Besök oss

Klostret omges av de frodiga klosterträdgårdarna med olika växtteman som alltid är öppna för besök. Örtagården, kålgården och apelgården är inspirerade av medeltida trädgårdar. De kompletteras av ett rosarium och en pionträdgård av modernare snitt. Vi anordnar regelbundet olika sorters verksamhet med koppling till trädgårdarna, så håll utkik i programmet!

Kvinna doftar på rosor i RosarietRosariet

Rosariet bjuder på 91 sorters rosor att dofta och se närmare på under sommaren. Här finns gamla kulturrosor, moderna busk- och rabattrosor och klätterrosor från olika tider.

Rosariet ligger väster om Klostret på platsen som en gång var innergård. Det är ritat av konstnären Maria Björklund och invigdes den 16 juni 2002.

Rosariet, som är i form av ett hjul, är inspirerat av den heliga Katarinas attribut hjulet. Den bubblande fontänen i mitten kallas Klosterbrunnen och invigdes i maj 2003. Den är skulpterad av Camilla Bergman.

ApelgårdenApelgården

I Klostrets apelgård väster om Rosariet finns äppelträd, mandelträd, valnötsträd, fläder, fikon och ett svart mullbärsträd.

ÖrtagårdenÖrtagården

Örtagården med 100 olika arter av kryddor, läkeväxter, perenner, stenpartiväxter, buskar, träd och klängväxter ligger vid Klostrets norra sida. Kryddträdgårdar hade en självklar plats i klostren och var viktiga för verksamheten.

På bilden ses kryddsalvia från Örtagården.

Kålgården2Kålgården

I anslutning till Örtagården ligger Kålgården. Med begreppet ”kål” menades alla de ätliga växter som ingick i hushållet. 

I Kålgården finns upphöjda växtbäddar inramade av staket av flätad pil.

Blomstrande pionerPionträdgården

Bakom klosterdammen leder grusade gångar genom en mångfald av pioner. Trädgården är ritad av trädgårdsarkitekt Barbara Johnson Kihlman som inspirerats av trädgårdskonstnären Emma Lundberg (1869-1953) som älskade pioner.

Fotografier: Lucas Gölén

Publicerad 2009-10-13, Uppdaterad 2022-10-26

Kontakt

Klostret är tillfälligt stängt till sommaren 2023, eftersom vi arbetar med att flytta vårt föremålsmagasin.
Men vi tar fortsatt emot bokade besök.

Boka din visning hos vår pedagog Angelica på:

angelica.bondesson@ystad.se 

För övrig information kontakta oss på:

klostret@ystad.se 

0411-57 72 86
Telefontid: 13.00–16.00

Besöksadress: 
S:t Petri kyrkoplan 
271 34 Ystad