Friluftsliv

Upplev Ystads vackra stad och dess omgivningar aktivt genom orientering, fiske eller via strövområden och vandringsleder.

Strövområden

Inom kommunen finns Hagestads naturreservat som är ett eldorado för friluftsliv i olika former. Naturreservatet är en del av det imponerande sanddynlandskapet vid Sandhammaren och omfattar ca 300 ha med en sandstrand som i det närmaste är 3 km lång.

I skogs- och strövområdet Snogeholm utanför Sjöbo finns en mycket varierad natur med ett rikt djur- och fågelliv. I området finns markerade vandringsleder och ridstigar, grillplatser, handikappanpassade strövstigar, goda fiskemöjligheter, övernattningsstugor, camping, toaletter, telefon m m.

Andra platser värda att omnämnas är strövområdena runt Ellestad- och Krageholmssjön, Fyledalen samt Hammars Backar, Skogshejdan, och Oxhagen.

För mer information om skånska strövområden, stugbokning och kartor; surfa in på skanskalandskap.se eller kontakta Ystads Turistbyrå.

Vandringsleder

Den som önskar vandra i skog och mark, kan med fördel vandra längs någon av våra vandringsleder som erbjuder naturupplevelser, fysisk aktivitet och avkoppling. SKÅNELEDEN, Nord till Sydleden, sträcker sig från Snogeholm över Krageholm - Bergsjöholm till Ystad. Från Ystad rakt österut längs hela kusten sträcker sig Österlenleden. Från Mälarhusen fortsätter leden längs kusten i Simrishamns kommun vidare norrut upp mot Haväng.

Vandringslederna markeras med orangemålade ringar runt träd och stolpar. Där leden ändrar riktning finns ofta vinkelpilar. Utförlig karta, ledbeskrivning kan köpas genom Ystads Turistbyrå

Läs mer om Skåneleden här.

Orientering

Orienteringskarta finns över Ystad Sandskog och kan köpas genom
Ystads Orienteringsklubb.

Fiske

Fiske är en mycket populär fritidsaktivitet och möjligheterna till både insjö- och havsfiske är goda. Insjöfiske erbjuds bl a i Skönadal, Nybroån och Snogeholmssjön. Fiskekort krävs för samtliga insjöar och åar.

I havet är det dock fritt fiske året om, utom vid åars utlopp som är fredade områden enligt gällande fiskebestämmelser. Möjligheter finns även att hyra båtar. Närmare upplysningar om bl a inköp av fiskekort lämnas av Ystads Turistbyrå.

Publicerad 2013-09-30, Uppdaterad 2019-09-27

Allemansrätten

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen.

Läs mer här om vad Allemansrätten innebär.

Gör Ystad bättre

Hjälp oss att hålla Ystads stadsmiljö och natur fin, säker och användbar! Klicka på bilden och ladda hem vår app eller fyll i webbformuläret för att göra en felanmälan eller lämna synpunkter. 
Klicka på bilden för att ladda hem vår app eller fylla i webbformuläret för att göra en felanmälan och lämna synpunkter.