Norreportskolan

Norreportskolan ligger i centrala Ystad, med en välkänd profil sedan ett sekel tillbaka. Skolan har byggts till under olika epoker, renoverats och fräschats till för att passa olika tiders pedagogiska idéer. Välkommen hit!

Norreportskolan

Om Norreportskolan

Norreportskolan är en högstadieskola med cirka 520 elever. Våra undervisningsgrupper består av cirka 24 elever. För att ligga i framkant har Norreportskolan valt en organisation som bygger på tre åldershomogena team; team 7, team 8 och team 9. Teamen följer på så sätt eleverna under hela skoltiden på Norreportskolan.

Lärarna i varje team undervisar endast i en årskurs åt gången. På detta sätt skapar vi trygghet, förtroende och goda förutsättningar för kunskapsutveckling. Lärarna kan på ett medvetet sätt samarbeta, samplanera, sambedöma samt ämnesintegrera i större utsträckning. På så sätt blir Norreportskolan "den lilla, stora skolan".

Varje klass har mentorer, och det är dessa som elever och föräldrar i första hand ska vända sig till med frågor och synpunkter. Det är också mentorerna som håller i utvecklingssamtalen med elever och föräldrar en gång per termin. Undervisningsgrupperna är inte statiska utan kan förändras vid behov och görs till exempel i matematik.

Mål och arbetssätt

Skolans mål

Alla skolans elever och anställda ska trivas och känna arbetsglädje. Efter nio år ska eleverna:

  • Ha uppnått de nationella ämnesmålen
  • Vilja och kunna ta ansvar
  • Ha ett demokratiskt synsätt
  • Ha lust att lära och vilja att lära mer
  • Se helheter och sammanhang

Skolans arbetssätt

Norreportskolan arbetar utifrån följande fyra områden:

Trygghet

Trygghet är ett prioriterat område hos oss på Norreportskolan, eftersom vi tror att trygghet är en viktig grund för trivsel och lärande. Vi har en välkomnande atmosfär

Norreportskolan har hög lärartäthet, vilket också skapar en grund för trygghet. Lärarna är kompetenta och välutbildade. Vi strävar efter att ge våra elever bästa tänkbara förutsättningar för lärande. Undersökningar visar att många av våra elever är studiemotiverade. 93 % är behöriga till gymnasiet efter tre år hos oss. För att nå vår höga måluppfyllelse arbetar vi med formativ bedömning, kunskapsmatriser och en kontinuerlig dialog mellan lärare och elev.

Stöd

Det kan finnas olika anledningar till att en elev under en kortare eller längre period behöver få särskilt stöd.

Genom att vi arbetar i arbetslag blir den enskilde eleven blir mer synlig för personalen. Det leder till att vi lättare kan ge den hjälp och det indivuella stöd som ibland kan behövas.

I varje arbetslag finns en speciallärare knuten till eleverna i respektive årskurs. Speciallärarna har en viktig och central roll i vår verksamhet. De skapar förutsättningar för insyn i alla elevers behov och det är lättare att skapa en plan för olika former av stödinsatser.

Speciallärarna arbetar inkluderat i gruppen men undervisar också enskilt eller i mindre grupper beroende på situation och behov.

IT

Alla elever har tillgång till en personlig iPad. På skolan finns också kunniga IT-pedagoger som reglebundet utbildar lärarna. Genom att arbeta med digitala verktyg som ett komplement i får eleverna en stimulerande, modern och effektiv undervisning.

Ystads kommun använder lärplattformen Vklass. Vklass kompletteras med Google Classroom, där eleverna arbetar varje dag.

Läs mer om Vklass i Ystads kommun.

Hälsa

Erfarenhet och betydande forskning visar att variation i elevernas vardag är bra och att hälsa och fysisk rörelse är viktiga delar för välbefinnandet. Norreportskolan har därför valt att utöka ämnet idrott och hälsa. Det betyder att alla elever har en extra schemalagd lektion i veckan, det vill säga tre lektioner idrott och hälsa.

På Norreportskolan har vi en lång tradition av idrottsutövande och friluftsaktiviteter utöver det obligatoriska ämnet idrott och hälsa. Vi har skollag i handboll, fotboll och futsal och de har under åren varit framgångsrika och vunnit SM-finaler flera gånger. Genom olika friluftsaktiviteter är våra elever delaktiga och uppmuntrade till fysisk aktivitet.

Vi strävar också efter att ha praktisk-estetiska ämnen varje dag för att få variation i undervisningen.

Elevhälsan är en central del av det dagliga arbetet. Vi har skolsköterska och kurator på plats varje dag. På skolan finns också en antimobbinggrupp, skolvärd i våra uppehållsrum samt en aktiv studie- och yrkesvägledning. Alla elever har en mentor som de träffar regelbundet.

Fotbollsakademin

På Norreportskolan kan elever kombinera sina studier med fotboll.

Läs mer om fotbollsakademin.

Kontakt Norreportskolan

POSTADRESS: Nya Rådhuset/Utbildning, Österportstorg 2, 271 80 Ystad
BESÖKSADRESS: Gosselmansgatan 2, 271 33 Ystad

E-post: norreportskolan@ystad.se

Övriga kontaktuppgifter Norreportskolan

Kontaktuppgifter till skolans personal hittar du som är elev och vårdnadshavare på Vklass, under Kommunikation.

Frånvaroanmälan görs i Vklass eller via telefon 010-888 70 50.

Skolledning

Rektor: Petra Holmander
Telefon: 0411-57 75 03
E-post: petra.holmander@ystad.se

Biträdande rektor: Christan Höglund
Telefon: 0411-57 75 01
E-post: christian.hoglund@ystad.se

Expedition

Skoladministratör: Patrik Mattsson
Telefon: 0411-577500
E-post: patrik.mattsson@ystad.se

Elevhälsa

Skolsköterska: Emelie Moberg
Telefon: 0707-930123
E-post: emelie.moberg@ystad.se

Skolsköterska: Anna Henriksson-Jeppsson
Telefon:
E-post: anna.jeppsson@ystad.se

Kurator: Christina Nilsson
Telefon: 0411-57 75 11
E-post: christina.nilsson@ystad.se

Studie- och Yrkesvägledare

SYV: Therese Wennhall
Telefon: 0411-57 75 08
E-post: therese.wennhall@ystad.se

Dokument

Vår verksamhet regleras av flera dokument som tagits fram på nationell och lokal nivå. I dem kan vi finna både inspiration, kunskap och tydliga krav.

Länkar