Olas trädgård

Olas trädgård
Conny Karlsson Lundgren, still ur filmen Olas trädgård

 

Conny Karlsson Lundgrens verk Olas trädgård kretsar kring en trädgård i Hörup som började anläggas på 1920-talet av Ola Nilsson och hans systrar. Platsen skulle bli Olas livsverk och var en sevärdhet under åren som följde. En sommarmorgon, strax innan Ola skulle fylla 80 år, avslutade han sitt liv i trädgårdens storslagna damm. Ystads kommun erbjöds att ta över driften men tackade nej, trädgården såldes och förföll. Så småningom tog andra ägare över som började återställa det som fanns kvar och lät trädgården leva igen.

I Karlsson Lundgrens filmade bilder från platsen träder en dunkel oas fram, med täta rum av buxbom, hortensior och näckrosor. Till verket hör en installation med mässingsplaketter som utgår från Olas noggranna inventarier och tidens växtkataloger från Lantbruksuniversitetet i Alnarp. Minnesplaketterna sitter utspridda över museets andra våning och bildar en abstrakt karta och en serie skrivna porträtt av växterna som Ola lät plantera.

Olas trädgård öppnar för en mångbottnad förståelse av trädgården som fristad, formad av längtan och begär. Du kan läsa mer om verket i den tillhörande foldern som innehåller texter av Albin Hillervik och Måns Holst-Ekström.

Publicerad 2022-06-03, Uppdaterad 2024-05-07