YF – Ystads Kulturhistoriska Förening

Föreningen YF är ägare till en stor del av föremålssamlingarna som förvaltas på Kulturmagasinet i Ystad. Föreningen arrangerar också olika aktiviteter och vänder sig till alla med ett historiskt intresse, gammal som ung.

Ystad Fornminnesförenings årsmöte 1912Foto: YF:s fotosamling. Fotograf okänd. Årsmöte Ystads Fornminnesförening 1912.

Då och nu

Ystads Fornminnesförening bildades 1907 som en av Skånes första fornminnesföreningar och har sedan dess betytt mycket för Ystads bevarande. Än idag engagerar sig föreningen, som numera går under namnet YF - Ystads kulturhistoriska förening aktivt i kulturmiljöfrågor och utgör remissinstans för byggnads- och miljöfrågor i Ystads kommun.

Föreningen äger Ystads arkeologiska och kulturhistoriska samlingar, ett omfattande arkiv och en unik glasplåtsamling. Dokumentationer och inventeringar inom klostermuseets verksamhetsområde är andra viktiga delar av verksamheten. Utöver detta arrangerar föreningen bland annat föreläsningar, utflykter och stadsvandringar och varje år ges årsboken Ystadiana ut med olika spännande teman.

I föreningen ingår trädgårdsgruppen Sub Rosa, som består av en grupp trädgårdsentusiaster. Sub Rosa arrangerar föreläsningar, växtmarknader, åker på utflykter, besöker varandras trädgårdar, med mera.

Publicerad 2023-01-02, Uppdaterad 2024-01-05

Bli medlem

Medlemskap

Välkommen att bli medlem!

Telefon: 0709-45 79 08
Mail: info@ystadskulturhistoriska.se

Årsavgift: 150 kr (familjemedlem betalar 50 kr).
Betalas till YF - Ystads Kulturhistoriska Förenings bankgiro 890-2868 eller swisha till 123 510 55 23.

Som medlem får du:
Fritt inträde till Klostret.
Rabatterat inträde till de flesta av YF:s aktiviteter.
Rabatterat pris på årsboken Ystadiana.
Programutskick.

Kontakt

Postadress: Hospitalsgatan 4, 271 34 Ystad.

För mer information:
www.ystadskulturhistoriska.se