Eldstad

Du behöver göra en anmälan för att installera eller väsentligt ändra en eldstad eller rökkanal. En eldstad är en form av rumsvärmare som till exempel braskamin, öppen spis, kakelugn eller vedeldad spis. Du behöver ett startbesked innan du kan installera din eldstad och ett slutbesked innan du kan börja elda i den.

Vad är en eldstad och rökkanal?

En eldstad är det gemensamma samlingsnamnet för ett ställe där man brukar elda. Det kan vara en braskamin, öppen spis, kakelugn eller vedeldad spis. En rökkanal är ett rör eller en kanal som används för att släppa ut rökgaser från eldstaden.

Ansökan, anmälan eller inget?

Om du ska installera en ny rökkanal som ligger utanpå fasaden kan det krävas bygglov. Skorstenar är generellt inte bygglovspliktiga, men om din fastighet ligger inom värdefull kulturmiljö kan det krävas bygglov. Kontakta en bygglovshandläggare för att ta reda på vad som gäller i ditt fall.

Läs mer om förutsättningarna på just din fastighet.

Anmälningspliktiga åtgärder:

  • nyinstallation av eldstad eller rökkanal
  • ändrade eldningsförhållanden och rökgastemperaturer
  • förändring av eldstadens funktion och användningssätt
  • insättning av kassett eller motsvarande i tidigare öppen eldstad
  • installation av brännare eller anordning för bränsletillförsel till följd av bränslebyte, till exempel från olja till pellets.

Inte anmälningspliktiga åtgärder:

  • glidgjutning av skorsten, insättning av insatsrör i befintlig skorsten eller annan underhållsåtgärd
  • byte av eldstadsplan
  • byte av eldstad till likvärdig med avseende på typ av eldstad, storlek och effekt, samt anslutning till rökkanal.

Vilka handlingar behöver jag skicka in?

  • blankett för bygganmälan (behövs inte om du använder e-tjänsten)
  • kontrollplan
  • prestandadeklaration för eldstaden
  • prestandadeklaration för rökkanalen om det är en nyinstallation.

Varje ärende är unikt och efter första granskningen kan det behövas ytterligare handlingar.
Tänk på att alla handlingar du skickar in ska vara utförda på ett fackmässigt sätt, och att vi inte tar inte emot fotograferade handlingar.

Vilka förutsättningar gäller?

Rådgör gärna tidigt med skorstensfejarmästaren (sotaren) för att ta reda på förutsättningarna för en ny eller ändrad eldstad, skorsten eller rökkanal.

Skorstenar och rökkanaler ska placeras och utformas så att närliggande byggnadsdelar inte kan börja brinna. Det allmänna rådet är att skorstenen bör dels mynna över taknocken, dels minst 1 meter över taktäckningen.

Om du ska installera en ny eldstad i ett befintligt hus måste du ta hänsyn till den ökade belastningen på underlaget. En eldstad väger mycket och grunden måste klara den ökade belastningen. Annars finns det risk att det uppkommer sättningar och otätheter i exempelvis skorstenen.

För att begränsa risken för brandspridning behöver du ha ett eldstadsplan. Det är en yta under eldstaden som förhindrar att glöd och gnistor kan tända eld på golvet. Eldstadsplanet ska vara i ett material som inte kan börja brinna.

Det finns krav på verkningsgrad och utsläpp av kolmonoxid för eldstäder. Till exempel får en braskamin max släppa ut 0,12 volym % och ska ha en verkningsgrad på minst 65%. En pelletseldad kamin ska klara 0,024 volym % och ha en verkningsgrad på minst 79%. Detta står i prestandadeklarationen för din eldstad.

Hos Boverkat kan du läsa mer om Kaminer och Skorstenshöjd.

Vad kostar det?

Vi tar ut en avgift för vårt arbete med ditt ärende. I avgiften ingår bland annat kostnaden för prövning av bygglov, kungörelse och meddelande till grannar för att beslutet ska vinna laga kraft. Det ingår även kostnad för startbesked, tekniskt samråd, platsbesök, slutsamråd och slutbesked.
Kostnaden för lov eller anmälan varierar beroende på vad du ska göra. Avgiften bestäms av en taxa Pdf, 709 kB. som är beslutad av kommunfullmäktige.

Hur lång tid tar det?

Handläggningstiden för ett lovärende och förhandsbesked är 10 veckor, respektive 4 veckor för anmälan, från det datum då ärendet är komplett. Handläggningstiden kan förlängas en gång med ytterligare 10 respektive 4 veckor om projektet är stort eller komplicerat.

Behöver vi kontakta dig för att be dig komma in med kompletteringar, kan handläggningstiden bli längre. Lämna därför in alla dina handlingar samtidigt, för en snabbare hantering.

Kontakt

Allmänna frågor

Bygglovsenhetens expeditionen
E-post: bygglov@ystad.se
Telefon: 0411-57 72 30
Besöks- och telefontid: måndag, tisdag och torsdag 10.00 -12.00

Bygglovsfrågor

Bygglovshandläggare
Telefon: 0411-57 72 44
Telefontid: måndag, tisdag och torsdag 10.00 -12.00

Byggtekniska frågor

Byggnadsinspektör
Telefon: 0411-57 72 45
Telefontid: tisdag och torsdag 10.00 -11.00

Tillsynsinspektör
Telefon: 0411-57 72 46
Telefontid: tisdag och torsdag 10.00 -12.00

Besöksadress

Tobaksgatan 11
271 41 Ystad