Familjecentral

Under 2025 planerar vi att öppna en familjecentral på Missunnavägen. Familjecentralen riktar sig till blivande föräldrar och familjer med barn i åldern 0 till 6 år, och samlar mödra- och barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst under samma tak.

På familjecentralen i Ystad kommer barnavårdscentral, öppen förskola, föräldrastöd och barnmorskemottagning vara samlade under ett tak. Det kostar ingenting att besöka familjecentralernas olika verksamheter.

Familjecentralen är en mötesplats och riktar sig till blivande föräldrar och familjer med barn i åldern 0 till 6 år. På familjecentralen kan ditt barn leka i en inbjudande miljö samtidigt som du kan träffa andra vuxna. Familjecentralen finns för att stärka och inspirera dig som vårdnadshavare eller blivande förälder.

Familjecentralen kan till exempel erbjuda föräldrautbildningar och tematräffar, samt göra faderskapstester mer tillgängliga. Vi vill att centralen ska vara en stödjande mötesplats för dig som vill vara hemma en längre period med dina barn, som söker ett socialt nätverk eller saknar sysselsättning.

Du ska alltid kunna vända dig till familjecentralen om du har frågor eller bara vill prata en stund. Personalen som arbetar på familjecentralen vill förstärka det som du och din familj mår bra av.

Frågor och svar

Vad händer just nu?

  • Ystads kommun och Capio har skrivit på ett hyresavtal med Ystad Industrifastigheter. Om allt går som planerat kan familjecentralen öppna på Missunnavägen under 2025.
  • De sista dokumenten för att få verksamheten godkänd ska skickas in, och ombyggnationen i lokalen pågår.

När och var öppnar familjecentralen?

Familjecentralen kommer finnas i området Edvinshem - Åkesholm, på adress Missunnavägen 9 i Ystad.

Just nu bygger vi om lokalerna om för att anpassa dem till verksamheten, vilket innebär att tidsplanen för när den öppnar inte är helt klar. Vår förhoppning är att familjecentralen öppnar i slutet av 2025.

Hur kommer familjecentralen att ha öppet?

Datumet då familjecentralen öppnar är inte satt än, men det kommer vara öppet ungefär 25 timmar i veckan fördelat på hela och halva dagar. Efter sommaren hoppas vi kunna meddela öppettiderna.

Vilken typ av personal kommer att arbeta där?

På familjecentralen kommer det finnas möjlighet att träffa personal från olika verksamheter men det är barnmorskor, BVC-sköterskor, pedagoger och föräldrastödjare som har familjecentralen som sin arbetsplats.

Barnmorskor

Barnmorskan träffar man för hälsobesök under hela graviditeten, men de erbjuder även stöd i föräldraskapet under graviditeten och ger möjlighet till föräldraförberedande kurser.

När ditt barn är fött går du hit för efterkontroll och preventivmedel. Till barnmorskemottagningen kan du också komma för alla frågor som rör sexuell hälsa. Vi bemöter alla som kommer till oss individuellt, och ger det stöd som du och din familj behöver.

BVC–sköterskor

BVC-sköterskorna följer ditt barns hälsa, trygghet och utveckling under de första sex levnadsåren. Vi finns här för både dig och ditt barn.

På Barnavårdscentralen (BVC) träffar du en BVC-sköterska och ibland också läkare. I våra föräldragrupper kan du skapa kontakter med andra föräldrar och utbyta erfarenheter.

Föräldrastödjare

Föräldrastödjaren är socionom till yrket och erbjuder föräldraskapsstöd och samtalsstöd i frågor som rör din familjesituation. Kanske har du funderingar kring dina nära relationer, föräldraskap eller hur du ska få vardagen att gå ihop? Du kan ha drabbats av en kris i livet eller kanske behöver du bara veta vart du ska vända dig för att få rätt hjälp.

All kontakt med föräldrarådgivningen är frivillig och du kan vara anonym.

Förskollärare

Hjärtat i familjecentralen är den öppna förskolan. Där kan du och ditt barn träffa andra vuxna och barn för att umgås, leka, utbyta erfarenheter och samlas kring gemensamma aktiviteter. Du har själv ansvar för ditt barn när ni är här.

Här erbjuder en förskollärare varierande aktiviteter i en stimulerande lärmiljö, till exempel estetiskt skapande, lek, sagoläsning, rörelse och sång, matlagning och bakning.

Varför öppnar kommunen en familjecentral?

Syfte

Familjecentralens verksamhet ska bidra till att minska hälsoklyftor bland barnfamiljer och är en viktig del av det lokala och regionala folkhälsoarbetet.

Familjecentralen är en plats där familjer ska kunna få kvalitativt stöd på en och samma plats. Arbetet bygger på ett hälsofrämjande och förebyggande perspektiv, och fokuserar på barnets och familjens bästa – enligt FN:s barnkonvention.

En familjecentral ska innehålla minst barnmorskemottagning, barnhälsovård, öppen förskola samt socialtjänstens förebyggande arbete. Men det kan också ingå fler professioner. Genom att samla de här verksamheterna under samma tak blir det lättare att tidigt upptäcka familjers behov av stöd.

Vår vision

Med en familjecentral i Ystad förbättrar vi samverkan mellan myndigheter och erbjuder en mötesplats och snabbare hjälp och stöd för familjer utan socialt nätverk eller sysselsättning, eller som vill vara hemma en längre period med sina barn.

En familjecentral ger oss också en möjlighet att fortsätta utveckla arbetet med Backa barnet för de yngsta barnen och deras familjer. Vi vill utveckla det fullt ut för att nå målet att erbjuda jämlikt föräldrastöd till förstföderskor och till dem som väntar sitt första barn i Sverige.

Kontakt familjecentralen

Vi planerar att öppna familjecentralen i slutet av 2025, men är du nyfiken eller har frågor innan dess kan du kontakta oss via e-post.

E-post: familjecentralen@ystad.se