Klosterträdgårdarna

Ett besök på Klostret är både ett museibesök i våra olika utställningar och samtidigt ett besök på historisk mark i den 750-åriga museibyggnaden. Därtill kommer klosterträdgårdarna utanför, som alltid är öppna för besök. Örtagården, kålgården och apelgården är inspirerade av medeltida trädgårdar. Rosariet och pionträdgården är av modernare snitt. Vi anordnar regelbundet olika sorters verksamhet med koppling till trädgårdarna, så håll utkik i programmet!

Kvinna doftar på rosor i RosarietRosariet

Rosariet bjuder på 91 sorters rosor att dofta och se närmare på under sommaren. Här finns gamla kulturrosor, moderna busk- och rabattrosor och klätterrosor från olika tider.

Rosariet ligger väster om Klostret på platsen som en gång var innergård. Det är ritat av konstnären Maria Björklund och invigdes den 16 juni 2002.

Rosariet, som är i form av ett hjul, är inspirerat av den heliga Katarinas attribut hjulet. Den bubblande fontänen i mitten kallas Klosterbrunnen och invigdes i maj 2003. Den är skulpterad av Camilla Bergman.

ApelgårdenApelgården

I Klostrets apelgård väster om Rosariet finns äppelträd, mandelträd, valnötsträd, fläder, fikon och ett svart mullbärsträd.

ÖrtagårdenÖrtagården

Örtagården med 100 olika arter av kryddor, läkeväxter, perenner, stenpartiväxter, buskar, träd och klängväxter ligger vid Klostrets norra sida. Kryddträdgårdar hade en självklar plats i klostren och var viktiga för verksamheten.

På bilden ses kryddsalvia från Örtagården.

Kålgården2Kålgården

I anslutning till Örtagården ligger Kålgården. Med begreppet ”kål” menades alla de ätliga växter som ingick i hushållet. 

I Kålgården finns upphöjda växtbäddar inramade av staket av flätad pil.

Blomstrande pionerPionträdgården

Bakom klosterdammen leder grusade gångar genom en mångfald av pioner. Trädgården är ritad av trädgårdsarkitekt Barbara Johnson Kihlman som inspirerats av trädgårdskonstnären Emma Lundberg (1869-1953) som älskade pioner.

Fotografier: Lucas Gölén

Publicerad 2009-10-13, Uppdaterad 2024-05-31