BildTreStories.jpg

Ystadbarn genom tiderna

Johan oroar sig för att böldpesten ska nå Ystad och drabba hans familj. Anna-Lisa skickas till barnhem på Jennygatan. Och Britta vaknar av dånet när Mariakyrkans torn rasar. Hur har det varit att leva i Ystad som barn genom historien? Nu kan både boende och besökare få veta.

Hörlurar och en telefon. Det är allt du behöver för att gå på en upptäcktsfärd i historiska barns fotspår i Ystad i Storyspot.
Appen guidar den nyfikna till platser som ruvar på spännande - och ibland bortglömda - berättelser. För vad har egentligen hänt här? Lyssna på dramatiska skeenden ur traktens historia. Allt berättat ur barnens perspektiv.

Den nya berättelserna utspelar sig under olika århundraden och på utvalda platser i och runt Ystad. Från 1600-talets katastrof på Stortorget, till 1700-talets pest-patruller i Ystads hamn och sekelskiftesliv vid Sandhammarens fyr. Berättelserna är inlästa av den lokala skådespelerskan Sanna Persson Halapi.

Berättelserna som finns i Storyspot är:

Natten när Mariakyrkans torn rasar
Maria bor på Ystads gator
Pesten närmar sig Ystad år 1710
Anna-Lisa skickas till Ystads barnhem
Latinskolans elever sjunger för pengar
Norra fyren släcks för sista gången

Projektet Ystadbarn genom historien är ett samarbete mellan Ystads kommun och Storyspot. Samarbetet är en vidareutveckling av projektet Betydelsefulla Ystadskvinnor som lanserades våren 2022. Även de kvinnohistoriska berättelserna finns att lyssna på i Storyspot.

För att ta del av berättelserna, ladda ner appen Storyspot gratis.
Leta upp Ystad på kartan - men missa inte att även vid Sandhammaren finns en spot!

Klicka här för att komma till Storyspot i Appstore

 

 

Storyspot_logo_RGB_vitbakgrKY_Ordform_1_RosaQR_Ladda_ner_Storyspot

 

 

Publicerad 2022-04-13, Uppdaterad 2024-04-18