Stipendier

Aktuella pristagare

Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

Mottagare av Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium 2024 är Fatima Moallim och Magnus Wallin.


Fatima Moallim Konkurrens (2024), oljekrita och blyerts på duk. Foto: Björn Strömfeldt.

 

Fatima Moallim använder främst tecknandet för att aktivera de rum hon arbetar i. I sina tidiga performanceverk utförde hon linjeteckningar inför publik, direkt på väggen. Senare har hon även arbetat med ljud och skulptur. Med tveklösa linjer medierar hon minnets bilder och stämningar, både från det självupplevda och det genom berättelserna ärvda: barndomshemmen, föräldrarnas flykt från kriget i Somalia, New Yorks stadsrum eller ett landskap som hon aldrig faktiskt sett men som hon föreställer sig. Blyerts-, whiteboard- och BIC-pennor ger en välbekant palett i svart, grå, röd, grön och blå. I uttrycket finns en energisk direkthet som känns uppriktig och öppen mot den som ser. Såväl ljudet av en eltandborste som den mest subtila av linjer laddar Moallim med sitt förtroende för konsten som kommunikationsmedel.

Fatima Moallin är född 1992 i Moskva och är självlärd konstnär. Idag delar hon sin tid mellan Stockholm, Malmö och Paris. 

 


Magnus Wallin Are you in pain... Not anymore No 17 (2021), aluminium, blodpulver, akryl
Foto: Isac Nordgren Jonasson

 

Magnus Wallin rör sig förbehållslöst mellan konstnärliga medier, material och referenser. Under sin digra konstnärsgärning har han bland annat vävt samman tidig dataspelsestetik med Hieronymus Bosch och den köttsliga kroppen med Kazimir Malevitj idéer om att befria konsten från att avbilda omvärlden. Genom växlingarna följer Wallins distinkta vision av vad konst är och kan vara: en utmanare av tillrättalagt seende och vetande. I flera av sina verk har han belyst kroppens utsatthet i ett samhälle som strävar efter rationalitet, renhet och kontroll. Oavsett om Wallin ger form åt sina idéer med blod, ben, animation eller brons resulterar det i utsagor som ilar genom kroppen. Med denna förmåga fortsätter han att sätta fingret på de allra ömmaste av våra punkter, inte minst vår dödlighet.

Magnus Wallin är född 1965 i Kåseberga och har studerat vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och Konstakademien i Köpenhamn. Han bor och arbetar i Malmö.

 

Tidigare vinnare av Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

 

Gunnar och Lilly Perssons konststipendium

Gunnar och Lilly Persson stiftelse för uppmuntran åt utövande konstnärer har sedan 1981 utdelat ett
ateljé- och bostadsstipendium.


2023 går Gunnar och Lilly Perssons konststipendium till Gittan Jönsson!


Gittan Jönsson Malmö Central 2015, olja på duk, 2019

Gittan Jönsson har en lång karriär bakom sig och hon har alltid visat ett stort intresse och engagemang för den tid som hon verkar i. Som nyutexaminerad från Konstfack i Stockholm på 1970-talet var hon del av den tidens kvinnorörelse. Hon var en feministisk pionjär som med pennan och penseln som vapen stred för rättvisa och banade väg för kommande generationers konstnärer.

Att förändra världen och göra den till en mer jämställd, rättvis och hälsosammare plats att leva i har varit Gittan Jönssons drivkraft, hon vill genom sin konst göra skillnad. Hon hämtar sin inspiration från människor, historia, politik, musik och natur. Hon är modig och vågar ta ställning men hennes konst präglas också av humor och värme.

Gittan Jönsson har bott och verkat på Österlen sedan mitten av 90-talet och är en av traktens viktigaste konstnärer. Hon har ställt ut på Ystads konstmuseum i flera sammanhang och finns representerad i Ystads kommuns samling. Gunnar och Lilly Perssons stiftelse vill ge årets stipendium till Gittan Jönsson för lång och trogen tjänst och för uppmuntran till nya idéer som berör vår samtid.  Tidigare vinnare av Gunnar och Lilly Perssons stipendium

 

Publicerad 2015-04-24, Uppdaterad 2024-05-08

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube

    

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Utökade öppettider under sommaren 24 juni—18 augusti:

Måndag—fredag 10—17

Lördag—söndag 12—16

 

20 juni öppet kl. 12—16

Midsommarafton och midsommardagen stängt

 

Entré

Ordinarie entré 50 kronor

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här (genom att skicka oss ett mail) för att få våra nyhetsbrev med information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

(Send us an e-mail if you would like to recieve our newsletter with information about our program)

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.