verk och ladda ner e-böcker gratis. Litteraturbankens skola är en resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare. Den är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet. Här finns pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter och läshandledningar.
Världens bibliotek
Läs och lyssna på olika språk på Världens bibliotek. Det finns e-böcker och ljudböcker på de stora migrantspråken i Sverige. Världens bibliotek är öppet för alla i Sverige. Eleven behöver registrera sig med sin e-postadress. Eleven kan läsa och lyssna så mycket hen vill i Världens bibliotek.
Barnens bibliotek
Barnens bibliotek är en webbplats som har en massa roligt och bokrelaterat för barn. Här går det inte att låna inte böcker, utan istället kan man läsa om författare, få och ge boktips, bli inbjuden till tävlingar med mera.
Legimus
Legimus är en tjänst och ett hjälpmedel som Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) erbjuder. Legimus är till för dem som har en läs- och skrivsvårighet. Denna kan även vara fysisk, till exempel på grund av synnedsättning. MTM läser in böcker och gör dem tillgängliga som talböcker, både skön- och facklitteratur. För att få Legimus behöver du teckna ett särskilt avtal, kontot är inte något som tillhör skolan utan ditt privata. Du kan kontakta din skolbibliotekarie eller ditt folkbibliotek för att få hjälp eller mer information. Du kan också läsa mer om vad som krävs för att få Legimus via länken.