Gråzoner

11 september – 7 november

Med ordet och språket i centrum deltar ett flertal konstnärer inom bild-, litteratur-, musik- och dansområdet i projektet Gråzoner. Projektet är ett samarbete mellan flera aktörer: Ystads konstmuseum, Tomelilla Konsthall, Tjörnedala Konsthall, Bokförlaget Rámus, Kulturhuset Inkonst och Kivik Art Center.

Vi upplåter våra olika rum till att vara gråzoner där konstnärer från olika genrer möts och möter en publik, de har getts olika ramar ifråga om rum och tid; allt från korta uppträdanden till längre utställningar.

Idén med Gråzoner är att skapa möten mellan konstnärer, konstarter, platser och publik. Unika möten där någonting nytt uppstår som bara äger rum här och nu men som i vissa fall kan vara ett frö som fortsätter att gro i framtiden. Vi har initierat några samarbeten för vi är nyfikna på resultatet, vad händer t ex när saxofonisten Christine Sehnaoui Abdelnour och poeten Christian Hawkey möts, eller när elektronikamusikern Jakob Riis och konstnären Beata Berggren blir ombedda att uppträda tillsammans. Ljudkonstnären Jassem Hindi och koreografen Rani Nair har samarbetat länge men hur ser det ut när de möter den unika platsen Kivik Art Center.

Under drygt en veckas tid finns det möjlighet att ta del av unika framträdanden på våra olika platser runt om i södra Skåne. Det blir musik, dans, en massa lekar med ord och säkert får vi höra en hel del ljud vi aldrig hört förut. Dessutom möter vi i våra utställningar, ord som bild och bild som ord, ord som ljud eller kanske avsaknad av ord.

Varmt välkomna in i våra Gråzoner!

Ýrr Jónasdóttir

Chef förYstads konstmuseum och projektledare för Gråzoner.

se program för Gråzoners Performancevecka här

 

3:e vån Ystads konstmuseum

Ida Börjel, Elis Eriksson, Karolina Erlingsson, Mathias Kristersson, Christina Ouzounidis & Henning Lundkvist, Marja-leena Sillanpää och Pär Thörn.

De konstnärer som deltar i denna poetiska utställning på tredje våningen på Ystads konstmuseum brukar benämnas med lite olika titlar: Ida Börjel är poet, Christina Ouzounidis dramatiker, Karolina Erlingsson bildkonstnär, vissa har flera titlar som Merja-lena Sillanpää och Elis Eriksson som både kallas bildkonstnärer och författare. Gemensamt för de alla är att ord, text och språk är centrala element i deras konst.

Det finns också beröringspunkter i deras sätt att arbeta med orden och språket. Men de har olika forum för att presentera sina arbeten i. Ida Börjel har gett ut ett flertal böcker, Christina Ouzounidis skriver i vanliga fall för teaterns black box, Mathias Kristersson och Karolina Erlingsson möter vi främst inom ramen för bildkonst. Pär Thörn ger ut sina idéer i bokformat och han gör performance.

Vad händer om samtliga av dessa konstnärer, från till synes olika genrer, får mötas- och presentera sina ord i bildkonstens rum? Vissa befinner sig på hemmaplan medan andra ställs inför utmaningen att gå över tröskeln och inträda ett nytt rum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad 2023-09-15, Uppdaterad 2024-01-05