Våra måltider ska medverka till att ge barn, ungdomar och äldre goda matvanor, god hälsa och bättre förutsättningar att klara sin förskole/skoldag.
Måltiderna ska fördelas jämt över dagen utifrån de riktlinjer som finns från Livsmedelsverket.
De ska vara goda, näringsriktiga, inbjudande, varierande och uppskattas av våra matgäster.
Det ska vara roligt att gå till sin restaurang och varje gäst ska känna sig välkommen hos oss!
Kostenheten arbetar aktivt med att erbjuda klimatsmarta och ekologisk måltider samt att minska matsvinnet i våra restauranger.
Miljön i våra restauranger ska vara avkopplande och ge matgästen tid att njuta av måltiden.
Mellanmål
Mellanmål tillagas och serveras både till fritidshemmen och förskolorna i kommunen.
Byggstenarna i ett mellanmål är mjölkprodukt, bröd med pålägg och/eller cerealieprodukt (flingor, musli), frukt och grönsaker enligt Livsmedelsverkets riktlinjer "Bra mat i skolan" och "Bra mat i förskolan".
Här kommer några bilder på hur det kan se ut när vi gör lite festligare mellanmål.
Klimatsmarta kök - miljömedvetna matgäster
Sedan 2009 har vi arbetat med att öka antalet klimatsmarta måltider i våra kök.
Vad innebär klimatsmarta måltider?
- Våra matgäster ska bli mer medvetna om vad säsongsanpassade råvaror innebär
- Vi ska servera mer baljväxter. Köttkonsumtionen har ökat stadigt sedan 1950-talet och baljväxter kan ersätta en del av denna konsumtion
- Vi ska använda mer kycklingprodukter eftersom kycklingproduktion producerar mindre koldioxidutsläpp än exempelvis nötkött
- Vi serverar så långt det är möjligt miljömärkta livsmedel vilka står för god djurhållning, hållbara fiskevatten och hållbara grödor
- Tack vare att vi samordnar alla livsmedelstranporter hjälper vi till att minska utsläppen
- Vi arbetar aktivt med att minska matsvinnet i alla led, från kök till matgäst
- Vi strävar efter att öka serveringen av ekologiska livsmedel.
Publicerad 2023-11-20, Uppdaterad 2024-07-03