Barn- och elevhälsa
En väl fungerande barn- och elevhälsa är en förutsättning för en framgångsrik skolgång, med välmående barn och elever som utvecklas, mår bra och når sina mål i skolan.
Elevhälsans uppdrag
Elevhälsans uppdrag är att arbeta hälsofrämjande och förebyggande för att stödja ditt barns utveckling mot utbildningens mål. I Ystads kommun ingår specialpedagogiska, medicinska, psykosociala och psykologiska kompetenser i grund- och gymnasieskolans elevhälsoteam. All personal i Ystads skolor deltar på olika sätt i elevhälsoarbetet och har ett nära samarbete med elevhälsan och med dig som vårdnadshavare, för att utveckla dialog och skapa en tillitsfull relation.
Förskolan
Alla Ystads förskolor har tillgång till specialpedagogiska insatser som främst ska arbeta hälsofrämjande och förebyggande och stödja ditt barns utveckling. Rektor har det övergripande ansvaret för förskolans barnhälsoarbete. I den kommunala förskolans barnhälsoteam ingår specialpedagog och psykolog. Om det finns behov kan andra professioner också bjudas in av rektor. All personal i Ystads kommuns förskolor deltar på olika sätt i barnhälsoarbetet.
Egenvård
Ibland behöver barn och elever någon form av hälso- och sjukvårdsåtgärd under sin tid i förskolan eller skolan, till exempel att ta sin medicin. En läkare kan bedöma om en åtgärd kan utföras som så kallad egenvård. Det innebär att till exempel en förälder, en personlig assistent, skolpersonal eller barnet självt kan utföra åtgärden efter instruktion. Bedömningen ska innehålla en analys om personalen på förskolan/skolan kan ge egenvård på ett säkert sätt. Bedömningen måste dokumenteras och dokumentationen lämnas av dig som vårdnadshavare till förskolan/skolan.
Vårdnadshavarens ansvar
Egenvård i förskola och skola är enbart möjlig om legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal gjort en bedömning att åtgärden är egenvård. Det är inte du som vårdnadshavare som kan göra den bedömningen.
Intyg
När du som vårdnadshavare önskar att en viss medicinsk åtgärd ska utföras i förskola eller skola måste du begära ett intyg från behandlande läkare. Av intyget ska det framgå:
- exakt vilken åtgärd som läkaren bedömt vara egenvård
- att personalen får utföra åtgärden
- hur personalen ska informeras och instrueras om åtgärden
- vilka åtgärder som ska vidtas
- vem som ska kontaktas i olika situationer som kan uppkomma under egenvården.
Intyget ska lämnas till rektor. Om rektor gör bedömningen att personalen inte har rätt förutsättning för att kunna utföra egenvården på ett säkert sätt kan rektor neka att utföra egenvården inom verksamheten. Ansvaret för egenvården återgår då till hälso- och sjukvården, tills den medicinskt ansvarige och rektorn funnit en säker lösning.