Tornväktaren

Varje natt, varje kvart hörs dova ljud från Mariakyrkans torn, enligt en flera hundra år gammal tradition. Vill du veta mer kan du möta Tornväktaren själv utanför kyrkan mellan klockan 19.45–20.05, eller boka tid när det passar!

Tornväktaren blåser i lurenVarje natt året runt ljuder utdragna, dova signaler över Ystads centrum. En tonstöt för varje kvart i varje väderstreck! Det är Tornväktaren i S:ta Maria kyrkas torn som med sin kopparlur förkunnar att allt är lugnt och ingen brand syns i staden, enligt en flera hundra år gammal tradition.

Riktigt hur länge Tornväktaren, i folkmun även kallad Lurblåsaren, haft den här uppgiften vet vi inte. Med säkerhet kan den dateras till 1700-talet då kyrktornet fick sitt nuvarande utseende. Tornväktarens funktion var förr att varna ystadborna om det kom ovälkommet besök land- eller sjövägen eller om det började brinna.

Idag är Tornväktaren stadens symbol och vakar fortfarande över staden. Men istället för att blåsa sin varningssignal om något händer, tillkallas räddningstjänst eller polis.

Besökare som hört talas om Tornväktaren tvivlar i det längsta på att det är en livs levande person som upprätthåller funktionen. Inte förrän de stått nedanför kyrkan och fäst blicken på det lilla fönster som finns under urtavlorna i de fyra väderstrecken och sett denne "kommunalarbetare" sticka ut sin kopparlur har de blivit övertygade.

Se filmen om Tornväktaren på den här sidan!

Publicerad 2020-04-19, Uppdaterad 2023-01-17

Bokning

Tornväktaren berättar under cirka 1,5 timma om Ystads historia och det unika arbetet i Mariakyrkans torn. 

Pris:

Vardagar 8.00–17.00: 1200 kr plus ev. körersättning från Ystad.

Kvällar och helger: 2000 kr plus ev. körersättning från Ystad.

Skolor 40 min: 300 kr.

Bokning: klostret@ystad.se
eller 0411-57 72 86.
Telefontid: 13.00–16.00